Hollywoodul se confruntă cu cea mai proastă vară din ultimii opt ani: filme mari, încasări mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hollywoodul se confruntă cu una dintre cele mai proaste veri din ultimii opt ani, încasările de la box office-ul nord-american înregistrând o scădere de 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Mai mult decât atât, pentru prima dată în ultimii 13 ani, deşi s-au lansat mai multe blockbustere, niciun film nu a reuşit să depăşească pragul de 300 de milioane de dolari la nivel intern, conform unei analize publicate de „Variety“.

În ciuda faptului că în luna august au avut premiera „Guardians of the Galaxy/ Gardienii Galaxiei“ şi „Teenage Mutant Ninja Turtles/ Ţestoasele Ninja“, filme ale căror încasări au spulberat toate aşteptările, box office-ul nord american va încheia sezonul estival în cel mai jos punct din ultimii opt ani. Vânzările biletelor au scăzut cu 15% faţă de vara lui 2013, se arată într-o analiză realizată de publicaţia „Variety“.

Graţie magiei oferite de imaginile generate pe computer (CGI), oraşele se prăbuşesc tot mai des şi sunt apărate de supereroi mascaţi. Dar oare metropolele în flăcări din filme ar putea reprezenta o metaforă pentru o cetate a filmului bombardată de noi şi atrăgătoare forme de divertisment sau este doar un eşec momentan al unei industrii care va continua să se extindă?

„Acest aspect nu poate fi pus decât pe seama unei serii slabe de filme care nu rezonează cu preferinţele consumatorilor“, a declarat, pentru „Variety“, analistul Eric Wold, de la B. Riley & Co. „Ne aşteptam la rezultate slabe încă de la început, însă situaţia s-a înrăutăţit şi mai mult pe parcurs“, a completat acesta.

Cineaştii nu predau armele

Directorii studiourilor cinematografice şi distribuitorii susţin însă că involuţia box office-ului este una ciclică şi nicidecum sistemică. Platforme precum YouTube şi Facebook şi alte reţele online sunt din ce în ce mai populare, dar cineaştii nu vor să se recunoască deocamdată învinşi.

Dacă ai zile mai proaste, lumea spune: «Oh, industria are probleme». Dar, apoi, ai lansări de filme cu încasări spectaculoase, iar oamenii spun: «Industria merge mai bine ca niciodată»   Rory Bruer, preşedintele diviziei de distribuţie Sony Pictures

„Industria cinematografică este încă puternică, dar succesul financiar depinde întotdeauna de produs“, este de părere Rory Bruer, preşedintele diviziei de distribuţie internaţională al companiei Sony Pictures. „Dacă ai zile mai proaste, lumea spune: «Oh, industria are probleme». Dar, apoi, ai lansări de filme cu încasări spectaculoase, iar oamenii spun: «Industria merge mai bine ca niciodat㻓, a adăugat Rory Bruer.

image

Zoe Saldana (Gamora), Chris Pratt (Peter Quill/Star Lord), Dave Bautista (Drax Distrugătorul) şi Vin Diesel (Groot - voce) sunt „Gardienii Galaxiei“ FOTO Marvel

Omul-Păianjen a şchiopătat, iar eroii s-au pensionat 

Fireşte că au existat blockbustere, „22 Jump Street/ O altă adresă de pomină“ şi „Dawn of the Planet of the Apes/ Planeta Maimuţelor: Revoluţie“ obţinând încasări mai mari decât precedentele filme din francizele lor şi oferind, totodată, garanţia unor continuări. Totuşi, multe filme au avut un debut puternic, pentru ca mai apoi să „se stingă“ cu repeziciune. Unele francize, precum „The Amazing Spider-Man/ Uimitorul Om-Păianjen“ au părut că şchioapătă, în timp ce altele, precum „The Expendables/ Eroi de sacrificiu“, sunt gata de „pensionare“.

planeta maimutelor foto cinemagia.ro

Pentru prima dată în ultimii 13 ani, niciun film lansat în această vară nu a depăşit pragul de 300 de milioane de dolari pe piaţa internă. Cu excepţia filmelor „Guardians of the Galaxy/ Gardienii Galaxiei“ şi „The Fault in Our Stars/ Sub aceeaşi stea“, emoţia descoperirii a lipsit din blockbusterele anului 2014. Continuările francizelor au dezamăgit, iar scenariile au semănat prea mult între ele. Lipsa sufocantă a focului creativ are repercusiuni comerciale, mai ales într-o epocă în care oricine este un critic cu microfon, mai scrie „Variety“.

„Nu sunt convins că oamenii nu mai vor să meargă la cinema“, a declarat la rândul lui analistul Matthew Harrigan, de la compania Wunderlich Securities. „Dar, atunci când lansezi un film prost, oamenii îşi dau seama de asta foarte repede şi asta face ca întregul proces să devină mai exigent ca niciodată“, a mai declarat acesta.

Umorul, cel mai puternic efect special

Există însă şi nişte lecţii care ar trebui învăţate din filmele care au avut succes. Femeile, un public mult prea des neglijat, au reprezentat publicul majoritar al filmelor „Maleficent“ şi „The Fault in Our Stars/ Sub aceeaşi stea“, ajutându-le să urce în fruntea box office-ului nord-american. Nu este întâmplător nici faptul că anumite comedii, care au atras şi chiar divizat aproape complet publicul feminin de cel masculin, precum „22 Jump Street“ şi „Neighbours“, au fost cele mai de succes din această vară.

Filmele de acţiune care au o sclipire de umor şi un pic de răutate sunt cele în jurul cărora spectatorii gravitează. Parţial din cauza tuturor tragediilor care se produc în lume în momentul de faţă, spectatorii vor să evadeze   Greg Foster, CEO-ul Imax Entertainment 

Simţul umorului a reprezentat un element cheie în vara anului 2014. De exemplu, „Guardian of the Galaxy“ poate că s-a bazat în principal pe imaginile generate pe computer, însă umorul său a reprezentat cel mai puternic efect special.

„Filmele de acţiune care au o sclipire de umor şi un pic de răutate sunt cele în jurul cărora spectatorii gravitează“, a afirmat Greg Foster, CEO-ul Imax Entertainment. „Parţial din cauza tuturor tragediilor care se produc în lume în momentul de faţă, spectatorii vor să evadeze“, a adăugat Foster.

maleficent foto disney

Continuările francizelor „Jocurile foamei“ şi „Hobbitul“, pariuri deja câştigate

Poate că încasările au fost mai mici în 2014, dar la fel au fost şi pierderile. În vara lui 2013, eşecuri precum „ R.I.P.D./ Copoi pentru strigoi“ şi „The Lone Ranger/ Legenda călăreţului singuratic“ au dus la pierderi uriaşe. În schimb, lista de eşecuri din această vară este alcătuită din titluri precum „The Expendables 3/ Eroi de sacrificiu 3“, „Jersey Boys“ şi „Sex Tape“, dar aceste filme nu au fost niciodată blockbusteruri şi au fost produse cu bugete mici.

O programare mai „spaţioasă“ a prevenit, de asemenea, producerea unor pierderi mai mari. În loc să aglomereze toate lansările majore din mai până în iulie, studioul Marvel şi-a lansat filmele de succes, precum „Captain America: The Winter Soldier/ Căpitanul America: Războinicul iernii“ şi „Guardians of the Galaxy“, în aprilie şi în august – două luni considerate mai „slabe“ în ceea ce priveşte încasările cinematografice.

image

Actorii Luke Evans şi Orlando Bloom îşi vor relua rolurile în cea de-a treia parte a francizei „Hobbitul“ FOTO Warner Bros

În ceea ce priveşte perioada rămasă din acest an, filme precum „Gone Girl“, semnat de David Fincher, şi „Interstellar/ Interstellar: Călătorind prin univers“, de Christopher Nolan, au generat deja un interes puternic pe forumurile online, iar continuările francizelor „The Hunger Games/ Jocurile foameni“ şi „The Hobbit/ Hobbitul“ par a fi nişte pariuri deja câştigate, însă box office-ului nord-american îi va fi destul de greu să egaleze performanţa record stabilită în 2013 (10,9 miliarde de dolari). În comparaţie cu anul trecut, încasările sunt mai mici cu 5,6%, iar numărul spectatorilor este mai mic cu 5,5%. Chiar şi proprietarii de cinematografe se aşteaptă ca Hollywoodul să aibă probleme cu recuperarea terenului pierdut. „Cel mai probabil vom fi mai jos decât anul trecut“, a spus Tim Warner, CEO-ul Cinemark. „Dar, dacă vom fi aproape (de cifra din 2013 – n.r.) va fi totuşi un număr impresionant“, a completat acesta.

image

Actriţa Jennifer Lawrence este protagonista francizei de succes „Jocurile foamei“ FOTO Impuls Pictures AG 

Reprezentanţii industriei hollywoodiene mizează pe faptul că în următorii doi ani cinematografele nord-americane vor fi „inundate“ de continuările unor francize celebre, precum „James Bond“, „Star Wars/ Războiul stelelor“ şi „The Avengers/ Răzbunătorii“.

„Cred că box office-ul nord-american va fi un număr de două cifre (de ordinul miliardelor de dolari – n.r.) anul viitor“, a spus Matthew Harrigan. „Şi, dacă nu va fi aşa, atunci înseamnă că există o problemă serioasă“, a adăugat el.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite