Eurovision 2013: dacă eşti gay, eşti OK

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Travestiţii de la Cabaretul Moulin din malmo promit mai multe show-uri cu tematica Eurovision FOTO Facebook
Travestiţii de la Cabaretul Moulin din malmo promit mai multe show-uri cu tematica Eurovision FOTO Facebook

Pentru multă vreme, faptul că Eurovisionul este un concurs cu foarte mulţi fani gay a fost „scheletul din dulapul organizatorilor“. Astăzi, când lucrurile sunt tot mai corect politice pe an ce trece, asocierea competiţiei muzicale cu un public ce aparţine comunităţii gay nu mai e un secret. Ediţia din acest an, desfăşurată în Suedia, este prima la care organizatorii vor aşterne covorul roz pentru toată comunitatea gay prezentă la eveniment.

Comunitatea LGBT (Lesbiene, Gay, Bisexuali, Transsexuali), care reprezintă o parte importantă a publicului Eurovision, va avea anul acesta parte nu doar de recunoaştere oficială, ci şi de o atenţie specială. Dacă în anii trecuţii, în unele ţări cu vederi conservatoare (Serbia sau Rusia) publicul din aceste categorii a fost primit cu demonstraţii şi marşuri de protest, la Eurovisionul de anul acesta lucrurile se vot situa la polul opus, au anunţat organizatorii suedezi.

Timp de două săptămâni, artiştii, delegaţiile, jurnaliştii şi fanii gay vor avea la dispoziţie în Malmo o mulţime de baruri, restaurante şi cluburi cu specific, anunţă site-ul oficial al concursului, eurovision.tv. Oficialii de la Malmo vor ca acest oraş să primească membrii comunităţii gay mai bine decât au fost primiţi oriunde altundeva.

Totodată, în cluburile gay vor fi organizate mai multe evenimente şi petreceri cu tematica Eurovision 2013, la care sunt invitaţi artişti renumiţi şi chiar câştigători din anii trecuţi, printre care Loreen (învingătoarea din 2012). La ultimele ediţii, pe scena competiţiei au urcat mai mulţi artişti gay, transexuali (Dana International) şi travestiţi (Verka Serduchka, Drama Queen).

Marşuri şi proteste la ediţiile trecute

De mulţi ani, Eurovision se bucură de o mare popularitate în rândul comunităţii LGBT. Acest lucru a fost recunoscut tacit, dar nu a fost întotdeauna şi acceptat. Spre exemplu, la ediţia desfăşurată la Moscova, în 2009, au avut loc mai multe marşuri, protestatarii afişând pancarte cu slogane anti gay precum „Moscova nu e Gomora“.

Nici în Serbia, la Belgrad, în 2008, lucrurile nu au fost văzute într-o lumină mai bună. Gay-ii care au călătorit în această ţară cu o puternică tradiţie ortodoxă au fost sfătuiţi să fie discreţi, pentru că „sârbilor nu le place homosexualitatea afişată în public“. Potrivit unor sondaje, în această ţară două treimi din locuitori cred că homosexualitatea este o boală, se preciza într-o broşură împărţită fanilor gay care au venit la concursul de la Belgrad.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite