Discuţiile dintre TVR şi Ministerul de Finanţe, fără rezultat: Guvernul rămâne pe poziţii şi nu poate plăti datoria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentanţii Guvernului urmează să aibă întâlniri şi
cu Parlamentul pe subiectul TVR FOTO Arhivă
Reprezentanţii Guvernului urmează să aibă întâlniri şi cu Parlamentul pe subiectul TVR FOTO Arhivă

Eurovision 2016. Discuţiile dintre TVR şi Ministerul de Finanţe nu au găsit nicio rezolvare a situaţiei în care se postul public privind datoria către European Broadcasting Union (EBU).

Discuţii fără rezultat între TVR şi Ministerul de Finanţe 

Discuţiile dintre reprezentanţii TVR şi cei ai Ministerului de Finanţe au rămas fără rezolvare. După discuţiile de astăzi, Ministerul Finanţelor a menţinut practic poziţia exprimată încă de dimineaţă de Guvern, prin purtătorul de cuvânt. Mai exact, în prezent, nu există o soluţie tehnică şi legală pentru ca Guvernul să aloce bani pentru a plăti datoria TVR către EBU, arată paginademedia.ro.

Reprezentanţii Guvernului urmează să aibă întâlniri şi cu Parlamentul pe subiectul TVR. Discuţiile au punctat, printre altele, necesitatea schimbării legii de funcţionare care ar putea permite un program de reorganizare a instituţiei publice, notează aceeaşi sursă citată.

Reprezentanţii postului public au fost chemaţi la Ministerul Finanţelor după ce România a fost exclusă de la Eurovision 2016 din cauza datoriilor de peste 16 milioane de euro pe care TVR le are către EBU, organizaţia care reuneşte toate televiziunile publice din Europa, şi care organizează competiţia.

Purtătorul de cuvând al guvernului a anunţat, vineri, că Executivul nu a găsit soluţia tehnică prin care să se facă plata pentru Eurovision. „Guvernul nu a găsit soluţia tehnică prin care să se facă plata pentru Eurovision şi nu există baza legală care să permită acest transfer, având în vedere că societatea respectivă are multiple datorii“, a declarat, vineri, Dan Suciu, citat de News.ro. 

TVR, în criză 

TVR a trimis un comunicat oficial prin care anunţă că discuţiile purtate la Guvern nu vor scoate postul public din criză, atfel că participarea României la Eurovision 2016 este compromisă, iar excluderea din EBU este inevitabilă. Mai jos, comunicatul oficial: 

„Actualul cadru legislativ nu permite salvarea financiară a TVR

Ca urmare a întâlnirii desfăşurate astăzi la sediul Ministerului Finanţelor, între reprezentanţii TVR şi cei ai ministerului, vă comunicăm următoarele:

Din partea TVR, au participat Irina Radu, George Orbean şi Monica Ghiurco, membri ai Consiliului de Administraţie, Cristian Zgabercea, Producător General şi Ioana Silea, şef Serviciu Financiar.

Discuţiile au vizat în primul rând situaţia generată de excluderea României din concursul Eurovision şi a TVR din rândul membrilor EBU şi situaţia generală a televiziunii publice. 

În urma întâlnirii, s-a ajuns la concluzia că, în acest moment, din cauza cadrului legislativ, Ministerul Finanţelor Publice consideră că nu poate să se implice în sprijinirea financiară a Televiziunii Române.

Din păcate, aceste discuţii nu pot rezolva nici participarea României la Eurovision Song Contest, nici nu pot împiedica excluderea TVR din EBU.

Începând din 2010, TVR a atras atenţia tuturor instituţiilor abilitate din România despre faptul că legislaţia învechită, care a dus la subfinanţarea cronică a televiziunii publice, trebuie schimbată.

În anul 2012, TVR şi-a asumat, alături de Guvernul României un Memorandum, prin care Televiziunea Română a luat o serie de măsuri, inclusiv plata către EBU a unor tranşe consistente din datoria istorică: o comparaţie relevantă ne arată că, dacă în perioada 2005 – 2010 s-au plătit către EBU 12.4 milioane de euro, în perioada 2011 – 2016 suma plătită a fost aproape dublă – 20.5 milioane de euro. 

Suma totală facturată de EBU în perioada 2005 – 2016 a fost de aproape 50 de milioane de euro, din care SRTv a achitat 32.8 milioane de euro. La această sumă, TVR a fost obligată de lege să plătească la bugetul de stat TVA în valoare de 11 milioane de euro, TVA pe care Televiziunea Română nu îl poate deduce precum celelalte televiziuni comerciale.

O televiziune care nu ar fi avut bune intenţii nu ar fi făcut un efort extrem pentru a plăti o sumă atât de mare.

În condiţiile în care celălalt semnatar al Memorandumului nu şi-a respectat obligaţiile asumate, situaţia TVR s-a degradat începând cu decembrie 2013 – primul an în care televiziunea publică a încheiat, după aproape un deceniu, exerciţiul financiar cu profit contabil.

Cu toate acestea, TVR a tras în continuare semnale de alarmă şi a rămas un partener deschis la dialog, aşa cum s-a întâmplat şi în 23 februarie a.c., când, la întâlnirea organizată de Parlament, au participat preşedinţii celor două Camere, Premierul României, Ministrul Finanţelor şi membri ai comisiilor de specialitate – senatori şi deputaţi –, alături de reprezentanţi ai TVR.

În urma întâlnirii, niciuna dintre soluţiile discutate nu a fost asimilată de decidenţi. 

Evoluţia evenimentelor a relevat că, prin forţe proprii, în contextul unui cadru legislativ învechit şi a subfinanţării cronice, TVR nu poate continua să îndeplinească misiunea publică, conform prevederilor legii de funcţionare şi a Constituţiei României.   

Duminică, 24 aprilie, de la ora 21.10, Iuliana Marciuc, producătorul Selecţiei Naţionale şi Ovidiu Anton, câştigătorul Eurovision România 2016, alături de invitaţii lor vor dezbate situaţia generată de eliminarea României din concursul Eurovision”. 

„TVR a continuat să pună în pericol stabilitatea financiară a EBU” 

„Este regretabil că suntem forţaţi să facem asta. Suntem dezamăgiţi că toate încercările noastre de a rezolva această problemă nu au primit un răspuns din partea guvernului României. În ultimele săptămâni, EBU a luat act că Ministerul Finanţelor a sugerat TVR că poate intra în procedura de insolvenţă, fapt care poate duce la o retructurare profundă a radiodifuzorului. EBU este o asociaţie non-profit, care reprezintă 73 de de posturi publice din 56 de ţări. Gradul de îndatorare a TVR a continuat să pună în pericol stabilitatea financiară a EBU“, a declarat Ingrid Delentre, directorul general EBU. 

În acest context, reprezentanţii EBU - cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume - au anunţat managementul TVR că vor demara procedura de excludere a Televiziunii Române din organizaţie.

Situaţia este fără precedent în istoria EBU, TVR fiind prima televiziune exclusă din asociaţie. De asemenea, excluderea unei ţări din concursul Eurovision este o premieră.

Ce avantaje pierde România 

România nu va fi acceptată pe scena Eurovision şi nici nu va primi, prin satelit, semnalul pentru a putea transmite această competiţie.

Potrivit unui comunicat oficial, TVR pierde şi următoarele avantaje:

·         accesul la reţeaua EUROVISION care asigură un schimb permanent de ştiri şi programe sportive între membrii EBU (Jocurile Olimpice, Campionate de fotbal), prin intermediul satelitului;

·         accesul la studii şi recomandări de specialitate în domeniul echipamentelor de televiziune, cursuri de pregătire profesională în diferite domenii de specialitate (producţie, ştiri, tehnologie web, management etc.);

·         accesul la întreaga legislaţie juridică în materie de televiziune;

·         participarea cu reprezentanţi la şedinţele de lucru din cadrul departamentului de televiziune unde sunt prezentate cele mai noi tendinţe în domeniu;

·         participarea la realizarea de programe în coproducţie;

·         participarea la concursuri europene care se preiau şi difuzează în direct, precum Eurovision Song Contest, Eurovision Junior.

TVR a contractat, pentru anul acesta, prin intermediul EBU: Preliminarii CM de fotbal 2018, toate meciurile Naţionalei; următoarele două ediţii ale Campionatului Mondial de Fotbal şi ale Cupei Confederaţiilor, Campionatul European de înot, Campionatul European de canotaj, Campionatul European gimnastică artistică şi ritmică. TVR a avut de la EBU meciurile din preliminariile CE 2016. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite