Nicu Covaci, in ultimul interviu pentru Adevărul Live, ianuarie 2023 “Phoenix merge mai departe„
0Nicu Covaci a fost invitatul meu la Adevărul Live, pe 18 ianuarie 2023, inaintea premierei filmului documentar Phoenix. Har/Jar. Cea mai mare dorință a artistului: “Phoenix merge mai departe”
“Îmi simt sufletul mugur de fluier
Ce-a doinit cântec cu şuier
Pentru zilele ce-au fost trecute
Pentru nopţile negre şi slute”
“Ce-am făcut eu, dar și ce preț am plătit “
Phoenix. Har/Jar, documentarul realizat de Televiziunea Română și regizat de Cornel Mihalache a reunit membrii formației din perioada de dinaintea fugii lor din România, din 1977 și evocă momentele importante din cronologia tumultuoasă a trupei, de la primele apariții din 1962 sub numele de „Sfinții”, până în prezent.
Filmul spune în premieră, povestea celor 60 de ani și întâmplările prin care au trecut membrii Phoenix în țară, relația cu Securitatea, momentele în care au hotărât să fugă din România și cum au reușit, dar și viața pe care au dus-o peste hotare înainte și după Revoluția din ’89.
L-am întrebat pe Nicu Covaci cum au trecut cei 60 de ani. Mă așteptam să îmi povestească despre succesul din țară și despre cel din Occident, despre cum a reușit să-l obțină într-un spațiu unde au fost obligați să se adapteze și să țină piept concurenței. Mă așteptam să îmi spună cum a fost să ofere publicului din vestul Europei etno-rock-ul românesc. Nimic din toate astea nu mi-a povestit Nicu Covaci în emisiune.
“Draga mea, au trecut cu multe bucurii și cu multe necazuri. Adevărul e că totul are un preț. Lumea mă laudă Nicule, ce-ai realizat tu! Ce ai făcut! Dar ce preț am plătit?! Lumea nu știe și este mai bine să nu știe. Doar un simplu fapt că m-am întors în țară, ceea ce nu se aștepta nimeni. Pe mama au omorât-o cu 30 de lovituri de cuțit și nici până astăzi nu se știe cine a făcut această oribilă crimă, deși eu bănuiesc. Nu vreau să stric atmosfera, dar este vorba despre Phoenix.”
Nicu
Covaci mi-a părut mai puțin preocupat de istoria Phoenix. Pentru el viitorul
formației era mult mai important.
”Noi mergem mai departe și asta ar trebui și
emisiunea de astăzi să sprijine și să ajute. Oamenii să înțeleagă că nu eu sau
nu Mircea Baniciu sau nu Josef Kappl suntem importanți. Important este mesajul
nostru, muzica noastră care rămâne și care se ascultă. Muzica noastră o asculți
și cu lumina stinsă, pentru că ea îți dă o stare. Arta constă în stări
emoționale. Dacă nu-ți creează o stare emoțională, muzica este doar zgomot”
“Am
pornit cu roua-n picioare
Ca să cânt un cântec de soare
Pentru zilele ce au să vie
Pentru nopţile cu iasomie”
“Nimeni nu sprijină formația nouă”
Nicu Covaci era supărat pentru că din punctul său de vedere radiourile din România nu difuzează muzica noilor Phoenix. Generația Z știe versurile multor piese ale formației, dar pentru Covaci nu era suficient că Phoenix-ul, prin vocea lui Mircea Baniciu este difuzat în playlist-urile radiourilor din țară.
” Nu sunt convins de acest lucru. Și dacă se difuzează, se difuzează ceea ce, așa cum ați spus piesele cunoscute. Dar nimeni nu sprijină formația nouă ca să mergem mai departe. Din păcate, suntem săpați și astăzi” credea Nicu Covaci
“Freamătul
apelor
Şi foşnetul codrilor
În el se întâlnesc
Şi sufletu-mi încălzesc”
“Bani am avut din destul”
Unul dintre cele mai e emoționante momente din documentarul despre Phoenix este cel al scrisorii pe care Nicu Covaci o trimite în 1977 mamei sale și care nu a ajuns niciodată la destinatar. Producătorii filmului au găsit-o în dosarele Securității. Pentru prima dată, după 45 de ani, Nicu Covaci citește din nou scrisoare pentru mama sa, decedată. În acele pagini, el îi povestea despre cum e viața în Germania, despre speranțele care începuseră deja să se clatine și realitate de acolo care contrazicea visul care a generat plecarea lor din țară.
L-am întrebat pe Nicu Covaci dacă ei, Phoenix-ii anilor ‘60-'70 s-au simțiți stăpânii României. Li se permitea să poarte plete, să se îmbrăce ca în Vest, să schimbe valută. Și totul, într-o perioadă în care lucrurile începeau să fie din ce în ce mai dure pentru români.
“Pe de o parte eram destul de discreți, pe de altă parte se câștigau bani imenși pe spatele nostru și atunci Securitatea mai închidea ochii. Se dusese vorba că Nicu Covaci este atât de modest că ia numai 10% din încasări, pe care iî împărțeam cu băieții. Deci acel moment era important pentru că erau mulți bani pentru toți. Bani am avut destul, iar eu i-am investit în instalații. Aveam cea mai teribilă instalație pe care nu o găseai nici la unguri, nici la cehi. Așa noi puteam cântăm pe stadioane“ își amintea Nicu Covaci
În anii ‘60-'70, muzica din concertele lor din țară și apoi, după fuga lor, înregistrată pe casetele care circulau clandestin, a fost pentru românii doza de libertate. L-am intrebat pe final pe Nicu Covaci ce este libertatea:
“Libertatea mea se mărginește la libertatea ta. Dacă ținem cont de acest lucru, se face Pace pe pământ. Din păcate, nu se ține cont de acest lucru. “
"Hei,
hei, verde e iarba
Soarele-i sus pe cer
Hei, hei, dusă e iarna
Cu dinții ei de fier"
Versuri Mugur de fluier, Phoenix, 1974
În ediția din Adevărul Live, împreună cu Nicu Covaci au fost invitați și Mircea Baniciu și Claudia Nedelcu, producătorul filmului Phoenix. Har/Jar” realizat de TVR
Urmăriți integral ediția Adevărul Live.