”Este extrem de important ca pacienţii cu astm să evite complicaţiile în această perioadă”. 5 mai, Ziua mondială a astmului

”Este extrem de important ca pacienţii cu astm să evite complicaţiile în această perioadă”. 5 mai, Ziua mondială a astmului

5 mai, Ziua mondială a astmului

Ziua Mondială a Astmului este marcată în întreaga lume în prima zi de marţi a lunii mai. Evenimentul, organizat de către Iniţiativa Globală pentru Astm  - Global INitiative for Asthma – GINA. Sloganul din acest an este ”Stop deceselor cauzate de astm!”

Ştiri pe aceeaşi temă

În contextul pandemiei COVID-19, Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC) şi Societatea Română de Pneumologie (SRP) atrag atenţia asupra cum afectează această situaţie excepţională în care ne aflăm persoanele care suferă de astm. 
 
”Este extrem de important ca pacienţii cu astm să evite în această perioadă complicaţiile şi să fie foarte responsabili în ceea ce priveşte tratamentul. Îi rog să nu îşi întrerupă terapia. Şi mă refer atât la medicaţia inhalatoare care cuprinde şi corticoizi inhalatori, cât şi la agenţii biologici. Întreruperea tratamentului duce frecvent la agravarea astmului, ceea ce poate pune în pericol viaţa pacientului. Conceptul de prevenire a complicaţiilor are acum o nouă dimensiune. Devine evident pentru tot mai multă lume ce înseamnă terapie intensivă şi ventilaţie asistată.” spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.  
 
La rândul său, conf. dr. Roxana Bumbăcea, preşedintele Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică a adăugat că: “Este esenţial ca pacientul astmatic să respecte tratamentul întocmai cu indicaţiile medicului de specialitate, în conformitate cu faza bolii. Aceasta este singura cale de a evita exacerbările şi de a obţine controlul bolii. Astmul beneficiază astăzi de tratamente complexe, administrate cu ajutorul variatelor dispozitive inhalatorii, asigurând reducerea inflamaţiei şi spasmului bronşic, dar şi de terapii biologice, care pot controla simptomele bolii, astfel încât chiar şi persoanele cu forme severe să ducă o viaţă cât mai apropiată de normal. Imunoterapia cu vaccinuri alergenice rămâne o altă metodă terapeutică rezervată unor cazuri de astm alergic, în special în populaţia pediatrică.” spune conf. dr. Roxana Bumbăcea, preşedintele Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică. 
 
Contextul pandemic a scos în evidenţă impactul bolilor respiratorii în general, al astmului bronşic în particular, ca o importantă problemă de sănătate publică, problemă care necesită supraveghere şi evaluare continue. Datele epidemiologice arată în continuare o creştere importantă a numărului de pacienţi, în condiţiile expunerii la factorii de mediu – poluare, alergeni - sau sociali – fumatul, ceea ce determină o presiune tot mai mare asupra sistemelor de sănătate. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: