VIDEO Continuări de groază: filme horror cu succes la public
0Filmele de groază înfăţişează, întotdeauna, povestea unui personaj negativ care nu reuşeşte să-şi ducă la bun sfârşit planurile malefice. Poate tocmai acesta este motivul pentru care majoritatea peliculelor aparţinând genului au generat continuări, unele încununate cu succes, altele nu.
Chiar şi aşa, publicul iubitor al genului horror a savurat orice continuare a unui film de groază, iar unele dintre ele au devenit o piatră de temelie a genului în industria cinematografică. Astfel,„Entertainment Weekly“ a alcătuit o listă cu filmele de groază care au avut parte, de-a lungul timpului, de continuări.
The Evil Dead
Pelicula „The Evil Dead“, povestea unor tineri rătăciţi în pădure care cad pradă forţelor răului, este considerată unul dintre cele mai reuşite filme horror, cu toate că la realizare a dispus de un buget mic.
Povestea filmului se învârte în jurul a cinci prieteni care îşi petrec vacanţa la o cabană veche dintr-o pădure. Acolo descoperă Cartea Morţii şi o înregistrare a unui profesor care a locuit în cabană. Cei cinci ascultă înregistrarea, dar nu realizează că este, de fapt, un descântec care eliberează forţele răului din pădure. Forţele malefice din pădure începe să le posede trupurile, una dintre fete este violată de copacii din pădure iar cei rămaşi conştienţi luptă să supravieţuiască.
Filmul a avut două continuări, „Evil Dead II: Dead by Dawn“ şi „Evil Dead: Cartea Morţilor“, dar care nu au înregistrat acelaşi succes precum pelicula orginală a lui Sam Raimi, din 1981.
Destinaţie finală
În primul film din seria de cinci, moartea devine un soi de personajul invizibil care complotează cu soarta pentru a aduce sfârşitul unor tineri. După ce Alex Browning, student cu puteri paranormale, le spune colegilor săi că vor muri dacă vor călători cu avionul spre Franţa, ca o ironie a sorţii, toţi cei care i-au dat crezare şi au coborât din avion vor pieri, unul după altul, în tot felul de accidente bizare şi violente, în ordinea în care ar fi trebuit să moară în avion. Mai mult, Alex va ajunge, de fiecare dată, cu câteva minute înainte ca fiecare prieten al lui să moară.
Vineri 13
Povestea criminalului în serie Jason Voorhees a devenit subiectul a peste zece părţi diferite ale filmului „Vineri 13“. Aproape toate detaliile din filme par desprinse din filmele de groază care au ca temă sărbătoarea Haloween. Astfel, există un criminal mascat în serie, Jason Voorhees, care are ca semn distinctiv o mască de hocheist şi care apare pe fondul unei poveşti spusă într-o tabără de vară, iar titlul vine să completeze atmosfera unei zile fatidice, care apare în mai multe perioade ale anului.
„Vineri 13“ a declanşat, la începutul anilor ’80, moda unui anumit tip de filme de groază, numite „slasher movies“, în care un psihopat urmăreşte un grup de adolescenţi, pentru un motiv pe care îl aflăm în final, şi îi măcelăreşte, de obicei noaptea, undeva în natură. Vineri 13, care în cultura românească poate fi asemănat cu o zi de marţi, în data de 13, s-a bucurat de o longevitate... de speriat.
Halloween
Povestea omorurilor în serie ale lui Michael Myers, începută în 1978, este considerată revoluţionară pentru genul horror în cinematografie. Filmul are toate ingredientele necesare unei reeditări şi continuări: un criminal implacabil, Michael Myers, care reprezintă răul în stare pură, o maşinărie de ucis şi terorizarea unor tineri chiar în noaptea de Halloween.
A Nightmare on Elm Street
În anii ’80, un psihopat numit Freddy Krueger omora câţiva copii cu ajutorul unei mănuşi prevăzute cu lame ascuţite pe post de degete. Arestat şi eliberat din lipsă de probe, el devine victima răzbunării părinţiilor copiilor ucişi şi moare ars, în beciul unde lucra. La ani după moartea sa, adolescenţii Nancy, Tina, Rod şi Glen, ai căror părinţi au fost responsabili de moartea lui Krueger, trec prin coşmaruri terifiante în care apare un om ars, îmbrăcat ciudat, purtând o mănuşă cu lame ascuţite. Fantoma lui Freddy Krueger îi vânează unul câte unul, iar Nancy îşi dă seama că trebuie să rămână treji pentru a putea scăpa cu viaţă.
Activitate paranormală
Seria filmelor „Activitate paranormală“ reprezintă un succes al cinematografiei bazate pe materiale video înregistrate de amatori în care sunt surprinse fenomene inexplicabile. Cu un buget de numai 11.000 dolari, „Activitate paranormală“ a fost filmat în doar 7 zile, cu o cameră video obişnuită. A rezultat un film horror cu o doză atât de mare de realism, încât, la fel ca în cazul peliculei „Blair Witch Project“, cu care este similar ca tehnică de filmare, impactul asupra privitorului este incredibil de puternic. „Activitate Paranormală“ face apel la instinctele primare ale fiinţei umane, suspansul crescând din ce în ce mai mult, până atinge cote aproape de nesuportat.
The Ring/Avertizarea
Unele dintre cele mai înspăimântătoare filme de groază sunt cele de inspiraţie japoneză, care pot să fie mult mai inventive şi încărcate de suspans, spre deosebire de cele de inspiraţie americană. Unul dintre aceste filme este şi „The Ring/Avertizarea“, un remake după pelicului lui Hideo Nakata, „Ringu“, care are la bază legenda urbană conform căreia dacă priveşti o anumită casetă video vei primi un apel telefonic în care o voce va spune că mai ai doar o săptămână de trăit.
Rachel Keller (Naomi Watts), reporter la un ziar, devine protagonsita filmului după ce investighează moartea a patru adolescenţi care au văzut caseta şi au murit după o săptămână. După ce vede caseta, la rândul ei, află că mai are o săptămână de trăit, dar încearcă să descifreze misterul.
Saw/Puzzle mortal
Timp de şapte ani, „Saw/Puzzle mortal“ a reuşit să ţine spectatorii în suspans prin portretizarea firii umane surprinse în jocuri macabre concepute de criminalul cunoscut drept „Labirintul“. Fiecare victimă a „Puzzle-ului mortal“ este confruntată cu o alegere oribilă de care depinde întreaga sa existenţă. Seria filmelor intră în aşa numita categorie „tortură porno de groază“ în care personajele sunt supuse la mutilări extrem de sinistre.