Premiera săptămânii: „În Inima Mării“ nu există bine şi rău, doar om şi natură FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chris Hemsworth joacă rolul Owen
Chase, omul care devine obsedat de dorinţa de a captura fioroasa
balenă care i-a scufundat vasul FOTO cinemagia.ro
Chris Hemsworth joacă rolul Owen Chase, omul care devine obsedat de dorinţa de a captura fioroasa balenă care i-a scufundat vasul FOTO cinemagia.ro

Filmul „In the Heart of the Sea/ În Inima Mării“ are astăzi premiera în cinematografele din România. Lungmetrajul arată lupta dintre un caşalot răzbunător şi un echipaj de vas luat prin surprindere, scenele căpătând culoare şi sens prin efectele speciale şi prin sunetul de excepţie.

„In the Heart of the Sea“ este un film biografic de aventuri bazat pe cartea omonimă scrisă de Nathaniel Philbrick în 2000, care are la bază povestea scufundării navei Essex, în 1820, care vâna balene şi care a inspirat legenda lui Moby Dick. Lungmetrajul este regizat Ron Howard, iar din distribuţie fac parte Chris Hemsworth (Owen Chase), Benjamin Walker (George Pollard), Cillian Murphy (Matthew Joy), Tom Holland (Thomas Nickerson, tânăr), Ben Whishaw (Herman Melville) şi Brendan Gleeson (Thomas Nickerson, în vârstă).

În iarna anului 1820, ambarcaţiunea Essex este atacată şi distrusă de o balenă uriaşă cu o voinţă distrugatoare parcă planificată. „În Inima Mării“ surprinde dezolanta imagine de după asalt şi lupta pentru salvare a echipajului captiv în mijlocul vastei întinderi de apă. Cei câţiva supravieţuitori dintr-o barcă ating limita imposibilului pentru a rămâne în viaţă. Trecând prin furtuni devastatoare, foamete, panică şi disperare, oamenii vor ajunge să pună la îndoială propria credinţă, moralitatea şi chiar valorile umane după care se ghidează. În tot acest timp, căpitanul caută o modalitate de a se ghida în larg şi de a-şi duce la ţărm echipajul, pe când secundul său devine obsedat de dorinţa de a captura fioroasa balenă, arată cinemagia.ro desfăşurarea evenimentelor.

„In the Heart of the Sea“ a primit şanse de reuşită de 69 de procente pe baza a 13 recenzii, filmul urmând să aibă premiera în Statele Unite ale Americii pe 11 decembrie.

Omul şi natura, în luptă pentru supravieţuire

Ştefan Dobroiu, critic la cinemagia.ro, scrie că familiaritatea subiectului filmului cu cea din romanul lui Herman Melville, în care căpitanul Ahab şi caşalotul Moby Dick se luptă în mijlocul Oceanului Pacific, poate să compenseze ideea potrivit căreia omul este fragil în lupa cu natura.

in inima marii foto cinemagia.ro

FOTO cinemagia.ro

Aceeaşi idee este subliniată de critic în clipa în care descrie lupta cu pricina, amintind de efectele speciale care au contribuit la realizarea unor scene spectaculoase. „Un feroce caşalot alb de 30 de metri lungime (adică un bloc de zece etaje), monstrul îşi face apariţia când echipajul atacă un banc de balene din mijlocul Oceanului Pacific. Este momentul pentru o bătălie pe viaţă şi pe moarte, iar Ron Howard, ajutat de o armată de specialişti în efecte speciale, dă totul în prezentarea confruntării dintre om şi imensul cetaceu, fără să-l privilegieze pe vreunul dintre oponenţi. Un mare atu al filmului este această bătălie rece şi nemiloasă, iar filmul câştigă puncte pentru că se abţine de la comentarii ecologice sau religioase. «În inima mării» nu există bine şi rău, doar om şi natură“, scrie el, care completează prin a spune că această luptă este dublată şi de una a orgoliilor membrilor vasului Essex.

in inima marii foto cinemagia.ro

FOTO cinemagia.ro

În inima mării, cu sunet de excepţie

Dobroiu mai zice că sunetele pe care le-a auzit, atât de pe coloana sonoră, cât şi în timpul bătăliei cu caşalotul, dau măsura acestui film. „Sunetul, o parte extrem de importantă al efectului avut de poveste asupra privitorului, este extrem de bine creat şi montat (o echipă la fel de numeroasă ca cea pentru efectele speciale), iar combinaţia de scârţâituri ale navei, strigătele oamenilor, zgomotul valurilor şi mugetul caşalotului dă măsura exactă a confruntării“, scrie criticul.

in inima marii foto cinemagia.ro

FOTO cinemagia.ro

Dincolo de legenda lui Moby Dick

„Filmul e departe de povestea lui Melville. Aici e vorba de o mare nenorocire personală şi o tragedie, mai degrabă decât sfidarea lui Dumnezeu, voinţă personală şi ideea de civilizaţie în luptă cu elemente naturale sau de linia de demarcaţie între obsesie şi nebunie, răzbunare şi sensul existenţial al mării. «In the Heart of the Sea» pare a fi o anecdotă lungă“, scrie şi Tod McCarthy în recenzia sa pentru „The Hollywood Reporter“.

„A fost nevoie de viziunea lui Melville pentru ca povestea navei Essex să ia formă, print-o meditaţie epică a capacităţii umane pentru obsesie. Dar filmul lui Howard nu se supune unei asfel de obligaţii. «In the Heart of the Sea» se simte rigid şi neconvingător, lipsit de textură, populat de personaje care vorbesc doar despre expunere“, crede şi Justin Chang, în recenzia sa pentru „Variety“.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite