Antena 1, nesancţionată de CNA în cazul imaginilor cu rănile a doi minori, victime ale tragediei Colectiv: „Nu trebuie să ascundem tot ce considerăm noi rău“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, mai multe emisiuni de la Antena 1 şi Antena Stars în care au fost difuzate interviuri cu doi minori, victime ale incendiului din Colectiv, rănile acestora fiind prezentate neblurate, însă forul nu a luat nicio măsură în acest caz.

CNA a analizat mai multe ediţii ale unor emisiunii de la Antena 1, între care Observator şi „Acces direct“, dar şi de la Antena Stars, în care a fost abordat subiectul incendiului izbucnit în clubul Colectiv din Bucureşti, în urma căruia au decedat până în prezent 62 de persoane, scrie Mediafax. 

CNA a analizat inclusiv imaginile difuzate cu doi minori, un băiat şi o fată, care au fost victime ale incendiului şi care au fost intervievate în timp ce erau în spital, acestea fiind identificate şi fiindu-le prezentate rănile.

Avocatul Antenelor se apară cu „acordul părinţilor“

Avocatul Antena Group la CNA, Daniel Ionaşcu, a spus că în cazul celor doi minori există acceptul părinţilor pentru ca imaginile respective să fie difuzate. Membrul CNA Radu Herjeu a spus că, din punctul său de vedere, ar putea reprezenta o problemă în privinţa încălcării legislaţiei audiovizualului imaginile cu un tânăr, Mihai, care au fost difuzate neblurate la emisiunea „Acces Direct“ de la Antena 1, fiind de natură să afecteze minorii care puteau privi la televizor în acele momente. Herjeu a remarcat, totuşi, că, în timpul emisiunii, telespectatorii au fost avertizaţi că imaginile prezentate îi pot afecta.

Membru CNA: „Mi se pare că au exploatat acei copii“

Pe de altă parte, membrul CNA Dorina Rusu a spus că a fost exploatată imaginea acelor copii: „Având în vedere că este un scop caritabil, au vrut să strângă bani pentru acei copii, aş accepta punctul lor (al Antenelor, n.r.) de vedere. Dar, fiind vorba despre nişte minori şi de ora de difuzare, mi se pare că au exagerat, pentru că, după valul acela de empatie pe care l-a trezit tragedia de la Colectiv, oamenii ar fi dat bani şi fără să li se fi arătat feţele acelor copii arşi (...) Mi se pare că au exploatat acei copii. Indiferent dacă şi-au dat părinţii acordul, să le arăţi feţele arse mi se pare o exploatare.“

În schimb, membrul CNA Lorand Turos a spus că, dacă erau sau nu blurate respectivele imagini, era acelaşi lucru. „Aceste persoane nu au putut fi identificate după imagine, pentru că erau de nerecunoscut. Nu trebuie să ascundem tot ce considerăm noi rău“, a spus Lorand Turos. 

„Blurarea are scopul să nu vezi imagini care te pot afecta emoţional. Problema mea este de recidivă, dacă noi acceptăm să ni se arate un om tumefiat la televizor, toate posturile se vor folosi de acest lucru şi vor difuza astfel de imagini“, a spus, în schimb, Radu Herjeu.

Însă membrul CNA Radu Călin Cristea a spus că trebuie ţinut cont de faptul că există respectivele consimţăminte ale părinţilor copiilor. De asemenea, Cristea a spus că în această situaţie este vorba despre Colectiv, un caz foarte grav. În cele din urmă, niciun membru al CNA nu a făcut nicio propunere de sancţiune în acest caz.

Digi 24, singurul post amendat în cazul Colectiv

Amintim că CNA a analizat, în şedinţa de pe 12 noiembrie, modul în care televiziunile Antena 1, Antena 3, B1 TV, Digi 24, Kanal D, Pro TV, Prima TV, Realitatea TV, România TV şi TVR 1 au reflectat, în perioada 30 octombrie - 2 noiembrie, incendiul din clubul Colectiv, în urma căruia 55 de persoane şi-au pierdut viaţa. De asemenea, forul audiovizual a acordat şi primele sancţiuni privind derapajele de pe micile ecrane. Astfel, postul Digi 24 a fost amendat cu 10.000 de lei pentru o ştire neverificată, în timp ce România TV şi Kanal D au primit câte o somaţie publică pentru difuzarea repetată a unor imagini cu rudele victimelor aflate în suferinţă, notează Mediafax.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite