Membru CNA, despre derapajele de la Antena 3 în contextul COVID-19: „Există reguli clare privind informarea corectă“. Forul face şedinţă extraordinară luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre burtierele Antenei 3 după anunţarea stării de urgenţă FOTO Captură ActiveWatch
Una dintre burtierele Antenei 3 după anunţarea stării de urgenţă FOTO Captură ActiveWatch

Doi membri CNA au anunţat că va avea loc o şedinţă extraordinară luni, 16 martie, pentru a fi stabilite regulile de conduită pentru radiodifuzori, după ce Antena 3 a dat dovadă de iresponsabilitate afişând pe post burtiere alarmiste cu privire la starea de urgenţă generată de coronavirus.

Klaus Iohannis a anunţat că va decreta stare de urgenţă la începutul săptămânii viitoare ca măsură suplimentară pentru a combate răspândirea coronavirusului. 

Doi membri CNA, Radu Herjeu şi Dorina Rusu, au declarat pentru Adevărul“ că luni, 16 martie, va avea loc o şedinţă extraordinară pentru a fi stabilite regulile de conduită pentru radiodifuzori în contextul răspândirii de ştiri cu privire la coronavirus.

„Mâine (16 martie – n.r.), la ora 12, CNA are şedinţă de urgenţă tocmai pentru a stabili regulile de conduită pentru radiodifuzori (televiziuni şi posturi de radio) în această situaţie - a declarării stării de urgenţă“, a declarat Dorina Rusu. 

După ce, în acest context, Antena 3 a afişat o serie de burtiere alarmiste şi iresponsabile, Dorina Rusu a afirmat, de asemenea, că s-a autosesizat în acest sens, menţionând şi cazul de la România TV, post care a difuzat imagini cu un bărbat fugărit de o persoană îmbrăcată în costum de protecţie. 

„În al doilea rând, am făcut autosesizare în legătură cu burtierele alarmiste din seara trecută de la Antena 3 şi cu imaginile de la România TV cu bărbatul fugărit de o persoană îmbrăcată în costum de protecţie - care sugerau că autoritătile i-ar fugări pe suspecţii de coronavirus -“, a transmis Rusu. 

Membrul CNA consideră că sunt „încălcate mai multe articole privind asigurarea informării corecte din legislaţia în domeniul audiovizualului“ şi a afirmat: „Acest lucru este cu atât mai grav acum, în situaţia de criză în care suntem, când e nevoie de responsabilitate maximă. Cred, de altfel, că vom avea şi multe sesizări de la cetăţeni pe tema asta“.

Dorina Rusu a explicat şi că există anumite reguli care trebuie să fie respectate atunci când vine vorba de informarea corectă a cetăţenilor, una dintre ele fiind „să nu creeze panică“. 

„Sunt câteva reguli clare privind informarea corectă care trebuie respectate în situaţii de criză: să dea informaţii numai din surse oficiale, să nu creeze panică, să prezinte informaţiile imparţial şi cu bună credinţă. În plus, după declararea stării de urgenţă, există un articol în Codul audiovizualului, Art 76,  care prevede ca «informaţiile cu privire la starea de asediu sau la starea de urgenţă se dau publicităţii numai cu avizul autorităţilor militare“, a mai spus Rusu.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite