Oscar 2016 Ecoul victoriei filmului „Spotlight“: Boston Globe, mulţumiri pe prima pagină; alte victime prind curaj, iar Vaticanul reacţionează
0„The Boston Globe“ a sărbătorit pe prima pagină victoria „Spotlight“ la gala Oscar 2016, unde a fost desemnat cel mai bun film, producţia având la bază o anchetă a jurnaliştilor cotidianului american.
„The Boston Globe“ a publicat pe prima pagină a ediţiei de ieri o imagine în care este surprinsă bucuria fără margini a protagoniştilor din „Spotlight“ în momentul în care aud că primesc Oscarul pentru Cel mai bun film. De asemenea, cotidianul a dedicat o pagină în care mulţumeşte întregii echipe a lungmetrajului, care prezintă ancheta prin care au fost scoase la iveală zecile de abuzuri sexuale asupra minorilor pe care mai mulţi preoţi catolici le-au comis.
Publicarea unui text de mulţumire a apărut încă de săptămâna trecută, însă echipa cotidianului a luat decizia abia în dimineaţa zilei de duminică, după cum a mărturisit directorul executiv al publicaţiei, Mike Sheehan, citat de presa străină. Din cauza termenelor de predare a paginilor, textul ar fi fost publicat indiferent dacă „Spotlight“ ar fi câştigat sau nu, însă a fost scris într-o manieră potrivită pentru ambele cazuri.
Pe lângă aprecierea arătată faţă de cei care au contribuit la realizarea filmului, ziarul le-a mulţumit şi jurnaliştilor care au investigat cazul şi au scos la iveală abuzurile preoţilor catolici.
„În general, toţi oamenii din companie simt că filmul redă povestea într-un mod fidel. Şi toată lumea e extrem de recunoscătoare pentru acest lucru. De asemenea, este necesar să le mulţumim şi tuturor celor care au lucrat la fiecare material Spotlight“, a mai declarat Sheehan.
Oscar 2016: Scrisoarea integrală publicată de „The Boston Globe“
„În urmă cu mai bine de 14 ani, echipa Spotlight de la «The Boston Globe» publica primul din multele articole despre abuzurile sexuale care se petreceau în arhiepiscopia Bostonului. Acea anchetă – şi fiecare dintre anchetele Spotlight, de fapt – demonstrează importanţa pe care o are jurnalismul de investigaţie, care, fără teamă, trage la răspundere cele mai puternice instituţii pentru acţiunile lor şi, deseori, pentru lipsa de intervenţie. Fără curiozitatea intelectuală, perseverenţa, curajul şi dedicaţia neobosită a jurnaliştilor Boston Globe demonstrate de-a lungul anilor, Bostonul şi regiunea ar fi fost un loc mult mai puţin sigur.
Către Tom McCarthy, Josh Singer şi echipa filmului «Spotlight»: Toţi de la Boston Globe vă aplaudă pentru modul fidel în care aţi respus povestea echipei Spotlight care a anchetat şi relatat un capitol foarte dificil din istoria Bostonului. Prin măiestria voastră aţi creat o poveste care reaminteşte oamenilor de rolul esenţial pe care ziarele îl au într-o comunitate. Şi aţi făcut acest lucru şi cu sensibilitatea artei. Nu aţi exploatat supravieţuitorii, care încă se vindecă, şi nici nu aţi acuzat membrii onorabili ai clerului
Vă mulţumim din tot sufletul şi sincere felicitări tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui film deosebit de important.
Şi pentru membrii echipei Spotlight din Bulevardul Morrissey care muncesc din anul 1970, suntem mândri să fim colegii voştri.“
Oscar 2016: Victimele abuzurilor ies în faţă
Mai mult decât atât, victimele abuzurilor comise de preoţii catolici au reacţionat, exprimându-şi recunoştinţa pentru echipa filmului.
Mitchell Garabedian, avocatul care a reprezentat multe dintre victime şi este unul dintre eroii filmului, jucat de Stanley Tucci, a declarat că a fost contactat şi de alte persoane care au fost abuzate, dar nu au avut până acum curajul să iasă în faţă. „Datorită acestui film, una dintre persoanele care m-au sunat şi-a recăpătat demnitatea care i-a fost furată de abuzul sexual al clericilor“, a declarat avocatul pentru „The Boston Globe“.
Garabedian a precizat că mai are încă 500 de cazuri de abuz sexual în care sunt implicaţi preoţilor catolici, iar datorită succesului „Spotlight“ a început să fie contactat de supravieţuitori din „Cambodgia, Turcia, Australia, multe, multe ţări.“ „Primesc telefoane de la oameni care mă felicită, pentru că aprecierea filmului «Spotlight» ajută supravieţuitorii să-şi recâştige curajul, stima de sine şi speranţa că îşi pot trăi viaţa frumos“, a mai spus avocatul.
Acesta speră că atenţia atrasă de film îi va determina şi pe alţi supravieţuitori să aibă curajul de a ieşi în faţă şi de a-i acuza pe cei care le-au marcat viaţa pentru totdeauna.
Oscar 2016: „Spotlight“, vocea victimelor. Producătorul filmului „l-a tras de mânecă“ pe Papa Francis
Lungmetrajul, regizat de Tom McCarthy, cu Rachel McAdams, Billy Crudup, Michael Keaton, Liev Schreiber, Mark Ruffalo şi Stanley Tucci în distribuţie, prezintă eforturile depuse de jurnaliştii de la publicaţia „The Boston Globe“, în 2002, într-o anchetă amplă, ce a declanşat un scandal uriaş, după dezvăluirea abuzurilor sexuale comise de mai mulţi preoţi catolici. De asemenea, „Spotlight“ a avut la Oscar 2016 şi Cel mai bun scenariu, datorită cineaştilor Tom McCarthy şi Josh Singer. Puteţi consulta lista completă a câştigătorilor.
Actorii Rachel McAdams, Mark Ruffalo, Liev Schreiber şi Naomi Watts, în momentul în care „Spotlight“ a fost desemnat Cel mai bun film la gala Oscar 2016 FOTO Guliver/Getty Images
„Acest film a dat o voce supravieţuitorilor şi acest Oscar amplifică acea voce, care, sperăm, să devină un cor care să se audă până la Vatican“, a declarat producătorul filmului, Michael Sugar, în timpul discursului de acceptare al prestigioasei statuete.
Oscar 2016: Vaticanul a reacţionat - „Nu toţi monştrii poartă haine preoţeşti“
Ei bine, Papa Francis nu a rămas indiferent. Cotidianul Vaticanului „L'Osservatore Romano“ a lăudat filmul „Spotlight“, catalogându-l „convingător“ şi precizând că „nu este anti-catolic“. Într-un editorial publicat pe prima pagină, spune că filmul portretizează întocmai modul în care Biserica a încercat să se apere în ciuda unei „realităţi oribile“.
Producătorii Steve Golin, Blye Pagon Faust, Nicole Rocklin şi Michael Sugar, câştigătorii Oscarului pentru Cel mai bun film, „Spotlight“ FOTO Guliver/Getty Images
„Nu toţi monştrii poartă veşminte ecleziastice, iar pedofilia nu rezultă neapărat din jurământul castităţii“, a scris autorul editorialului, Lucetta Scaraffia. „Dar acum este clar că, în Biserică, mulţi oameni s-au preocupat mai mult de imaginea instituţiei şi mai puţin de gravitatea faptei“.
De asemenea, apelul adresat Papei de producătorul filmului în timpul galei Oscar 2016 nu a rămas fără răspuns. „Apelul este văzut ca un semnal pozitiv, este dovedit astfel faptul că încă există încredere în această instituţie şi într-un Papă care continuă procesul de schimbare început de predecesorul său.“