"Evan Atotputernicul": Vine potopul, pregătiţi o nouă Arcă!
0Filmul rulează la Cityplex, Hollywood Multiplex, Movieplex Cinema Plaza, Patria din Bucureşti Vă mai amintiţi de "Bruce Atotputernicul"? Era o comedioară care pleca de la premisa destul de
Filmul rulează la Cityplex, Hollywood Multiplex, Movieplex Cinema Plaza, Patria din Bucureşti
Vă mai amintiţi de "Bruce Atotputernicul"? Era o comedioară care pleca de la premisa destul de nostimă că, plictisindu-se să tot răspundă de treburile Universului - slujbă deloc uşoară! - Dumnezeu simte nevoia unei vacanţe, drept care oferă unui pământean (nimeni altul decât Jim Carrey), reporter la o staţiune locală de televiziune din America, să-i ţină provizoriu locul. Iar Bruce se grăbeşte să accepte, folosindu-şi privilegiile nou dobândite pentru a obţine poziţia de prezentator, atribuită iniţial unui coleg rival şi în general pentru a-şi satisface toate capriciile. Numai că, în scurtă vreme, descoperă că munca încredinţată nu-i chiar aşa de uşoară...
Congresmenul, pe post de Noe
Ei bine, în această comedioară, în rolul colegului rival, Evan pe numele lui, apărea un comic pe atunci mai puţin cunoscut, Steve Carell, personajul interpretat fiind dat afară de la televiziune datorită maşinaţiilor puse la cale de Burce în noua sa calitate.
În filmul de faţă, realizat la o distanţă de patru ani, de acelaşi regizor (Tom Shadyac), Evan devine eroul principal. Deşi concediat, nu a ajuns rău, dimpotrivă, intrând în viaţa politică, a fost ales congresmen. Şi în această calitate, Dumnezeu (acelaşi Morgan Freeman ca şi în primul film) îl abordează, poruncindu-i, aşa cum făcuse odinioară lui Noe, să construiască o nouă arcă, pentru că în curând va veni din nou Potopul.
Evan se conformează şi se apucă de construit arca, iar animalele încep să se adune, gata de îmbarcare, perechi-perechi. Lumea îl crede nebun, iar un influent congresmen (rotofeiul John Goodman, parcă mai puţin inspirat ca de obicei), care la început căuta să-l manipuleze într-o afacere necurată cu terenuri, cere să fie suspendat din funcţie. Evan va fi însă răzbunat când va veni Potopul.
Cea mai costisitoare comedie americană
Realizat de studiourile Universal, filmul este considerat cea mai costisitoare comedie din istoria Hollywoodului (buget: peste 175 milioane de dolari), dar se pare că această risipă de bani nu a dat rezultatele scontate. Combinaţie între "Titanic" şi "Jumanji", are, ce-i drept, unele scene reuşite, însă suferă de lungimi şi repetiţii supărătoare. Pentru sezonul de vară merge totuşi, başca faptul că "Evan Atotputernicul" are şi un mesaj ecologic: "Salvaţi planeta".
Tom Shadyac, un îndrăgostit de comedie
Regizor, producător, actor şi scenarist, Tom Shadyac (foto) are meritul de a-l fi descoperit pe Jim Carrey, actor de o mare forţă comică. Absolvent al unei şcoli de cinematografie, Tom a dat lovitura cu "Ace Ventura: Detectivu' lui Peşte" (1994), care avea să-l lanseze pe Jim Carrey în lumea bună a filmului american.
S-a mai întâlnit în calitate de regizor cu actorul său favorit în două alte mari succese, "Mincinosul mincinoşilor (1997) şi "Bruce Atotputernicul" (2003).
Filmografia sa mai include "Profesorul trăsnit" (1996), cu actorul de culoare Eddie Murphy, de nerecunoscut într-un rol de superponderal, "Patch Adams" (1998), cu Robin Williams (doctorul potrivit căruia râsul e leacul tuturor bolilor), şi, ca o pauză la atâtea comedii, o dramă, "Dragonfly" (2002) cu Kevin Costner (soţul îndurerat care crede că spiritul soţiei sale moarte încearcă să intre în contact cu el). "Evan Atotputernicul", ultimul film al lui Tom, marchează întoarcerea la comedie, genul său preferat.
Steve Carell, "virginul cvadragenar"
De origine italiană, Steve Carell (foto) şi-a început cariera ca DJ la un post de radio local, după ce la început a fost... curier poştal. Are un rol secundar în filmul "Bruce Atotputernicul" (2003), apoi, în 2005, primeşte rolul principal în versiunea americană a sitcomului britanic de mare succes "The Office", fiind răsplătit cu un Glob de Aur pentru prestaţia sa.
"Virgin la 40 de ani", primul film în care are rolul principal, îi stabileşte reputaţia de comic dotat, deşi subiectul nu a fost pe placul firilor pudibonde. Are o creaţie savuroasă (unchiul Frank, cel cu înclinaţii gay) în subtila comedie "Fiecare se crede normal", surpriza anului 2006, pentru ca acum să se afle în fruntea distribuţiei celei mai costisitoare comedii turnate vreodată în America, "Evan Atotputernicul". Face parte din grupul aşa-numit "Frat Pack", care reuneşte pe cei mai en vogue şi sofisticaţi comici americani ai momentului, incluzându-i pe Ben Stiller, Jack Black, Will Ferrell, Vince Vaughn şi fraţii Luke şi Owen Wilson.
Morgan Freeman, un Dumnezeu de culoare
Mulţi s-au mirat când în "Bruce Atotputernicul" şi continuarea sa "Evan Atotputernicul" a fost distribuit în rolul Divinităţii supreme. Un Dumnezeu de culoare? De ce nu, mai ales că Morgan Freeman (foto) e cunoscut ca militant împotriva rasismului.
În vârstă de 70 de ani, este fiul unui bărbier şi al unei femei de serviciu. În tinereţe a fost mecanic în aviaţia militară americană. A debutat "off Broadway" în 1967, într-o piesă despre drepturile civile, iar "on Broadway" într-o versiune "all-black" a musicalului "Hello, Dolly". Prin anii "80 a început să apară în filme, dând naştere unor personaje de mare demnitate şi integritate sufletească. Creaţiile sale din "Conducând-o pe Miss Daisy" (1989) şi "Închisoarea îngerilor" (1994) i-au adus nominalizări la Oscar pentru cel mai bun rol principal. Avea să obţină mai târziu Oscarul pentru cel mai bun rol secundar în "Fata de un milion de dolari" (2004). Alte roluri memorabile: detectivul din "Se7ven" (1995) şi preşedintele SUA din "Impact nimicitor" (1998).