Simbolurile ascunse din universul „Harry Potter“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hermione Granger (Emma Watson), Harry Potter (Daniel Radlicffe) şi Ron Wasley (Rupert Grint) FOTO
Hermione Granger (Emma Watson), Harry Potter (Daniel Radlicffe) şi Ron Wasley (Rupert Grint) FOTO

Cărţile scriitoarei britanice J.K. Rowling s-au vândut în peste 500 de milioane de exemplare, iar personajul Harry Potter a devenit un adevărat simbol al anilor 2000, odată cu franciza cinematografică omonimă. În spatele poveştii care „a vrăjit“ o generaţie întreagă se ascund numeroase simboluri, pe care nu mulţi au reuşit să le descifreze.

Vânzările cărţilor „Harry Potter“  continuă să crească, cele şapte volume clasându-se locul trei în topul celor mai citite cărţi din ultimii 50 de ani. Recent, autoarea J.K Rowling a publicat online o scurtă povestire în care eroii principali – Harry Potter, Ron Weasley şi Hermione Granger – aflaţi în jurul vârstei de 30 de ani - se întorc la Hogwarts, Şcoala de Magie, Farmece şi Vrăjitorii, pentru Campionatul Mondial de Vâjthaţ.

Deşi majoritatea fanilor „Harry Potter“ sunt copii, lumea magică de la Hogwarts este una încărcată de simbolism, unde nimic nu este întâmplător. Numele personajelor, creaturile magice şi multe dintre obiecte considerate banale sunt pline de semnificaţii ascunse.

Site-ul watchculture.com a dezvăluit o parte din mistere ascunse cu grijă de J.K Rowling în universul magic al celebrului vrăjitor.

Dementorii care se hrănesc cu fericirea altora simbolizează depresia

Chiar dacă acum, J.K Rowling se numără printre cei mai bogaţi oameni din lume, viaţa scriitoarei britanice nu a fost întotdeauna la fel. Divorţul de soţul său şi lipsa banilor au fost probleme care au marcat începutul carierei uneia dintre cele mai influente scriitoare din ultimul deceniu, iar episoadele depresive nu au întârziat să apară.

Şi cum „arta se naşte din suferinţă“, J.K Rowling a făcut cunoştinţă cititorilor săi, în cel de-al treilea volum, „Harry Potter şi Prizonierul din Azkaban“, cu temuţii Dementori. Creaturi obscure, cu chipul acoperit de glugi imense, ce se hrănesc cu fericirea oamenilor şi lasă în urmă disperare şi depresie, Dementorii pot „mânca“ întregul suflet al unei fiinţei, lâsându-şi victimele într-o stare vegetativă permanentă.

image

Imagine din „Harry Potter şi Prinţul Semipur“ FOTO Facebook

J.K Rowling nu a ascuns niciodată faptul că aceste creaturi întunecate, considerate de mulţi cele mai înfiorătoare personaje din universul lui Harry Potter, sunt simbolul unei afecţiuni psiholigice ce afectează o parte importantă din populaţia globului.Pentru cei care s-au luptat la un moment dat în viaţă cu „demonii“ depresiei, paralele făcute de J.K Rowling între Dementori şi şi una dintre cele mai răspândite afecţiuni mintale sunt evidente. 

Războiul din lumea vrăjitorilor: cel De-al Doilea Război Mondial?

Lumea vrăjitorilor a fost umbrită de conflicte puternice cu mult înainte ca Lordul Cap-de-Mort să-şi facă apariţia. Unul dintre ele a avut loc chiar în aceeaşi perioadă în care „lumea încuiaţilor“ se confrunta cu Cel De-al Doilea Război Mondial. Când Adolf Hitler era „eroul negativ“ al oamenilor de rând, vrăjitorii duceau o luptă aprigă cu Gellert Grindelwald, considerat unul dintre maeştrii magiei negre.

Potrivit scriitoarei britanice, cele două războaie au avut loc în acelaşi timp şi s-au „hrănit“ unul cu altul: felul în care Grindelwald a câştigat puterea, precum şi modul în care acesta a decăzut contruiesc paralele puternice între maleficul personaj din carte şi Hitler.

În primul volum, „Harry Potter şi Piatra Filozofală“, aflăm  cum Dumbledore l-a învins pe Grindelwald într-o bătălie din anul 1945, când întunecatul vrăjitor deţinea puterea absolută. Mai mult decât atât, Grindelwald este descris drept un om însetat de putere, care doreşte să pună stăpânire pe „lumea încuiaţilor“, pentru că oameni fără puteri magice sunt fără doar şi poate inferiori.

image

Ron Weasley, Harry Potter şi Hermione Granger FOTO Facebook

Numerologie: 7 este cea mai puternică cifră în lumea „Harry Potter“

La fel ca în mitologia antică, unde cifrele trei, patru şi suma lor, adică şapte, sunt cele mai puternice numere, şapte este „cel mai puternic număr magic“, după cum Tom Riddle afirmă la un moment dat şi în cărţile lui J.K. Rowling. La fel şi cifra trei: o baghetă este alcătuiră din trei nuclee esenţiale, există trei talismane ale morţii, precum şi un Trio de Aur (the Golden Trio). Cifra patru a fost neglijată, pentru că autoarea are o repulsie faţă de conotaţiile sale.

Cu toate acestea, şapte este crifra cu cele mai multe semnificaţii: Harry Potter este al şaptelea fiul al celui de-al şaptelea născut, Hogwarts are şapte ani „universitari“, sunt şapte horcrux-uri (talismane - n.r.) - în ciuda intenţiilor lui Cap-de-Mort -, şapte jucători în fiecare echipă de Vâjthaţ, şapte fraţi Weasley, Harry Potter şi Neville Longbottem (trad. Poponeţ), singurii capabili să-l învingă de Lordul Întunecat, s-au născut în cea de-a şaptea luna a celui de-al şaptelea an. Cele şapte volume ale cărţii includ o dedicaţie din partea autoarei, împărţită în şapte părţi.

Ron Weasley trebuia să fie mort

Multe dintre personajele îndrăgite de public au fost ucise de J.K Rowling pe parcursul celor şapte volume ale seriei „Harry Potter“. Simpaticul Ron Weasley, cel mai bun prieten al lui Harry Potter, a fost pe muchie de cuţit.

image

Harry Potter (Daniel Radcliffe) şi Ron Weasley (Rupert Grint) FOTO Facebook

Trecând printr-o perioadă dificilă, Rowling se gândea serios să-l omoare pe roşcatul Ron Weasley, fără niciun motiv bine întemeiat. Eventual, a renunţat la idee şi l-a păstrat pe Ron drept „premiu“ pentru Harry Potter. Lucru lesne de înţeles dacă aruncăm o privire retrospectivă asupra evenimentelor din viaţa „celui ales“. Harry Potter şi-a pierdut mama, tatăl, naşul, mentorul, animalul de companie mult iubit (bufniţa Hedwig – n.r.) precum şi mulţi alţi prieteni apropiaţi. O asemenea pierdere ar fi fost, probabil, prea mult, chiar şi pentru puternicul vrăjitor, singurul care l-a putut învinge pe Lordul Cap-deMort.

Baghete personajelor principale sunt construite din lemnul copacilor ce corespunde zilelelor de naştere din Calendarul Celtic

Când J.K Rowling şi-a dat seama că bagheta lui Harry Potter este construită din acelaşi copac care-i simbolizează ziua de naştere în calendarul celtic (împărţit în 13 luni, atribuite fiecare câte unui copac diferit - n.r.), baghetele lui Ron şi  Hermione au căpătat aceeaşi semnificaţie. Mai mult, dacă cele trei bachete acţionau împreună, unindu-şi nucleele, o „conexiune ascunsă“ îi unea şi pe cei trei eroi ai poveştii.

Bagheta lui Harry este construită din lemnul unui arbore tropical, ale căruit frunze rămân verzi pe toată perioada anului. În folclorul european, aceşti arbori au puterea de învinge diavolul, în cazul de faţă, reprezentat de Cap-de-Mort.

Profesorul Lupin este o mataforă pentru virusul HIV

Personajul Remus Lupin avea abilitatea de a se transforma în lup, devenind astfel, potrivit mitologiei, vârcolac. J.K. Rowling il descrie pe Lupin drept o personaă bună, chinuită din toate punctele de vedere – fizic, psihic şi social – din cauza condiţiei sale. De fapt, profesorul Lupin reprezintă lupta oamenilor infectaţi HIV/SIDA, după cum autoarea a mărturisit.

La fel ca oamenii infectaţi cu HIV/SIDA din lumea reală, care sunt marginalizaţi fără niciun motiv real, din cauza condiţiei sale, Lupin s-a luptat cu prejudecătiţile şi suspciunile celorlalţi vrăjitori. I-a fost dificil să-şi găsească un loc de muncă, să-şi facă prieteni sau să fie acceptat de cei din jur. În ultimul volum, Lupin trăieşte o adevărată dramă, ştiind că există posibilitatea de a transmite această boala copiilor săi.

image

Profesorul Remus Lupin (David Thewlis) FOTO Facebook

Cele patru case de la Hogwarts simbolizează cele patru elemente ale naturii

Înainte de a fi admişi la Şcoala de Magie, Farmece şi Vrăjitorii, studenţii de la Hogwarts sunt sortaţi în patru case, fiecare corespunzând unui element al naturii: casa Cercetaşilor simbolizează focul, Astropufii Pământul, casa Ochiilor-de-Şoim simbolizează aerul, iar apa corespunde Viperinilor.

Aceste asocieri sunt scoase în evidenţă de autoare pe parcursul întregii poveşti. De exemplu, culoarea roşie aparţine casei Cercetaşilor, camera de zi a Viperinilor este construită sub un lac, iar cele două case se află într-un conflict permanent, precum focul şi apa.

Nu poţi crea vraja Patronus cu magie neagră

image

Cap-de-Mort şi Lucius Malfoy, adepţi ai magiei negre FOTO Facebook

Un Patronus este o creatură magică virtuală, unică pentru fiecare vrăjitor în parte, ce ia naştere dintr-o vrajă pe care nu oricine o poate stăpâni. De obicei, este folosită împotriva magiei negre, inclusiv contra fioroşilor Dementori. Cum vrăjitorii precum Lordul Întunecat nu numai că au o afinitate pentru Dementori, dar sunt imuni la „sărutul“ lor, nu au nevoie de o astfel de apărare.

O credinţă comună în lumea magică de la Hogwarts este că un vrăjitor cu intenţii ascunse şi malefice, este incapabil de a crea un Patronus,chiar dacă personaje precum Dolores Umbridge, care jonglează când cu magia albă, când cu magia neagră, au reuşit să creeze o asemenea vrajă. În orice caz, adepţii magiei negre ar trebui să stea departe de vraja Patronus, dacă nu vor să sfârşească precum maleficul Raczidian, a cărui vrajă s-a întors împotriva sa, iar vrăjitorul a fost mâncat de viermi.

Moartea, puterea de a învia şi viată de după, în conflict cu adepţii creştinismului

Povestea lui Harry Potter a generat reacţii dure din partea creştinilor, care au acuzat-o pe J.K Rowling că ar fi profitat de învăţătura creştină pentru a face paralele între cărţile sale şi Biblie. Acuzaţiile se axează, în mare parte, pe evenimentele din ultimul volum, când Harry moare în braţele lui Cap-de-Mort, pentru a a fi readus la viaţa de sacrificiile pe care cei dragi, precum mama sa, care şi-a dat viaţa pentru a salva-o pe cea a fiului ei,  l-au făcut pentru el.

De acelaşi tratament s-a „bucurat“ şi ideea imortalităţii sufletului, dar şi multiplele teme legate de moarte ce au dominat toate cele şapte volume.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite