Ovidiu Anton, după excluderea de la Eurovision: EBU a demonstrat că Eurovision este despre bani, nu despre muzică. Mi se aduc prejudicii de imagine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ovidiu Anton a declarat, vineri, că prin decizia de excludere, European Broadcasting Union (EBU) a demonstrat că Eurovision este despre bani, şi nu despre artişti şi muzică, şi spune că se consultă cu specialişti pentru a vedea dacă poate lua măsuri legale.

„Eu nu cred că mai pot exista soluţii în momentul ăsta, pentru că, în primul rând, unde eşti călcat în picioare nu ştiu dacă merită să te întorci. Mie mi se pare că şi-au exprimat foarte bine opinia despre ceea ce reprezentăm noi pentru ei (EBU, n.r.), despre ceea ce reprezint eu, ca artist, pentru ei, şi şi-au exprimat foarte clar opinia că nu îi interesează despre artişti. Au demonstrat că toată această manifestaţie numită Eurovision nu este despre artişti şi despre muzică, este despre bani. Iar eu sunt cel care a avut de pierdut“, a spus Ovidiu Anton.

„Nu ştiu dacă voi participa, dacă se va găsi o soluţie“

El a adăugat că, în acest moment, nu ştie dacă, în cazul în care se va găsi o soluţie pentru participarea la Eurovision, ar mai accepta să facă parte din competiţie.

„Nu ştiu dacă voi participa, dacă se va găsi o soluţie. Nu vreau să iau decizii la cald. În acest moment, mă simt umilit, tind să am reacţii defensive, nu vreau să iau nicio decizie acum“, a declarat cantautorul.

Ovidiu Anton consideră că i s-a făcut o nedreptate

Ovidiu Anton a mai explicat, pentru News.ro, că ia personal decizia EBU de excludere, pentru că ar fi putut face anunţul după ce ar fi participat el la Eurovision sau înainte, dar nu cu 10 zile înainte de deplasarea la Stockholm.

„Eu iau această excludere personal, pentru că dacă nu era personal, s-ar fi făcut după ce aş fi participat eu sau înainte. Dar, din moment ce se întâmplă asta cu 10 zile înainte să facem deplasarea la Stockholm, eu o iau personal şi o consider ca un act de nedreptate la adresa mea, la adresa ţării pe care trebuia să o reprezint. Nu este doar o repercusiune a datoriilor neplătite, eu consider că este un act de nedreptate la adresa mea“, a spus Anton.

„Pentru mine ca artist, compozitor şi interpret al piesei care a câştigat anul acesta dreptul de a reprezenta România la Eurovision, excluderea este o mare dezamăgire şi o mare tristeţe. Sunt foarte afectat de această decizie, care, indiferent pe cine vizează, loveşte, în special, în mine, ca om, şi consider că este total nedrept ceea ce mi se întâmplă şi că un artist nu ar trebui tratat aşa, de oriunde ar fi el. Nu doresc nimănui să i se întâmple ceea ce mi s-a întâmplat mie, pentru că este răvăşitor“, a mai declarat el, pentru News.ro.

„Ce am investit e incomensurabil“

El a adăugat că a investit „suflet“ în pregătirea pentru concurs, cu cu o piesă compusă de el, „Moment of Silence“.

„Am investit suflet. Eu sunt un artist care a venit acolo şi şi-a cântat melodia. Este piesa compusă de mine, piesa sufletului meu, şi m-am dus şi am cântat cu inima pe tavă în faţa tuturor. Ce am investit este incomensurabil, pentru că la asta se referă, la sentimente, la timp departe de familie, la nopţi nedormite, gânduri, stresul cum să faci să iasă cât mai bine, să îţi reprezinţi ţara cât mai bine, la drumuri în străinătate. Persoana mea fizică am pus-o pe ultimul loc, în scopul obţinerii unui produs cât mai bun. Asta cred că nu poate să o măsoare nimeni. Mi s-ar părea penibil să spun câţi bani am dat pe nu ştiu ce. Cel mai mult am investit sentimente, fiinţa mea aici“, a explicat cântăreţul.

„Cineva trebuie să plătească“

Anton a adăugat că se va sfătui cu oameni competenţi şi este posibil să ia măsuri legale după această excludere, care îi aduce prejudicii de imagine, dincolo de daunele morale.

„Pe lângă daunele astea morale pe care nu poate să le măsoare nimeni, putem să ne gândim şi la prejudiciile pe care această interdicţie mi le aduce ca artist, ca imagine. Puteam să îmi cânt piesa în faţa lumii întregi, compoziţia mea, pentru care am drepturi de autor. Puteam să îmi fac melodia şi vocea cunoscute lumii întregi, iar carierei mele îi aduce numai prejudicii. Nu vreau să iau decizii la cald, dar voi căuta să fiu sfătuit de către persoane abilitate, în ce direcţie să îmi îndrept această nemulţumire, pentru că lucrul cert este că nu eu sunt de vină, dar că numai eu am avut de pierdut, şi cineva trebuie să plătească. Dar pentru asta mă voi sfătui cu oameni competenţi, oameni care îmi vor binele, şi, de ce nu, dacă astea sunt ultimele măsuri pe care le poate lua un artist în ţara asta, voi căuta şi voi lua măsuri legale“, a spus el.

„Se puteau face presiuni înainte, după, nu după ce îţi alegi câştigătorul şi mai ai o săptămână de plecat la concurs. Cred că este un abuz în primul rând faţă de mine şi în al doilea rând faţă de toată ţara“, a precizat Ovidiu Anton.

Cantautorul a mai spus că se mai gândeşte dacă le va mai da dreptul reprezentanţilor EBU să îi includă melodia în CD-ul oficial al Eurovision.

„Nu ştiu, să mă gândesc dacă vreau să le mai dau dreptul ăsta (de a include melodia lui în CD-ul Eurovision). Nu vreau să iau decizii la cald, dar unde nu eşti respectat şi dorit, nu e nevoie să oferi respect. Lumea trebuie să ştie că aşa răniţi, artiştii ăştia, şi ei mai au colţi“, a spus el.

România ar fi trebuit să intre în concurs în cea de-a doua semifinală, în 12 mai, alături de Albania, Bulgaria, Danemarca, Georgia, Slovenia, Norvegia, Ucraina, Belgia, Letonia, Belarus, Irlanda, Elveţia, Macedonia, Australia, Lituania, Polonia, Israel şi Serbia.

Potrivit EBU, după ce momentul României a fost scos din competiţie, celelalte 18 momente din cea de-a doua semifinală vor păstra aceeaşi ordine.

Eliminarea României din concurs nu va afecta Eurovisionul

„Este, desigur, o mare dezamăgire pentru artistul ales să reprezinte România, pentru colegii noştri de la TVR care şi-au pregătit participarea atât de bine în acest an şi, nu în ultimul rând, pentru telespectatorii români şi fanii Eurovision din această ţară“, a declarat Jon Ola Sand, supervizor executiv al competiţiei din partea European Broadcasting Union (EBU).

Întrebat ce înseamnă acestă excludere pentru radiodifuzorul SVT, care va transmite Eurovision, Sand a răspuns: „La fel ca pentru orice alt participant, SVT a pregătit momentul României în ultimele săptămâni. A elimina un act artistic atât de aproape de începerea competiţiei este, desigur, puţin deranjant, dar nu va afecta negativ Eurovision Song Contest 2016 în niciun alt mod“.

„Credem că este păcat. Abia aşteptam să primim delegaţia României la Stockholm. Acum ne acomodăm cu programul de repetiţii şi ordinea în semifinale şi continuăm să lucrăm la producţia celor 42 de ţări participante“, a declarat Martin Österdahl, producător executiv al Eurovision Song Contest 2016, din partea radiodifuzotului suedez SVT.

TVR nu va mai difuza Eurovision 2016

Ca urmare a retragerii serviciilor de membru de la TVR, după neplata datoriilor, televiziunea nu va avea acces la semnalul transmis de la Stockholm, şi, astfel, nici nu va putea difuza Eurovision Song Contest 2016.

Televiziunea Română trebuia să plătească către EBU o datorie totală de 16 milioane de franci elveţieni.

Cu toate acestea, din respect pentru reprezentantul României Ovidiu Anton, EBU a decis să permită descărcarea şi streamingul pentru melodia „Moment of Silence“, care face parte din CD-ul oficial Eurovision Song Contest 2016.

Biletele cumpărate de români la show-ul de la Stockholm rămân valabile, la fel ca acreditările jurnaliştilor, care vor fi transferate, în următoarele zile, Delegaţiei Internaţionale, ce include presa şi fanii din ţările neparticipante.

După anunţul EBU, Paula Deen, bucătar celebru în Statele Unite ale Americii, a dat startul unei petiţii online, pe site-ul change.org, în favoarea participării lui Ovidiu Anton la Eurovision. Petiţia, intitulată „Get Ovidiu Anton to perform at the Eurovision Song Contest 2016“, a înregistrat peste 650 de semnături.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite