VIDEO Zborul către Ibiza. Cum ajunge un DJ român să mixeze la cel mai mare festival de muzică electronică din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După opt ani în care a mixat în România, DJ Mano îşi va împlini visul de a ajunge în Ibiza
După opt ani în care a mixat în România, DJ Mano îşi va împlini visul de a ajunge în Ibiza

Mii de ore de muncă în studio şi alte sute mixând în cluburi sunt cifrele cu care DJ Mano se laudă la numai 23 de ani. Câştigătorul concursului burn studios Residency care ne va reprezenta ţara la evenimentul superlativ al muzicii electronice, International Music Summit (IMS), poate duce numele României pe culmile gloriei. Până atunci, mai sigur, el va ajunge pe insula care nu doarme niciodată.

„Nu mă voi opri niciodată să pun muzică, indiferent de ceea ce se va întâmpla în viaţa mea“, spune Andrei Manole, după opt ani în care a mixat în toată ţara. Recent, Mano s-a convins de asta, mai mult ca oricând, căci a câştigat etapa locală a competiţiei internaţionale burn studios Residency. Mixând doar 30 de minute într-un club din Mamaia, el a convins publicul şi juriul de specialitate că este cel mai bun din cei 4 finalişti cu care a împărţit pupitrul, Batz RcPr, ThomasOMalley, Defraktion şi Somesan-Adrian, şi alţi 350 de participanţi înscrişi la concurs.

Ca urmare a eforturilor şi a inspiraţiei sale, românul va participa la bootcamp-ul organizat în Ibiza, unde, alături de alţi concurenţi europeni, japonezi şi brazilieni, va fi „studentul” celor mai bine cotaţi DJ ai momentului, Avicii, Fatboy Slim, Joe Goddard (Hot Chip), Solomun, Maceo Plex şi Steve Lawler.

Românul de 23 de ani ne va reprezenta şi la IMS, evenimentul cunoscut drept Mecca muzicii electronice, iar dacă îi va convinge pe patronii cluburilor cu muzica sa, va câştiga o rezidenţă de o vară în Ibiza. Acesta este visul oricărui DJ, începător sau experimentat. 

mano andrei dj burn studios

Un adolescent de 15 ani, din Huşi

„Totul a început în 2005, când am intrat pentru prima dată într-un club din orăşelul meu, Huşi. Încă din prima seară am fost atât de fascinat de atmosfera aia, încât am stat numai la pupitrul DJ-ului, analizând toate luminiţele şi butoanele“, îşi aminteşte el, cu zâmbetul pe buze. Mai în glumă, mai în serios, Mano şi-a continuat pasiunea pentru muzică, studiind, în paralel, informatică. Devenind rezident în diverse cluburi, la un moment dat, el şi-a câştigat şi independenţa financiară, practicându-şi pasiunea, devenită job.

A fost greu până mi-am găsit publicul care ascultă muzică electronică. Mi s-a întâmplat să şi negociez cu proprietarii de cluburi care cereau muzică mai comercială. Mano

În seara concursului, cei patru membri ai juriului, Posh (câştigătorul de anul trecut al competiţiei), Răzvan Opran de la The Mission, Victor Dumitrescu de la Vibe FM şi DJ Bogdan, i-au validat munca printr-un bilet către Ibiza. Din punctul lor de vedere, experienţa şi-a spus cuvântul în cazul lui Mano, căci el a ştiut să-şi pună în evidenţă muzica, interacţionând contant cu publicul. Câştigătoarul a fost sigur pe sine, asigurându-i pe cei care au votat, că ar putea face faţă cu brio situaţiilor imprevizibile. „Ca să ai succes în Ibiza, trebuie să ştii să te vinzi, iar imaginea de artist este foarte importantă", spune Posh (Dan Vlad), premiantul de anul trecut.

posh dj burn facebook

Amintiri din Ibiza 2012: Posh (dreapta, în maiou alb-negru) cu ceilalţi participanţi internaţionali şi DJ Carl Cox. FOTO Facebook

„Eu, de exemplu, m-am contrazis cu David Guetta şi nu-ţi recomand să faci asta când ajungi acolo“, îl avertizează Posh, care la evenimentul din Mamaia a mixat înaintea lui Sasha, veteranul muzicii electronice.

Până a ajuns la acest nivel, Mano a avut ceva dificultăţi. „Cea mai mare problemă pe care am întâmpinat-o la început a fost să-mi găsesc publicul care ascultă muzică electronică. Mi s-a întâmplat să şi negociez cu proprietarii de cluburi care cereau muzică mai comercială“, recunoaşte tânărul care preferă să mixeze muzică deep house şi tech house. „Apoi, a trebuit să mă asigur că sonorizarea din club este foarte bună, pentru că în mod contrar, sunetul îţi poate sabota interpretarea. Şi nu în ultimul rând, am fost nevoit să mă obişnuiesc cu oboseala, pentru că un DJ este un entertainer şi trebuie să-şi anime publicul toată seara“, explică el.

Mano ştie că în România, Bucureştiul este punctul zero pentru a se afirma, dar la nivel internaţional, rampele de lansare sunt Ibiza şi Berlinul. „Pentru mine, DJ Residency înseamnă next level, pentru că până acum m-am afirmat în România, dar vreau să mă lansez şi la nivel internaţional“, spune DJ-ul, încrezător.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite