Petiţie: Străinii cer includerea României la Eurovision 2016. „O descalificare nejustă pentru una dintre cele mai de succes ţări ale acestei competiţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fanii străini ai concursului Eurovision 2016 au iniţiat o petiţie prin care cer revenirea României în competiţie, dar şi demisiile a doi dintre membrii de conducere ai European Broadcasting Union (EBU). Mai mult, aceştia au avut o atitudine critică la adresa EBU.

Eurovision 2016. Cerinţele fanilor străini 

Fanii din străinătate ai concursului Eurovision 2016 au lansat pe pagina change.org o petiţie prin care vor ca România să fie primită în ediţia din acest an a concursului, aceştia nefiind de acord cu schimbarea regulilor peste noapte. În continuare, textul petiţiei, semnat de fanul cu numele Eduard Zoly:

„Noi, fanii concursului Eurovision, cerem demisia directorului general EBU, Ingrid Deltenre, şi a lui Jon Ola Sand, supervizor executiv EBU.

Cerem demisiile celor doi din cauza deciziei pripite şi neglijente de a exclude piesa României şi reprezentaţia lui Ovidiu Anton din concursul acestui an. Ca fani ai show-ului, ne considerăm afectaţi în mod direct de această decizie nedreaptă. Schimbarea regulilor a avut loc în mijlocul jocului, după ce Ovidiu Anton a câştigat Selecţia Naţională din România, şi doar la câteva zile înainte de reprezentaţia sa de la Stockholm.

Ni s-a promis că România va face parte din a doua semifinală şi că artistul român va cânta. Simţim că am fost trataţi fără respect de reprezentanţii EBU şi că aşteptările ne-au fost înşelate într-un concurs fair-play.

Opriţi deciziile arbitrare luate peste noapte în ceea ce priveşte politica şi regulile EBU. Ingrid Deltenre şi Jon Ola Sand, vă rugăm, prezentaţi-vă demisiile!

Mulţumim“

Pe lângă această petiţie, fanii străini au afişat o atitudine critică la adresa conducerii EBU. „Jon Ola Sand a reuşit să ruineze de unul singur acest concurs din 2011 încoace“, „Această decizie ar fi trebuit să fie luată înainte sau după concurs. Este clar că decizia este un act deliberat de incorectitudine la adresa lui Ovidiu, din moment ce piesa lui nu era printre favorite în acest an. Cu toate acestea, piesa este o gură de aer proaspăt în comparaţie cu celelalte din concursul acestui an“, „Unele ţări pot să nu respecte regulile şi să rămână în concurs, dar dacă alte ţări nu îşi plătesc taxele sunt eliminate“, „O descalificare nejustă pentru una dintre cele mai de succes ţări ale acestei competiţii, care depune eforturi în participarea din fiecare an. Lipsă de respect şi pentru fanii Eurovision din România şi pentru cei ai lui Ovidiu Anton“, au fost o parte a comentariilor. 

Eurovision 2016. Contextul excluderii României 

Vineri, 22 aprilie, oficialii EBU au anunţat decizia de a descalifica România de la Eurovision 2016, ca urmare a datoriilor de peste zece milioane de euro pe care Televiziunea Română le are faţă de organizaţia europeană, EBU fiind organizatorul concursului Eurovision. Prin urmare, Ovidiu Anton, care şi-a câştigat dreptul de a reprezenta România la ediţia din acest an cu piesa „Moment of Silence“, nu va putea urca pe scena de la Stockholm.

„Este regretabil că suntem forţaţi să luăm această decizie. Suntem dezamăgiţi că toate încercările noastre de a rezolva această chestiune nu au primit niciun răspuns de la Guvernul României. În ultimele săptămâni, EBU a luat notă de sugestia Ministerului de Finanţe, potrivit căruia TVR ar putea intra în procedură de insolvenţă, ceea ce ar putea duce la o restructurare profundă a serviciului public. EBU este o asociaţie non-profit care reprezintă 73 de servicii publice din 56 de ţări. Lipsa plăţilor din partea TVR pune în pericol însăşi stabilitatea financiară a EBU“, a declarat Ingrid Deltenre, Directorul general al EBU.

Ovidiu Anton, care urma să urce pe scena Eurovision 2016 ca reprezentant al României, a mărturisit că resimte destul de adânc acest şoc: „Drumul meu către Eurovision se opreşte aici, prin această umilinţă la care am fost supus, în faţa mea acest concurs şi-a pierdut orice credibilitate că ar fi despre muzică, oameni şi sentimente. Acest concurs este despre politică şi despre bani. Nu vreau să arunc vreo vină în vreo direcţie, pentru că eu sunt doar un artist şi nu ştiu toate datele problemei, dar eu am cel mai mult de suferit şi eu n-am nicio vină. Muzica mea cu siguranţă este afectată pentru că prezenţa mea acolo mi-ar fi adus foarte multe beneficii, iar dreptul de a fi acolo eu mi l-am câştigat printr-o Selecţie Naţională“.

„E nedrept că participarea României la cel mai mare concurs de muzică a fost decisă de o datorie istorică a TVR, care nu provine din cheltuielile generate de proiectul Eurovision, dar şi de lipsa sprijinului din partea instituţiilor abilitate“, a declarat şi Iuliana Marciuc, şefa delegaţiei României la Eurovision 2016.

Suma totală facturată de EBU în perioada 2005-2016 a fost de aproape 50 de milioane de euro, din care SRTV a achitat 32,8 milioane de euro. La această sumă TVR a fost obligată de lege să plătească TVA la bugetul de stat în valoare de 11 milioane de euro, TVA pe care TVR nu-l poate deduce precum celelalte televiziuni comerciale. 

În acest context, reprezentanţii EBU - cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume - au anunţat managementul TVR că vor demara procedura de excludere a Televiziunii Române din organizaţie. Situaţia este fără precedent în istoria EBU, TVR fiind prima televiziune exclusă din asociaţie. De asemenea, excluderea unei ţări din concursul Eurovision este o premieră.  

Pe lângă imposibilitatea de a participa la Eurovision 2016 şi de a transmite competiţia, TVR va pierde accesul la alte servicii acordate membrilor EBU printre care se numără Eurovision News şi Sports News Exchanges, precum şi drepturile de a transmite evenimente sportive, servicii de expertiză legală, tehnică şi de cercetare, precum şi servicii de lobby. 

Eurovision 2016. Solidaritatea fraţilor de peste Prut 

Pe de altă parte, postul public de televiziune de la Chişinău, Moldova 1, l-a invitat pe Ovidiu Anton să cânte pe scena de la Stockholm alături de reprezentanta Republicii Moldova, Lidia Isac, potrivit unei scrisori oficiale. „Suntem solidari cu întreaga echipă a Televiziunii Române (TVR) şi ne exprimăm părerea de rău pentru faptul că echipele noastre nu vor fi în aceeaşi sală, pentru a se susţine reciproc, având în vedere spaţiul cultural şi valoric comun“, scrie în mesajul dat publicităţii de Compania Teleradio Moldova.

Ovidiu Anton a catalogat gestul drept unul „extraordinar, unic şi nobil“, însă a ales să refuze oferta, motivând că nu doreşte să afecteze în vreun fel prestaţia reprezentantei Moldovei. „Mă înclin în faţa fraţilor noştri din Moldova, este un gest extraordinar, unic şi nobil. Pentru că ştiu câtă muncă este în pregătirea unui astfel de moment şi cât de important este Eurovisionul pentru cariera unui artist nu vreau să afectez în vreun fel prestaţia Lidiei pentru care a investit atâta energie. Este o piesă care i se potriveşte de minune şi oricât îmi doresc să fiu pe scena la care am visat, nu pot accepta să o fac aducând riscuri pentru alţi artişti. Eu îmi doresc să cânt la Stockholm, îmi doresc să cânt «Moment of Silence» pentru toţi, români, moldoveni şi pentru fanii Eurovision de pretutindeni. Succes, Lidia, este momentul tău şi ai să străluceşti! Mulţumesc încă o dată pentru acest gest deosebit. Nu voi uita niciodată“, a scris Ovidiu pe Facebook în replică la oferta Moldovei. 

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite