INFOGRAFIE Cât valorează obiectele care au făcut istorie în filme: de la rochia albă a actriţei Marilyn Monroe, la maşina lui James Bond

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actriţa Audrey Hepburn, în filmul „Breakfast at Tiffany's“
Actriţa Audrey Hepburn, în filmul „Breakfast at Tiffany's“

Colecţionarea obiectelor de recuzită din filme s-a transformat, în ultimii ani, dintr-o pasiune într-o afacere extrem de bănoasă, acestea fiind scoase la licitaţie pentru sume uriaşe.

În istoria licitaţiilor există o gamă de obiecte care au fost vândute contra unor sume fabuloase în numele filmelor în care au fost văzute sau al actorilor care le-au folosit. Rochii, costume, maşini sau arme, toate acestea au îndeplinit trei condiţii de bază – raritate, autenticitate şi popularitate – atunci când au fost licitate. 

„Tunul“ de la studiourile MGM

Una dintre cele mai profitabile licitaţii a avut loc în 1970, când omul de afaceri Kirk Kerkorian (97 de ani) a cumpărat studiourile MGM şi, ca parte a strategiei de reducere a costurilor, a scos la licitaţie sute de obiecte de recuzită pentru a elibera şapte studiouri de înregistrare. Licitaţia a durat trei zile şi în urma ei Kerkorian a obţinut suma de 1,5 milioane de dolari. 

Pentru această sumă, intermediarul de licitaţii David Weisz şi-a adjudecat toată recuzita din cele şapte studiouri, care s-a dovedit ulterior a fi o adevărată mină de aur. E suficient să amintim că doar costumele valorau peste 350.000 de dolari. Weisz l-a angajat pe Kent Warner să sorteze uriaşul volum de recuzită şi să alcătuiască un catalog pentru altă licitaţie. În cursul trierii, Warner a găsit câteva perechi de pantofiori roşii rămase de la filmul „The Wizard of Oz/ Vrăjitorul din Oz“ (1939) - în mod obişnuit, piesele de recuzită importante aveau mai multe dubluri. S-a gândit să facă dintr-o pereche de pantofi roşii vedeta licitaţiei şi a reuşit să-i vândă cu suma – nemaiîntâlnită până atunci pentru o pereche de pantofi – de 15.000 de dolari. La aceeaşi licitaţie s-au mai vândut, de pildă, costumul Leului fricos din „Vrăjitorul din Oz“, „Maşina timpului“ din filmul cu acelaşi nume şi chilotul purtat de Johnny Weissmüller în „Tarzan“. 

Lucrurile nevândute – camioane întregi cu recuzită – au fost trimise la MGM Grand Hotel din Las Vegas, unde au fost puse în vânzare în magazinele de suveniruri sau au devenit, pur şi simplu, piese de decor. După acestă licitaţie istorică, Warner şi-a scos „de opt ori investiţia iniţială“.

Rochiţa actriţei Marylin Monroe, un record absolut

Unul dintre marii cumpărători de la licitaţia lui Weisz a fost actriţa Debbie Reynolds, care a cheltuit peste 180.000 de dolari pentru a cumpăra câteva mii de obiecte, cu care a umplut un muzeu. Ulterior, a vrut să facă din acest muzeu piesa centrală a unei staţiuni turistice, dar dezvoltatorul a dat faliment în 2009, trăgând după el şi muzeul actriţei. Drept urmare, colecţia a fost scoasă la licitaţie în 2011, fiind evaluată de lichidator la 10,79 milioane de dolari, însă suma finală a depăşit orice imaginaţie: 22,8 milioane de dolari.

La licitaţia Reynolds s-a înregistrat şi cel scump obiect din filme vândut vreodată: rochia albă purtată de actriţa Marilyn Monroe în urmă cu 60 de ani, când filma una dintre scenele-cult ale cinematografiei mondiale, pentru comedia romantică „The Seven Year Itch/ Şapte ani de căsnicie“ (1955). Celebra rochie a fost vândută la licitaţie pentru suma de 4,6 milioane de dolari (mult peste estimarea iniţială de 1-2 milioane de dolari), cumpărătorul licitând prin telefon şi preferând să nu-şi dezvăluie identitatea. 

image
Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite