Cele mai scandaloase coperte de albume: sexul, nuditatea şi extravaganţa au dus la interzicerea imaginilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine originală de pe coperta primului album solo semnat de Roger Waters
Imagine originală de pe coperta primului album solo semnat de Roger Waters

Coperte de albume interzise. De la vasele de toaletă ale rockerilor de la Rolling Stones şi degetul buclucaş al lui Alice Cooper până la burghiul celor de la Pantera, mai multe coperte de albume au fost interzise în Statele Unite ale Americii, potrivit unei liste întocmite de revista „Rolling Stone“

Puritanii au fost unii dintre primii colonişti europeni din America de Nord şi, în ciuda revoluţiei sexuale şi jumătăţii de secol de rock and roll, Statele Unite ale Americii au rămas la fel de moralizatoare. 

Mulţi muzicieni au încercat să împingă barierele societăţii prin coperţile albumelor, doar pentru a afla că, uneori, societatea nu se lasă mai prejos şi răspunde în acelaşi fel. Vă prezentăm o listă a celor mai notabile coperte de albume care au fost cenzurate în SUA. Pentru a le vedea pe toate 20, puteţi vizita site-ul revistei „Rolling Stone“.

The Beatles – „Yesterday and Today“ (1996)

image

   

Într-adevăr, vremurile s-au schimbat: această imagine în care membrii trupei The Beatles sunt îmbrăcaţi în halate albe, pozând alături de hălci de carne şi păpuşi decapitate pare acum cea mai uşoară formă de provocare. Poate că cei patru au protestat împotriva războiului din Vietnam, poate că s-au plâns de faptul că studioul lor de înregistrări le-a schimbat coperta albumului special pentru piaţa americană şi poate că aveau un umor întunecat, dar în Statele Unite controversele privind imaginea a fost atât de puternică, încât reprezentanţii Capitoliului au scos de pe piaţă 750.000 de exemplare şi au înlocuit imaginea cu una „cuminte“ în care artiştii sunt strânşi în jurul trunchiului unui vapor. 

Rolling Stones – „Beggars Banquet“ (1968)

image

Toaletele erau încă un subiect tabu în 1968 – un motiv suficient de puternic încât casa de discuri a celor de la Rolling Stones să respingă imaginea unui perete dintr-o baie acoperit de graffiti, dintr-un depozit Porsche din Los Angeles. În final, aceasta a fost înclouită cu o imagine albă cu scris negru în stilul unei invitaţii. Lansarea albumului a fost amânată vreme de mai multe luni, iar coperta originală a fost făcută publică abia în anii '80.

Blind Faith – „Blind Faith“ (1969)

image

Grupul blues-rock format din Eric Clapton, Ginger Baker, Steve Winwood şi Ric Grech nu a avut un nume până în clipa în care au văzut coperta albumului, pe care fotograful Bob Seidemann a numit-o „Blind Faith“: o copilă de 11 ani topless, inocenţa ei fiind pusă în balanţă cu jucăria pe care o ţine în mâini. Modelul, Mariora Goschen, a declarat că i s-a promis un cal în schimbul pozei şi că a fost remunerată cu 40 de lire sterline. În Statele Unite, imaginea unei adolescente topless a stârnit indignare, chiar dacă probabil nu la fel de multă cum s-ar întâmpla azi, însă compania a oferit ca alternativă o imagine cu trupa. 

Alice Cooper – „Love It to Death“ (1971)

image

Alice Cooper (trupa şi cântăreţul) au avut un succes nebun cu al treilea album, „I'm Eighteen“, dar au fost aspru criticaţi pentru coperta albumului din 1971: Cooper s-a înfăşurat în pelerină, scoţându-şi degetul mare afară, părând la prima vedere că face altceva. Pentru acest gest, Cooper a rămas fără braţ, care a fost şters complet din fotografie. 

David Bowie – „Diamond Dogs“ (1974)

image

Pe copertă, Bowie pur şi simplu arată foarte ciudat: chipul i-a fost pictat de artistul belgian Guy Peellaert, iar partea din spate a corpului era, de fapt, a unui câine, imaginea fiind completată de un penis proeminent. Aşa cum era de aşteptat, acele aspecte au fost rapid înlăturate. 

   

Roger Waters – „The Pros and Cons of Hitch Hiking“ (1984)

image

Coperta primului album solo al fostului membru al trupei Pink Floyd prezenta o blondă complet goală, cu excepţia unor pantofi şi ghiozdan roşii, care face autostopul. De prisos să expunem motivul pentru care a fost interzisă. 

Guns N'Roses – „Appetite for Destruction“ (1987)

image

Numele albumului vine de la pictura lui Robert Williams, care a fost iniţial coperta: un violator robotic pe cale să-şi primească pedeapsa de la un alt robot mai mare. După nenumăratele plângeri, trupa a înlocuit imaginea cu chipurile membrilor şi multe cranii. Controversa ar fi putut fi mult mai mare, căci Axl Rose şi-a dorit ca imaginea originală să fie o fotografie cu explozia navetei Challenger în spaţiu. 

Nirvana – „In Utero“ (1993)

image

În primul rând piesa „Rape Me“ a fost mult prea provocatoare, motiv pentru care nu a fost inclusă pe albumul „In Utero“, cel puţin nu cu acest nume. De fapt, titlul piesei a fost cel provocator, iar formaţia a fost nevoită să schimbe titlul de pe copertă cu „Waif Me“, dar fără a modifica versurile, şi astfel a fost aprobată. 

Pantera – „Far Beyond Driven“ (1994)

image

Ce imagine a ales Pantera pentru coperta celui de-al şaptelea album de studio prin care să-şi arate perspectiva asupra lumii moderne? Un burghiu folosit în scopuri sexuale, bineînţeles. Totuşi, a fost rapid înlocuit cu un plictisitor burghiu înfipt în fruntea unui om. 

 

Kanye West – „My Beautiful Dark Twisted Fantasy“ (2010)

image

Kanye West i-a spus artistului George Romo că vrea o copertă care să fie interzisă, aşa că acesta a realizat o imagine cu West gol sub o femeie goală, care are aripi. Misiunea a fost astfel îndeplinită: atunci când distribuitorii au refuzat coperta, West a înlocuit imaginea cu cea a unei balerine.

 

Sky Ferreira – „Night Time, My Time“ (2013)

image

Pentru albumul de debut, Ferreira a ignorat sfatul studioului de a alege o fotografie mai...stilizată, optând în schimb pentru o poză în care apare sub duş, cu sânii la vedere, părând vulnerabilă şi îngrijorată. Totuşi, pentru magazinul online iTunes, casa de discuri a artistei a oferit o versiune în care sfârcurile îi erau strategic acoperite. 

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite