Aproximativ 50 de scurtmetraje din întreaga lume, în competiţia pentru Trofeul Animest 2021
0Aproximativ 50 de scurtmetraje din întreaga lume vor concura anul acesta pentru Trofeul Animest. În perioada 8 - 17 octombrie, cele mai noi şi mai remiate titluri ale anului vor rula, în premieră în România, la cea de-a 16-a ediţie a Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Animest, organizată în format hibrid, cu proiecţii în săli din Bucureşti şi online, pe platforma de streaming a festivalului.
Patruzeci şi şapte de scurtmetraje animate din 27 de ţări vor concura în acest an pentru Trofeul Animest 2021, premiul care îi va asigura filmului câştigător un loc pe lista candidaţilor eligibili pentru o nominalizare Oscar pentru „cel mai bun scurtmetraj de animaţie”.
Alte 31 de scurtmetraje realizate de studenţii universităţilor din întreaga lume au intrat în cursa pentru premiul secţiunii dedicate.
Prezentate şi premiate în competiţiile festivalurilor de la Annecy, Clermont-Ferrand şi Toronto, dar şi lăudate de critici la Cannes în secţiunea paralelă Quinzaine des Réalisateurs, cele 47 de scurtmetraje care vor concura pentru trofeu explorează subiecte complexe precum conexiunile de familie, relaţia oamenilor cu animalele, poveştile din zonele de conflict, călătoriile spaţiale, memoria şi imaginaţia.
Selecţia reuneşte autori consacraţi şi nume noi din industria de animaţie.
„Peste 1.850 de scurtmetraje din toata lumea au fost înscrise la ediţie din 2021. Au sosit filme realizate de studenţi din Pakistan, dar şi producţii semnate de artişti din Madagascar şi Argentina. Perioada de pandemie pare să fi influenţat industria filmului de animaţie şi din punct de vedere cantitativ, având ca efect creşterea numărului de proiecte realizate. Aceasta face ca selecţia de acum să fie cea mai complexă din ultimii ani”, subliniază Mihai Mitrică, directorul şi selecţionerul Animest.
El adaugă: „Pentru prima dată în istoria festivalului, avem în competiţie un scurtmetraj din Arabia Saudită, pe care vă invităm să-l descoperiţi în cinema, acolo unde suntem nerăbdători să ne întoarcem după un an complicat, care ne-a ţinut departe de sălile de proiecţie. Tot în competiţia de scurtmetraj veţi redescoperi nume consacrate precum: Georges Schwizgebel, Joanna Quinn, Nieto, Frank Dion şi Vladimir Leschiov, dar şi lucrările unor artişti tineri precum Daniel Gray, Paulina Ziółkowska şi Yoriko Mizushiri, care se întorc la Animest cu noi producţii ce merită văzute. Diversitatea este cuvântul cheie care ar putea descrie selecţia de scurtmetraje internaţionale din acest an. Spectatorii vor avea ocazia să redescopere stiluri de animaţie binecunoscute, dar şi noi stiluri şi abordări îndrăzneţe, ce merită să fie aprofundate”.
Treizeci şi unu de scurtmetraje create, în mare parte, în şcolile europene, care impresionează prin elemente de inovaţie şi poveşti revelatoare, demonstrează potenţialul artistic remarcabil al celor mai tineri reprezentanţi ai industriei de animaţie, prezentaţi la această ediţie în competiţia de film studenţesc.
Sosite din Belgia, Cehia, Danemarca, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Hong Kong, Israel, Japonia, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, Slovacia şi Ungaria, cele 31 de titluri explorează realităţile urbane, prin apariţia unor personaje fantastice sau prin abordări neconvenţionale ale corpului uman.
Scurtmetrajele incluse în competiţia internaţională Animest şi în competiţia de film studenţesc vor putea fi urmărite pe marile ecrane din Capitală, dar şi online, pe platforma de streaming a festivalului.
Spectatorii din întreaga ţară vor fi invitaţi să îşi voteze şi la această ediţie filmul preferat. În urma voturilor liber exprimate de cinefili, unul dintre scurtmetrajele din selecţia prezentată la această ediţie va fi recompensat cu Premiul Publicului.
Titlurile incluse în competiţia internaţională şi în competiţia de film studenţesc sunt diponibile pe site-ul Animest.