Băiatul care străbate Europa după Lady Gaga

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Cazacu, făcând autostopul către Milano FOTOGRAFII Arhivă personală
Cristian Cazacu, făcând autostopul către Milano FOTOGRAFII Arhivă personală

Cristian Cazacu are 22 de ani, iar la 20 şi-a pus un rucsac în spate, 150 de euro în buzunar şi mult curaj în suflet pentru a porni pe urmele cântăreţei Lady Gaga prin Europa, după ce artista îşi anunţase turneul „Born This Way Ball“.

Povestea lui Cristian (22 de ani), un tânăr din Bucureşti care a renunţat la studii şi îşi dedică timpul voluntariatului, este un soi de basm modern. Peripeţiile lui nu sunt cu nimic mai prejos decât cele din poveşti, ba chiar au un plus: sunt reale. 

A făcut autostopul, a dormit prin gări, sub poduri şi prin parcuri, a mâncat din gunoi, toate acestea pentru a intra la concertele cântăreţei americane Lady Gaga.

Culisele unei şanse ratate

Primele melodii semnate de Lady Gaga le-a ascultat la radio, în maxi-taxi, pe când era în clasa a XI-a şi făcea naveta Periş-Bucureşti, pentru a urma cursurile liceului „Tudor Vianu“ din Capitală.  La început nu le-a dat importanţă, dar ce l-a atras cu adevărat a fost videoclipul piesei „Bad Romance“.

„M-a fascinat pur şi simplu. Toate melodiile îmi stârneau nişte sentimente şi trăiri interioare foarte puternice, extreme, de la fericire până la depresie“, îşi aminteşte Cristian.

Voluntar pentru Gaga

 

În mintea lui, uşor, uşor, a încolţit dorinţa de a o cunoaşte. În aceeaşi perioadă şi-a dat seama că este atras de băieţi, iar mesajele din spatele melodiilor semnate de Lady Gaga l-au ajutat să-şi accepte mai uşor orientarea sexuală.

Când s-a stabilit în Bucureşti, s-a înscris în Brigada de Voluntari (grup de tineri voluntari care se ocupă de organizare de evenimente) cu gândul de a ajunge mai aproape de Gaga. „Ştiam că dacă vreodată va veni în România, nu voi avea banii necesari pentru a-mi cumpăra bilet şi chiar îmi doream foarte mult să o cunosc“, a povestit tânărul.

Toate melodiile cântăreţei Lady Gaga îmi stârneau nişte sentimente şi trăiri interioare foarte puternice, extreme, de la fericire până la depresie   Cristian Cazacu, fan Lady Gaga

O „concediere“ misterioasă

Momentul a venit pe 16 august 2012, când Lady Gaga a concertat pentru prima dată în România, în Piaţa Constituţiei din Capitală. Cristian a făcut parte din echipa de pre-producţie a evenimentului, iar în ziua concertului a fost selectat să meargă în culise, unde trebuia să calce şi să pregătească ţinutele dansatorilor şi ale cântăreţei. 

cristian cazacu foto arhiva personala

Norocul părea că bate la poarta lui. Avea în sfârşit şansa de a o cunoaşte pe Gaga, însă un incident nefericit a condus la „concedierea“ lui cu doar o oră înainte ca artista să sosească în culise. 

„S-a întâmplat un lucru mai puţin plăcut, despre care nu vreau să vorbesc. Este un fel de regulă care spune că ce se întâmplă în backstage (culise – n.r.), rămâne în backstage. Aşadar, cu o oră înainte ca Lady Gaga să ajungă, am fost dat afară şi, din păcate, nu am reuşit să o întâlnesc. Mi-ar fi plăcut să stau de vorbă cu managerul ei, pentru că au fost cazuri în care oamenilor care au lucrat în backstage şi şi-au făcut foarte bine treaba li s-a propus să meargă în turnee europene. Ăsta era scopul meu: să plec cu Lady Gaga prin lume“, a explicat tânărul.

Un bilet de avion şi o maşină de îngheţată

Ideea de a se aventura pe urmele cântăreţei Lady Gaga i-a venit într-o seară târzie, spre sfârşitul lunii august 2012, pe malul Dâmboviţei. „Mă tot gândeam şi mi-am zis: «Dacă eu chiar vreau să fac acest lucru, să mă plimb după un artist, hai să o fac de unul singur şi să văd care sunt avantajele şi dezavantajele şi ce aş putea să fac în sensul acesta»“, a declarat Cristian. 

Pe 11 septembrie 2012, tânărul pornea la drum. Avea un bilet de avion pentru o cursă Budapesta-Eindhoven (Olanda), 150 de euro bani de buzunar, câteva haine şi câteva pânze, pe care urma să le picteze pentru a-şi confecţiona un costum. A făcut autostopul din Bucureşti până în Arad. I-a fost destul de greu pentru că românii sunt reticenţi când vine vorba de ajutor gratuit. A mers cu un tir, cu o maşină de îngheţată şi cu o dubă şi a trecut graniţa prin vama Nădlac. „De acolo m-a luat un domn care mergea spre Viena, dar care s-a abătut din drumul lui pentru a mă lăsa la aeroport“, a povestit Cristian. 

A coborât din avion în Eindhoven, un oraş din sudul Olandei. Românul a întâlnit un avocat care, aflându-se în timpul liber, s-a oferit să-l ducă până în Breda, unde urma să stea câteva zile la o prietenă. Curând a luat drumul Amsterdamului, căci pe 17 şi pe 18 septembrie aveau loc primele concerte de pe itinerariul său. 

„Primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns a fost să merg la un sac de gunoi şi să caut de mâncare. De fiecare dată când ajungeam într-un oraş nou, mergeam într-un hotel şi luam o hartă, apoi mergeam pe străzi, să cunosc oraşul. În prima noapte m-am plimbat mult, pentru că în Amsterdam nu ai voie să dormi pe stradă, este poliţie peste tot. Mă mai opream în pieţe şi în parcuri ca să mă odihnesc, iar dimineaţă am găsit un colţ mai retras, sub o arcadă, şi am dormit o oră“, şi-a amintit Cristian. 

cristian cazacu foto arhiva personala

Jokerul, asul din mânecă

„Joker face (faţa de Joker – n.r.)“ este o metaforă a modului în care a reuşit să intre, neavând bilet, la aproape toate concertele cântăreţei Lady Gaga. Cristian spune că îi place să-i amuze pe oamenii din jurul lui, să-i facă să zâmbească şi, de ce nu, să râdă în hohote. Se pare că acest truc „a vrăjit“ chiar şi minele exigente care stau la porţile concertelor.

În Amsterdam se adunaseră oameni de toate vârstele, din toate categoriile sociale, curioşi să vadă spectacolul neobişnuit la care Gaga a dovedit, în nenumărate rânduri, că se pricepe de minune. Cele două ore şi jumătate, cât a durat show-ul, l-au făcut să uite de tot şi să realizeze că merită efortul depus. 

Noaptea şi-a petrecut-o hoinărind pe străzile oraşului cu gândul la următorul concert ce avea loc a doua zi, în acelaşi loc. Nu a dat greş nici de această dată, i-a convins pe paznici să-l lase să intre şi şi-a luat doza de energie pentru a porni din nou la drum, de această dată către Berlin. În capitala Germaniei a ajuns cu un austriac. S-au înţeles mai mult prin semne, căci domnul nu vorbea engleză. A reuşit să intre şi la concertul de pe 20 septembrie, dar a fost „demascat“, după cum mărturiseşte, şi dat afară. Nu s-a descurajat, a pornit din nou la drum. Destinaţia? Hanovra. La concertul de pe 24 septembrie a ajuns la limită, cu doar zece minute înainte ca Gaga să urce pe scenă. A stat într-un colţ şi s-a bucurat de spectacol. 

cristian cazacu foto arhiva personala

Festinul din gunoi

 

Din maşină în maşină a reuşit să ajungă pe înserate la marginea oraşului Hanovra, unde a poposit într-un Burger King. Acolo a întâlnit o mare familie de români, care i-au oferit mâncare şi l-au lăsat să doarmă până dimineaţa. „M-au ajutat foarte mult, iar una dintre angajate mi-a dat 10 euro“, a povestit Cristian. 

image

 

Un costum ca o poveste 

 

În tot timpul călătoriei, când nu făcea autostopul, nu vizita oraşele şi nu căuta mâncare prin gunoaie, a pictat, iar la Zürich a terminat ultima pânză. 

 

Tablourile puse cap la cap reprezintă povestea de dragoste dintre el şi un alt băiat, care a prins contur în spaţiul virtual şi s-a terminat la fel de repede precum a început. Prin aceste desene, Cristian a vrut să aducă în discuţie problema autenticităţii şi să ridice un semn de întrebare cu privire la cât de serioase sunt relaţiile născute pe internet. 

„Fiecare dintre noi poartă o mască pentru că dorim să creăm o anumită imagine în faţa celorlalţi şi în ochii societăţii. Nu suntem suficient de curajoşi să recunoaştem cine suntem cu adevărat“, a explicat tânărul semnificaţia desenelor.

 

În ziua concertului din Milano şi-a „îmbrăcat“ povestea şi a atras atenţia unui jurnalist care, impresionat de aventura românului, a scris câteva rânduri despre el în paginile ziarului „Corriere della Sera“. 

Un austriac l-a dus până în apropiere de Zürich, într-o benzinărie, unde au mâncat împreună paste cu broccoli. De aici a ajuns în maşina unui croat, foarte vorbăreţ, dar de la care nu a înţeles mare lucru pentru că nu ştia engleză. 

Următoarele „călăuze“ i-au fost nişte ţigani români care mergeau în Milano. „M-au dus până în Zürich şi mi-au dat 10 euro. Am fost plăcut surprins, deşi la început m-am speriat puţin pentru că ştiau limba română, dar vorbeau ba în italiană, ba în romanes. La despărţire mi-au urat succes“, a mai spus tânărul.

Şi a avut, căci a reuşit să intre şi la cele două concerte din Zürich, de pe 26 şi 27 septembrie. „În Zürich pot spune că era Raiul pe pământ în materie de mâncare. Am găsit două pachete de ciocolată nedesfăcute, pâine ambalată. În timp ce mă plimbam, admiram, dar mă uitam şi după mâncare. Eram ca la vânătoare. Am găsit multă mâncare pe stradă şi am avut parte de un adevărat festin“, povesteşte Cristian zâmbind. 

A plecat spre Milano pe 1 octombrie, cu o zi înainte de concert. Ploua foarte tare, se întuneca şi nu oprea nicio maşină. Într-un târziu, un spaniol de vreo 30 de ani s-a apropiat de el şi, prin semne, l-a îndemnat să-l urmeze. „Iniţial, credeam că mă duce la el acasă, dar m-a dus la gară şi mi-a plătit un bilet de tren până în Milano.“

Până în seara show-ului, Cristian a dormit în gara din Milano şi într-un tufiş de trandafiri din faţa Operei La Scala. Securitatea concertului a fost draconică, dar Cristian a aşteptat momentul potrivit şi a reuşit şi de această dată să-i „păcălească“ pe agenţii de ordine.

Întoarcerea acasă

Penultimele spectacole erau la Nisa pe 3 şi 4 octombrie. A reuşit să ajungă în Franţa, dar nu şi să intre la concert. Ultima destinaţie era Barcelona, dar obosise şi era copleşit de amestecul de trăiri din ultima lună. S-a oprit pe Coasta de Azur şi a dormit pe malul Mediteranei. 

cristian cazacu foto arhiva personala
Simt că din experienţa asta am luat tot ce se putea mai bun, de multe ori stăteam pe stradă, mă uitam în jurul meu şi simţeam că fac parte din oraşul în care mă aflam. Când te duci în vacanţă şi ai totul asigurat, nu trăieşti cu totul, nu te bucuri pe deplin, sunt experienţe diferite   Cristian Cazacu, fan Lady Gaga

„Acolo am avut un moment în care m-am gândit la tot ce s-a întâmplat şi la tot ce a însemnat această experienţă. A fost un moment în care am cedat fizic şi psihic. Aveam regretul că nu am putut să-mi îndeplinesc scopul şi că nu am ajuns să o cunosc pe Lady Gaga, dar în acelaşi timp eram fericit privind înapoi“, povesteşte cu emoţie românul.

Atunci a simţit că este timpul să se întoarcă acasă. O prietenă din România i-a cumpărat un bilet de autocar, iar pe 10 octombrie ajungea acasă.

cristian cazacu foto arhiva personala

În călătoria lui a întâlnit mai mulţi români, unii l-au ajutat, alţii l-au privit ca pe un ciudat. „Cred că asta a fost cea mai mare dezamăgire, pentru că mă aşteptam ca atunci când mergi într-un loc străin şi te întâlneşti cu un compatriot să ai un soi de empatie, dar nu a fost mereu aşa“, a explicat acesta. 

„Simt că din experienţa asta am luat tot ce se putea mai bun, de multe ori stăteam pe stradă, mă uitam în jurul meu şi simţeam că fac parte din oraşul în care mă aflam. Când te duci în vacanţă şi ai totul asigurat, nu trăieşti cu totul, nu te bucuri pe deplin, sunt experienţe diferite“, crede românul.

Privind înapoi, Cristian spune că a fost vagabondul care a urmărit-o pe doamnă. Nu regretă nimic, din contră, este mândru şi spune că acea lună l-a ajutat să se descopere.  

În această toamnă, Lady Gaga îşi începe turneul european „ArtPop“, iar Cristian îmi zâmbeşte complice când îl întreb dacă îşi va face din nou bagajele. 

   

Acest articol a fost publicat în „Weekend Adevărul“

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite