Cât de mult contează în clasament locul de pe care România intră în finală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paula
Seling şi Ovi Cernăuţeanu vor cânta în finala de la Copenhaga de
pe poziţia a şasea FOTO Mediafax/AFP
Paula Seling şi Ovi Cernăuţeanu vor cânta în finala de la Copenhaga de pe poziţia a şasea FOTO Mediafax/AFP

Şansele României în finala concursului Eurovision din acest an sunt în echilibru, după ce s-a stabilit ca Paula Seling şi Ovi Cernăuţeanu să evolueze în prima jumătate a finalei, de pe poziţia a şasea. În general, concurenţii care deschid show-ul nu reuşesc să concretizeze o victorie, însă datele de pe reţelele sociale pot schimba poziţia finală a României.

După ce s-au calificat pentru finala din 10 mai a concursului Eurovision, de la Copenhaga, Paula Seling şi Ovi Cernăuţeanu, reprezentaţii României la „campionatul“ cântecului european, vor evolua în prima jumătate a finalei, de pe poziţia a şasea, din totalul celor 26 de ţări calificate. Astfel, România va urca pe scenă după reprezentanţii din Ucraina, Belarus, Azerbaijan, Islanda şi Norvegia.

Dacă în cea de-a doua semifinală, artiştii români au evoluat de pe poziţia a 15-a, un avantaj de altfel concretizat prin locul asigurat pentru marea finală, în ceea ce priveşte poziţia de pe care vor evolua în ultimul act, lucrurile par a fi uşor în echilibru. Astfel, dacă Paula şi Ovi ar fi intrat şi în finală de pe ultima poziţie, şansele de a atrage de partea României mai multe voturi ar fi fost mult mai consistente din moment ce prestaţia lor ar fi rămas încă proaspătă în mintea publicului.

Pe de altă parte, concurenţii care intră primii pe scenă nu sunt avantajaţi, deoarece, până la finalul show-ului, telespectatorii pot uita melodia. De altfel, statisticile arată că în ultimii ani, în istoria concursului, doar trei dintre artiştii care au intrat pe prima poziţie au câştigat concursul. Şi unii reprezentanţi ai României au simţit dezavantajele faptului că au evoluat la începutul concursului. Nico şi Vlad Miriţă au deschis finala desfăşurată în 2008, la Belgrad, dar au obţinut doar locul 20 din 25 de concurenţi.

În prezent, site-uri precum minttwist.com încearcă să prezică, încă de dinainte de desfăşurarea concursului, care va fi câştigătorul pe baza anumitor indicatori ai reţelelor sociale: numărul de like-uri, numărul de vizualizări de pe YouTube pe care videoclipurile artiştilor le au, numărul de abonaţi pe Twitter sau creşterea discuţiilor despre fiecare piesă în mediul online.

image

În ceea ce priveşte România, Paula şi Ovi ocupă locul al doilea la numărul de abonaţi pe Twitter, după reprezentana Italiei, Emma Marrone, iar la capitolul like-uri pe Facebook, reprezentanţii României sunt pe poziţia a patra, ca în cazul discuţiilor de pe această reţea legate de piesa ţării noastre, locul cinci să fie asigurat.

image

Firesc, privind aceste date, ne putem întreba care va fi locul ocupat de România după prestaţia din finală, mai ales după ce Paula şi Ovi au fost puşi în prima parte a show-ului. Înainte de 1989, ţările din fostul bloc comunist nu aveau voie să participe în concurs, primul reprezentant al ţării noastre fiind Dan Bittman, în 1994, la Dublin, după ce, în urmă cu un an, Dida Drăgan nu a reuşit să ajungă în runda de calificare.

image

Clasările României din 1994 până în prezent

Participarea României în Irlanda, cu piesa „Dincolo de nori“, cântată de Bittman, a asigurat clasarea doar pe locul 21, din 25 de participanţi, cu 14 puncte, ceea ce a făcut ca ţara noastră să nu-şi câştige dreptul de participare în anul următor.

Deşi au câştigat Cerbul de Aur în 1996, Monica Anghel şi Sincron nu au trecut de etapa de precalificări cu melodia „Rugă pentru pacea lumii“, obţinând ultimul loc în topul celor 29 de piese aspirante la finala Eurovision de la Oslo, din Norvegia, ceea ce a făcut ca în 1997, România să nu participe la concurs. 

Următoarea artistă care şi-a încercat norocul la Eurovision a fost Mălina Olinescu, în 1998, acumulând numai şase puncte cu piesa „Eu Cred“, pentru care s-a clasat pe locul 22 la competiţia desfăşurată la Birmingham, în Marea Britanie. În 2000, România s-a reîntors în concurs, desfăşurat la acea dată la Stockholm, în Suedia, acolo unde Taxi a reprezentat ţara cu prima piesă în limba engleză. Formaţia s-a clasat pe locul 17 din 24 de participanţi, cu 25 de puncte.

De două ori pe podium

Pentru încă un an, România a stat pe tuşă, dar din 2002 şi până în prezent a reuşit să acceadă de fiecare dată în finală, fiind, de altfel, una dintre puţinele ţări care au reuşit acest lucru. În toată această perioadă, România a avut două clasificări pe podium, anume pe locul trei, în 2005 cu ajutorul Luminiţei Anghel şi a trupei Sistem, cu piesa „Let Me Try“, şi în 2010 cu Paula Seling şi Ovidiu Cernăuţeanu, cu piesa „Playing With Fire“. România a fost aproape de podium şi în 2006, la Atena, după ce Mihai Trăistariu, cu melodia „Tornerò“, a obţinut locul al patrulea.

Pe lângă aceste clasări importante, România, în 2002, în Estonia, a fost reprezentată de Monica Anghel şi Marcel Pavel cu piesa „Tell Me Why“, clasându-se pe locul 9 cu 71 de puncte. Succesul din anul precedent a continuat şi în 2003, Nicola situându-se pe locul zece, cu 73 de puncte, după ce a cântat „Don’t Break My Heart“. În 2004, Sanda Ladoşi a întrerupt clasările bune şi, cu doar 18 puncte, s-a clasat abia pe locul al 18-lea.

Clasări dincolo de top 10

Perioada 2007 - 2009 nu a fost una de bun augur pentru reprezentaţii României. La Helsinki, Todomondo, cu piesa „Liubi, Liubi, I Love You“, cântată în şase limbi diferite, a plasat ţara pe locul 13, cu 84 de puncte, în 2008, Nico şi Vlad Miriţă au ajuns „Pe-o margine de lume“, la Belgrad, cu locul 20, cu 45 de puncte, iar în 2009, Elena Gheorghe a terminat pe locul 19, cu 40 de puncte, chiar dacă melodia „The Balkan Girls“ a inclus stiluri de muzică din Balcani şi România.

În 2011, Hotel FM se califica în finala desfăşurată în Germania de pe locul patru în semifinala a doua, piesa „Change“, fiind una dintre cele mai apreciate în concurs, înainte de finală fiind a opta favorită. Nici măcar amprenta britanică a melodiei nu a contat din moment de România a terminat pe locul 16, cu 77 de puncte, fără a obţine vreun punct din partea Marii Britanii, ţara natală a lui David Bryan, solistul trupei.

La Baku, în 2012, Mandinga a reuşit să obţină doar locul 12, din 26 de concurenţi, cu piesa „Zaleilah“, deşi în prima semifinală în care a concurat terminase pe locul al treilea cu 120 de puncte. Cezar Ouatu, care a reprezentat România anul trecut, a evoluat ultimul în semifinală, la fel ca Paula şi Ovi, anul acesta, şi a reuşit să se califice în finala Eurovision 2013. Chiar şi aşa, piesa „It’s My Life“ a obţinut locul 13, cu 65 de puncte.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite