Alexandru Andrieş, la Adevărul Live: „Eu am găsit o soluţie simpatică împotriva cenzurii: fabula“
0Mircea Vasilescu, redactor-şef „Dilema Veche”, a discutat cu Alexandru Andrieş despre cântecele vechi care au în continuare o mare priză la public, despre textele „subversive” de dinainte de 1989 care sunt apreciate şi de tinerii de azi, despre drumul de la „E război, Ioane” la „Ne place Tamara”.
Cele mai importante declaraţii
„Anul 2014 a fost unul special, s-au împlinit 30 de ani de când am lansat primul meu disc, «Interioare», iar eu am împlinit 60 de ani. Am susţinut mai multe concerte în ţară, cu această ocazie. Iar punctul culminant a fost concertul de la Bucureşti. Rezultatul e un DVD cu filmări din concerte, care va apărea săptămâna viitoare, cu un număr special al revistei «Dilema», care împlineşte 22 de ani“, a declarat Alexandru Andrieş.
„Pe 13 octombrie 2014, a fost pentru prima dată când am cântat de ziua mea. Eu de ziua mea nu cânt. Am fost emoţionat. Dar după primele minute, toţi ne-am simţit foarte bine, iar acest lucru s-a văzut“, a spus artistul despre concertul aniversar, care va apărea pe un DVD, pe 22 ianuarie, împreună cu ziarul „Dilema Veche“.
„Nu mă aşteptam vreodată să cânt la modul serios sau să scot vreun disc, deşi mi-a plăcut întotdeauna muzica. La început am cântat la Arhitectură, în Club A. A urmat Festivalul de Jazz de la Sibiu, în 1980, apoi au urmat multe concerte prin ţară. Dar nu mă aşteptam să scot vreun disc“, a spus artistul despre începuturile sale muzicale, în urmă cu peste trei decenii.
„Pe vremea aceea, atât textele pentru discuri, cât şi cele pentru concerte ajungeau la Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste. Atunci când am început eu să fac cântece, unele au fost considerate subversive. La vremea respectivă nu puteai spune lucrurilor pe lume, era această cenzură politică. Dar mie mi s-a părut că e totuşi normal să-ţi spui părerea. Eu am găsit o soluţie simpatică împotriva cenzurii: fabula“, şi-a amintit artistul.
„La discul «Rock’n’Roll», am primit indicaţia să scot de peste tot cuvântul «deja». Au dat telefon şi-au spus că e un cuvân evreiesc şi că trebuie să-l scoatem pentru a nu da naştere la interpretări. Să nu se creadă că avem ceva cu evreii“, a povestit Alexandru Andrieş.
„Cea mai mare influenţă muzicală asupra mea a fost trupa The Beatles. Dar şi Bob Dylan a contat foarte mult. Dar ascultam şi mult jazz şi blues. De aceea eu nu mă pot încadra într-un gen clar“, a mai spus acesta.
Primul disc al lui Alexandru Andrieş, „Interioare”, a sărbătorit, în 2014, 30 de ani, iar artistul a împlinit 60. Dubla aniversare a fost marcată printr-un concert la Sala Radio, pe 13 octombrie, iar înregistrarea video a concertului va apărea pe DVD (cu un CD bonus) împreună cu publicaţia „Dilema Veche” din 22 ianuarie.