Nicu Covaci a câştigat războiul pentru piesele Phoenix: „Voi sta cu ochii pe Baniciu şi Kappl. Dacă îi voi prinde atunci o să fie vai de mama lor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix
Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix

Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix, a câştigat procesul prin care a cerut ca foştii săi colegi, Mircea Baniciu, Josef Kappl şi Mani Neumann, să nu mai aibă dreptul să cânte piesele piesele care i-au făcut celebri.

Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix, a câştigat, procesul, început în aprilie 2013, împotriva foştilor săi colegi, Mircea Baniciu, Josef Kappl şi Mani Neumann, pe care i-a dat în judecată cerând să le fie interzis dreptul de a mai cânta piesele semnate de el. Magistraţii Tribunalului Bucureşti au stabilit că Nicu Covaci este autorul celor mai multe dintre melodiile care au făcut celebră formaţia Phoenix, iar ceilalţi membri le vor mai putea cânta doar cu acordul acestuia. 
 

„S-a făcut dreptate“


Judecătorii au respins, însă, pretenţiile financiare ale lui Nicu Covaci, care cerea care Baniciu, Kappl şi Neumann săi îi plătească 350.000 de euro, daune materiale şi morale, pentru ca i-au cântat, în ultimii ani, piese, fără a avea acordul lui. 

Aflat în Spania, Nicu Covaci a declarat, pentru „Adevărul“, că decizia magistraţilor din Bucureşti este prima sa victorie în România: „S-a făcut dreptate! E pentru prima dată când câştig ceva în ţara asta. Dar eu încă am o rezervă, nu mă bucur prea repede. Pentru că suntem în România, mă aştept să nu fie respectată această hotărâre. Dar voi sta cu ochii pe cei doi (n.r. - Mircea Baniciu şi Josef Kappl). Vreau să îi prind şi îi voi prinde. Atunci o să fie vai de mama lor! Nu m-a interesat partea cu banii, nu pentru asta am făcut-o. Aceea a fost o mişcare a avocaţilor. Era o chestie ce ţine de morală, de dreptate şi cinste“. 

„Am contribuit şi noi la piese“

La rândul său, Mircea Baniciu susţine că singurii care au de pierdut, urmare a deciziei judecătorilor bucureşteni, sunt fanii: „Atât în formula Mircea Baniciu&Band, cât şi în trupa Pasărea Rock, majoritatea pieselor interpretate sunt compuse de mine şi, respectiv, de Ioji Kappl. La cererea publicului, am intrepretat, la fiecare concert, două-trei piese de pe albumele «Cei ce ne-au dat nume» şi «Mugur de fluier», piese la care am contribuit atât la interpretare, cât şi la compoziţie, în anii ‘70. Din pacate pentru noi, ele au fost semnate de Nicu Covaci, la acea vreme, acesta comiţând, atunci şi de nenumarate ori ulterior, falsuri în acte“. Baniciu a mai subliniat că decizia Tribunalului Bucureşti este imorală, pentru că piesele apărute în perioada 1971-1975 au fost compuse în cea mai mare parte împreuna, te toţi membrii trupei, în sala de repetiţii. 

image


Mircea Baniciu cântă în formula cu Vladi Cnejevici şi Teo Boar cât şi cu Pasărea Rock
   

Covaci, însă, este de altă părere: „Este o prostie ce spune Baniciu. Eu am peste 150 de compoziţii, Kappl vreo şapte, iar Baniciu doar una singură,  «Andri Popa». Linia melodică îmi aparţine, este compoziţia mea, tema este a mea şi are un mesaj. Pentru că vine unul la repetiţii, mai dă de două ori în plus tobă sau adaugă un accord, nu înseamnă că e compoziţia lui. Ce ar fi ca toţi cei care au trecut prin Phoenix, de-a lungul anilor, ar cânta acum piesele trupei mele, care încă mai există?“, a explicat Nicu Covaci. 


  „Covaci a compus piese banale“


În ceea ce îl priveşte, Mircea Baniciu susţine că are peste o sută de melodii compuse pentru albumele proprii: „Sunt piese care au devenit hituri îndrăgite de public, ulterior perioadei Phoenix. Rămas făra colegii de trupă, Nicu Covaci a compus nişte piese banale, despre care cei mai mulţi oameni nu au auzit şi nici nu vor auzi vreodată. Consider că cel mai mult a pierdut publicul românesc, căruia i s-a luat dreptul de a asculta o muzică ajunsă legendă“. 


Nicu Covaci, Mircea Baniciu şi Josef Kappl când încă mâncau aceeaşi pâine

 „Vom continua zborul şi mai hotărât“


Josef Kappl a primit vestea Hotărârii judecătoreşti în Germania, acolo unde locuieşte. Liderul trupei Pasărea Rock îl anunţă pe Nicu Covaci că se vor descurca şi fără piesele interzise. 

„Covaci se înşeală amarnic, dacă crede că ne va putea boicota activitatea prin interzicerea interpretării celor câteva piese semnate de el. În ciuda faptului că trebuie să renunţăm la acele două-trei piese semnate de el, ne vom continua zborul şi mai hotărât decât până acuma. Aceste piese le-am interpretat întotdeauna, pentru că ne sunt dragi, pentru că împreună le-am lansat în anii '70 şi pentru că publicul a dorit să le asculte în interpretare autentică. Deşi purtăm numele Pasărea Rock, publicul va asocia în veci numele Mircea Baniciu, Ioji Kappl şi Ovidiu Lipan cu legenda Phoenix. Acest lucru nu poate să-l interzică nici o instanţă“, a declarat Josef Kappl. 
 

Joji Kappl. FOTO

Josef Kappl este iniţiatorul proiectului Pasărea Rock
   

Nu-l iartă pe Sergiu Nicolaescu nici după moarte
 

Pe lângă procesul cu Mircea Baniciu, Josef Kappl şi Mani Neumann, Nicu Covaci mai are o serie de dosare deschise în instanţele din România. Acesta susţine că se judecă şi cu casa de discuri Electrcord, cu fostul său impresar, Mircea Nedelcu, cu Marius Tucă, cu diverse societăţii, pentru recuperarea unor datorii, dar şi cu defunctul Sergiu Nicolaescu. 


„Chiar dacă Nicolaescu a scăpat, plecând într-o altă lume, eu nu am de gând să mă las, îmi duc procesul în continuare. Îmi datorează 100.000 de euro. Nicolaescu a lăsat şi o moştenire, are firme, proprietăţi. Am mai spus că nu o fac pentru bani, ci pentru dreptate“, a spus Covaci. Acesta doreşte să recupereze banii pe drepturile de autor pentru melodia aparţinând trupei Phoenix şi folosită de Sergiu Nicolaescu pe coloana sonoră a filmului „Numuritorii“, lansat în anul 1974.

Sergiu Nicolaescu

Sergiu Nicolaescu într-un film istoric

„Pe mine m-a furat timp de 40 de ani. Nu am să-l iert în vecii vecilor pe acest hoţ. Acest securist avea gaşca lui, iar avocaţii mei au făcut pe ei de frică. Legea română îi apară pe bandiţi şi pe hoţi“, a fost declaraţia şocantă făcută de Covaci, la aflarea veştii că Sergiu Nicolaescu a murit.


Proces şi împotriva lui Marius Tucă


Cel mai nou proces al lui Nicu Covaci este împotriva lui Marius Tucă, directorul ziarului „Jurnalul Naţional“ şi a fostului impresar al trupei Phoenix, Mircea Nedelcu. „Am de recuperate de la Marius Tucă o grămadă de bani de la concertul aniversar Phoenix 50, ţinut în 2013. Au fost două concerte: unul la Timişoara, altul la Bucureşti. Cei de la Timişoara au plătit cei 45.000 de euro, însă pentru concertul de la Bucureşti am primit de la Tucă doar 10.000 de euro. Am tot încercat să îl sun, dar nu mi-a răspuns la telefon. L-am prins doar când am sunat de pe alt număr. Mi-a spus că nu are bani şi că o să plătească atunci când va avea“, ne-a dezvăluit Nicu Covaci.



Contactat, ieri, în repetate rânduri de jurnaliştii „Adevărul“, Marius Tucă nu a putut fi găsit, pentru a-şi exprima punctul de vedere în acest caz. 



Citiţi şi:

EXCLUSIV Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix, după eliberarea celui care i-a ucis mama: “Nu el a fost criminalul. A fost răzbunarea Securităţii”

EXCLUSIV Nicu Covaci îşi târăşte foştii colegi din trupa Phoenix la tribunal

EXCLUSIV Legendara formaţie Phoenix, care sărbătoreşte 50 de ani, va avea statuie în Timişoara

EXCLUSIV Nicu Covaci, liderul de la Phoenix, s-a trezit cu un cadou de 15.000 de euro GALERIE FOTO

EXCLUSIV Nicu Covaci vrea să ducă Timişoara în Cartea Recordurilor, cu cea mai mare pictură pe pânză

VIDEO De la Sfinţii la Phoenix. Povestea formaţiei care a pus România pe harta rockului

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite