FOTO VIDEO Premiera săptămânii: „Gardienii galaxiei“: reînvierea subgenului „space opera“ într-un „amestec răcoritor de divertisment“

0
0

Filmul SF de acţiune „Guardians of the Galxy/ Gardienii galaxiei“ are premiera astăzi în cinematografele din România. Pelicula propune reinventarea subgenului „space opera“, acţiunea fiind caracterizată de un „umor obraznic“ şi efecte speciale inedite care propulsează producţia în topul criticilor.

Pelicula „Gardienii galaxiei“ reprezintă o nouă producţie cu supereroi de la Marvel, al zecelea astfel de film care face parte din universul cinematografic al companiei. Pelicula este regizată de James Gunn, cel care a scris şi scenariul, alături de Nicole Perlman, şi îi are în distribuţie pe Chris Pratt (Peter Quill/Star Lord), Zoe Saldana (Gamora), Dave Bautista (Drax Distrugătorul), Vin Diesel (Groot - voce), Bradley Cooper (Ratonul Rocket - voce), Djimon Hounsou (Korath), John C. Reilly (Dey), Glenn Close (Nova Prime), Benicio del Toro (Colecţionarul), Lee Pace (Ronan), Michael Rooker (Yondu Udonta) şi Karen Gillan (Nebula).

În „Gardienii galaxiei“, Peter Quill formează o alianţă incomodă cu un grup de paria spaţiali care vor deveni, cu sau fără voia lor, apărătorii universului odată cu descoperirea unui glob cu puteri misterioase care devine obiectul de interes al unui răufăcător cu puteri inimaginabile, Ronan Quill încearcă să dejoace planurile lui Ronan, astfel că va forma o echipă cu invincibilul Drax, mortala Gamora, umanoidul cu formă de copac Groot şi ratonul Rocket. Atunci când adevărata putere a globului este descoperită, Peter Quill sesizează ameninţarea pe care o reprezintă la adresa galaxiei, urmând o luptă pe viaţă şi pe moarte pentru a salva lumea aşa cum o ştim, scrie cinemagia.ro despre desfăşurarea acţiunii.

Gamora (Zoe Saldana) şi Peter Quill/Star Lord (Chris Pratt) FOTO cinemagia.ro

image

Lansarea filmului a fost stabilită încă din 2010, însă studiourile Marvel au anunţat doi ani mai târziu, la convenţia Comic-Con de la San Diego, că James Gunn a fost angajat să scrie şi să regizeze producţia SF. Odată cu lansarea „Gardienii galaxiei“, space opera, un subgen al genului SF care pune accentul pe aventurile melodramatice ale unor personaje cu abilităţi supraomeneşti, este adus în atenţia spectatorilor, termenul fiind inspirat din „soap opera“.

Un prim pas spre o franciză de succes cu eroi neconvenţionali

Filmul a fost bine primit de critici (pe site-ul IMDB are nota 8,8), dar şi de fani care la lansarea din Statele Unite ale Americii au generat, în primul weekend de proiecţii, venituri de 94 de milioane de dolari. Scott Foundas, de la „Variety“, a catalogat filmul lui James Gunn drept „primul pas pentru o franciză de succes, deşi tonul comic este uşor obraznic, reprezentaţia lui Chris Pratt fiind una câştigătoare“. Acelaşi critic laudă decorurile create de Ben Davis şi efectele speciale realizate de Charles Wood şi David White.

James Gunn reuşeşte să menţină un ritm alert, aruncându-şi spectatorii într-un roller coaster de senzaţii, răstunări de situaţie şi umor care te îndeamnă să mai vezi filmul o dată Ştefan Dobroiu, cinemagia.ro

Justin Lowe, reprezentând „The Hollywood Reporter“, apreciază, de asemenea, aspectul noului film Marvel, „o poveste eroică originală cu un stil distinctiv, emoţii abundente şi umor din plin“. Kenneth Turan, scriind pentru „Los Angeles Times“, evidenţiază „lipsa de respect care îţi poate readuce în minte imagini din «Războiul Stelelor», în parte pentru că există în prim-plan unii dintre cei mai neconvenţionali eroi“.

Cel mai bun film Marvel până în prezent“

Manohla Dargis, de la „New York Times“, a scris că „acţiunea te atrage şi te menţine în ea, lumea extraterestră fiind una desăvârşită“. De la „Chicago Sun-Times“, Richard Roeper, numind acţiunea „un amestec răcoritor de divertisment“, spune despre peliculă că este „o desfătare de sfârşit de vară cu referinţe clare către benzile desenate, acţiunea fiind la ea acasă alături de momente surprinzător de frumoase şi de emoţionante“. Jim Starlin, creatorul personajelor Drax Distrugătorul, Gamora şi Thanos, este de părere că „acesta ar putea să fie cel mai bun film Marvel până în prezent“.

Protagoniştii filmului FOTO cinemagia.ro

image

Gardienii galaxiei“, un film la fel de bun precum „Lanterna Verde“

Ştefan Dobroiu, de la cinemagia.ro, arată cum filmul te poartă într-un „roller coaster de senzaţii“. „Filmul arată foarte bine şi chiar merită efortul de a-l vedea pe un ecran cât mai mare. Echipa de efecte speciale şi decoruri uimeşte cu multitudinea de planete, nave şi clădiri extraterestre, iar James Gunn reuşeşte să menţină un ritm alert, aruncându-şi spectatorii într-un roller coaster de senzaţii, răstunări de situaţie şi umor care te îndeamnă să mai vezi filmul o dată. Pentru cunoscătorii benzilor desenate Gardienii Galaxiei, filmul aruncă o mulţime de nade către eventuale continuări ale aventurilor eroilor şi lansează punţi către noi producţii Marvel“, scrie acesta. De altfel, o continuare a fost stabilită spre lansare pentru data de 28 iulie 2017.

«Gardienii galaxiei» se aseamănă unora dintre cele mai memorabile filme SF din ultimii 30 de ani. Din păcate, aceste filme sunt «Howard Duck» şi «Lanterna Verde» Kyle Smith, „New York Post“

Karen Gillan (Nebula) FOTO cinemagia.ro

image

Jake Coyle, de la „Associated Press“, a fost mult mai critic la adresa peliculei, stabilind că este „teribil de suprasaturată, multe dintre glume fiind înecate în efecte speciale. «Gardienii» depind prea mult de beat-urile capricioase ale anilor 1970, iar Glenn Close, John C. Reilly şi Benicio del Toro sunt insuficient folosiţi“.

Mick LeSalle, de la „San Francisco Chronicle“, a scris că „în locul raţiunii, «Gardienii» oferă un soi de dorinţă generalizată de a amuza, o atmosferă de bună dispoziţie care se aseamănă unei mulţimi de oameni care pompează aer într-o anvelopă care are o gaură în ea. Cu toţii muncesc, dar nu se întâmplă nimic“. Ironic, Kyle Smith, de la „New York Post“, arată cum „«Gardienii galaxiei» se aseamănă unora dintre cele mai memorabile filme SF din ultimii 30 de ani. Din păcate, aceste filme sunt «Howard Duck» şi «Lanterna Verde»“.

Filme


Ultimele știri
Cele mai citite