Robin and the Backstabbers, despre albumul „Arhanghel'sk“: „Cele mai multe critici au fost mai mult personale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băieţii de la Robin and the Backstabbers au fost astăzi prezenţi în studioul Adevărul Live, unde au vorbit despre „Arhanghel'sk“, noul lor album, clipul proaspăt lansat, dar şi planurile lor pentru anul acesta, într-o emisiune moderată de Sabrina Valeriu.

Robin and the Backstabbers este o formaţie românească de rock formată în 2010 la iniţiativa lui Andrei Robin Proca. Membrii descriu muzica trupei ca “pop melodramatic”. După 8 single-uri #1 la Radio Guerrilla şi un prim album de succes, trupa lucrează în prezent la un nou disc de studio, a doua parte a viitoarei trilogii intitulate Bacovia Overdrive.

Robin şi-a dorit iniţial să formeze o trupă care să cânte coveruri după albumul Graceland al lui Paul Simon, însă în cele din urmă acest luru nu s-a mai întâmplat. Printre primii membri care s-au alăturat proiectului se numără Vlad Feneşan şi Florentin Vasile, prieteni ai lui Robin, împreună cu Vladimir Proca, fratele mai mic al acestuia. Primul lor concert a avut loc pe 28 aprilie 2010 la Bucureşti.

După încă nişte concerte, inclusiv în deschidere pentru trupa norvegiano-germană The Whitest Boy Alive la festivalul Liveland 2010 în Bucureşti, Robin and the Backstabbers atrag atenţia postului Radio Guerrilla. Primul lor single, Vânătoarea regală, ajunge pe primul loc în topul săptămânal al postului de radio, o performanţă ce va fi mai apoi egalată de toate cele 7 single-uri care i-au urmat. În toamnă, toboşarul Vladimir pleacă la studii în Danemarca, trupa recrutându-l ulterior pe Radu Moldovan; acesta trece apoi la percuţie în cursul lui 2012, când Vladimir se reîntoarce pe poziţia de toboşar permanent.

Primăvara lui 2011 aduce single-ul de succes Soare cu dinţi; pe parcursul anului, trupa continuă să atragă din ce în ce mai multă atenţie – deschid concertul de la Bucureşti al trupei britanice British Sea Power, cântă la festivalurile naţionale AlternaTIFF, B’estfest Summer Camp şi Padina Fest, şi lansează un controversat dar bine primit single, Când te-am cunoscut, Cristina, cover al unui cunoscut cântec de mahala. Anul următor aduce cu el sosirea multi-instrumentistului Andrei Fântână în rândurile Robin and the Backstabbers, iniţial fotograf al formaţiei.

După un concert aniversar de 2 ani la Bucureşti şi încă două noi single-uri, printre care hitul Sat după sat, vara lui 2012 găseşte formaţia participând la încă un şir de festivaluri (Ursus Evolution, Street Delivery, Poiana Urbană, FânFest) şi pregătindu-se pentru lansarea albumului de debut Bacovia Overdrive vol. I: Stalingrad, primul dintr-o viitoară trilogie. Albumul, produs de casa de discuri Elegant Music Club / Fonogram Studios, este lansat pe 28 noiembrie 2012 în cadrul unui concert sold-out la Bucureşti, prefaţat fiind de single-ul SPNZRTR şi de o campanie media extensivă dezvoltată de Griffon & Swans.

2013 găseşte trupa în turneu pentru promovarea primului album, Robin and the Backstabbers câştigând de asemenea trofeele pentru Cel mai bun rock alternativ şi Artistul anului la gala naţională On Air Music Awards. Un nou videoclip, pentru piesa Marele zgomot, este lansat în mai printr-un concert special la Teatrul de Vară Herăstrău din Bucureşti, iar în vară urmează mai multe participări la festivaluri precum Electric Castle, Peninsula şi Rocker’s Challenge.

Cele mai interesante declaraţii:

 „Albumul «Arhanghel'sk» a fost înregistrat de-a lungul unui an. Noi am trecut prin foarte multe momente de extaz în studio şi aseară, ascultându-l din nou, am avut aceeaşi părere. Există legături mari între cântecele de pe acest album“.

„Ca să rămâi prezent în mintea oamenilor poţi să scoţi şi un album care nu-ţi place, dacă se vinde în 2000 de exemplare. Dar nouă ne place albumul nostru şi suntem şi în topul vânzărilor, pe iTunes“.


„Felul în care sună trupa s-a schimbat, într-adevăr, dar asta nu e problema principală. Problema principală sunt oamenii care au ceva cu noi. Cele mai multe critici sunt mai mult personale, iar primele recenzii au fost foarte negative“.

„Ideea videoclipului «Muzică în cântece» a fost ideea noastră. Am văzut pe o scenă foarte mulţi oameni dansând şi ne-am zis că aşa am vrea să arate şi videoclipul nostru“.

„«Arhanghel'sk» este un album conceptual, adică este un material care nu are cântece despre încălzirea globală, iar după despre divizia de fotbal şi după ceva de dragoste. Sunt cântece care se leagă între ele. Este vorba despre repetitivitate“.

„Am avut câteva schimbări în cadrul trupei, de-a lungul anului, şi am ajuns  şi la casa de discuri Roton. Avem două case de discuri momentan“.

„Următorul nostru concert va fi la Iaşi, pe 30 mai, în club Underground. Va fi un concert cu o producţie foarte complexă. Pe 4, 5 şi pe 5 iulie o să fim la Târgu-Mureş şi la Timişoara, iar după vom reveni în Bucureşti. Pe 12 iunie vom cânta la Arenele Romane, iar pe 24 iulie, la Padina“

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite