Sylvester Stallone: „Hollywood-ul nu e o poveste de dragoste, ci o afacere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sylvester Stallone, într-o scenă din filmul „Bullet to the Head“
Sylvester Stallone, într-o scenă din filmul „Bullet to the Head“

CORESPONDENŢĂ DE LA ROMA. „Rambo-ul“ cinematografiei mondiale a fost primit cu aplauze şi urale de o sală de jurnalişti care au crescut cu filmele lui înainte de a vedea opere de artă. La Festivalul de la Roma, Sylvester Stallone (66 de ani) a fost eroul zilei de miercuri.

Înainte de a-şi face apariţia pe covorul roşu pentru premiera „Bullet to the Head“ (regia Walter Hill), Sylvester Stallone s-a întâlnit luni, 12 noiembrie, cu publicul de la periferia Romei şi a primit un premiu onorific din partea primarului Gianni Alemanno. „Mergând în cartierele acelea, asemănătoare cu cele în care am crescut şi eu, e ca şi cum mi-aş fi revăzut copilăria“, le-a povestit apoi Stallone jurnaliştilor, după o intrare de veritabil star, cu aplauze şi urale, lucru rar la o conferinţă de presă. Îndemnul lui pentru cei tinerii de acolo, după mai mult de 40 de ani în industria filmului, este mai simplu de dat decât de urmat: „Nu vă fie teamă de eşec, veţi eşua de o mie de ori, dar de fiecare dată veţi deveni  mai înţelepţi“.

Prima lecţie pe care a învăţat-o la Hollywood este că, într-o industrie a orgoliilor, eşti întotdeauna pe cont propriu. „Când am venit la Hollywood, eram optimist, credeam că toată lumea mă place şi că totul îmi surâde. Şi într-o zi, după «Rocky», pentru că nu fusesem încă plătit, am mers şi am cerut banii. «Aţi făcut nu ştiu câte milioane cu filmul, cred că aveţi de unde să mă plătiţi, îmi vreau banii». Şi mi s-a spus «Du-te înapoi la muncă. E treaba noastră ce facem cu banii»“, a povestit actorul.

„Nu m-am înfuriat, le-am mulţumit, pentru că m-au făcut să înţeleg că Hollywood-ului nu e o poveste de dragoste, ci o afacere. Nu e o fabrică de amuzament, ci o afacere în care orgoliul şi egoismul vin pe primul loc. Şi, din când în când, din această mare mai răsare câte un talent. Momentul acela m-a salvat cu adevărat“, a mărturisit Stallone.

Surprinzător la un actor pe care Hollywood-ul l-a călit de la primele roluri este că anii nu l-au făcut mai cinic şi mai „acru“. Lui Sylvester Stallone pare să-i placă teribil să facă în continuare pe eroul, în stilul vechi şi cumva reconfortant al lui „Rambo“ şi „Rocky“. Detaşarea lui e vizibilă în „The Expendables“, pe care îl şi regizează, dar şi în „Bullet to the Head“, filmul lui Walter Hill, prezentat la Festivalul de la Roma zilele acestea.

„În loc să călărească un cal, călăreşte un Ferrari. Îmi place, e foarte modern!“

Proiecţia lui Hill a fost ca o seară în familie la ProTV, cu un film de acţiune de serie B. Însă atât regizorul, cât şi Stallone (care a fost mai mult decât actor - a dat indicaţii de scenariu şi regie, el însuşi având vreo zece filme regizate deja) şi-au asumat această construcţie dramatică de anii ’80, cu oarecare nostalgie. „E un omagiu la adresa unui anumit tip de filme de acţiune din anii ’70-’80, dar e şi un film modern, în acelaşi timp. E un film pe care l-am croit pe măsură ce-l făceam, e onest să spunem asta“, a explicat Walter Hill, la conferinţa de presă. În distribuţie figurează Jason Momoa şi Christian Slater.

E clasicul film de acţiune în care un poliţist şi un veteran al lumii subterane, fost puşcaş marin, se împrietenesc de nevoie ca să elimine o reţea complicată de răufăcători care plătesc politicieni şi judecători pentru a stăpâni oraşul. Scena finală are loc, după cum o cere tiparul, într-o fabrică părăsită. Doar că are ceva mai mult umor decât de obicei. „De foarte multe ori, am făcut filme de acţiune în care e prea multă acţiune. Dacă un dialog e la fel de interesant ca o cursă, atunci să fie dialog. Nu eram sigur că o să meargă, dar apoi mi-am dat seama că aveam nevoie de astfel de momente de contact personal, la sărit de pe clădiri o să ajungem oricum“, a spus Stallone, continuând comparaţia lui Hill între filmele de acţiune şi western-uri cu o glumă: „În loc să călărească un cal, călăreşte un Ferrari. Îmi place, e foarte modern!“.

Despre personajul din „Bullet to the Head“, Jimmy Bobo – care pare cumva o încarnare a sa, la o vârstă în care poate lua peste picior tineri începători, dar poate da încă pumni sănătoşi – Stallone spune că e un mix de „Rambo“ şi „Rocky“ croit pentru spectatorii de azi, care au gusturi diferite: „«Rambo» e o metaforă întunecată a subconştientului, iar «Rocky» o expresie a optimismului. În «Bullet to the Head», combinăm aceste două figuri ale vechii lumi, pentru noua generaţie“.

La 66 de ani, tată a cinci copii, Stallone e simbolul unei generaţii de actori care n-au avut nevoie de muşchi în CGI (computer generated image, imagini realizate pe calculator – n.r.), nici de cascadori care să dea pumni în locul lor (Stallone chiar şi-a rupt gâtul şi a stat în spital de câteva ori după anumite scene). Iar ritmul în care lucrează şi astăzi, cu  câteva filme pe an, e uimitor.

„Întotdeauna m-am întrebat ce fac actorii care filmează doar un film sau două pe an, uneori unul la cinci ani! Te joci cu câinele, pictezi, alergi, ce faci?! Dacă e să mă întrebaţi pe mine, eu unul alerg după fetele mele în jurul casei, asta mă ţine foarte ocupat! Doamne! Au venit în viaţa mea ca «Rambo» şi «Rocky»! Am o casă plină de femei“, a încheiat starul.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite