Vaccinurile anti-COVID-19 de la Pfizer şi Moderna nu prezintă riscuri grave în timpul sarcinii - STUDII

Vaccinurile anti-COVID-19 de la Pfizer şi Moderna nu prezintă riscuri grave în timpul sarcinii - STUDII

Vaccinurile Pfizer şi Moderna nu prezintă riscuri grave în timpul sarcinii.

Vaccinurile anti-COVID-19 pe bază de ARNm produse de Pfizer / BioNTech şi Moderna nu par să prezinte niciun risc grav în timpul sarcinii, potrivit noilor date publicate miercuri în New England Journal of Medicine.

Ştiri pe aceeaşi temă

Femeile însărcinate care fac COVID-19 prezintă un risc crescut de forme severe şi pot prezenta complicaţii, cum ar fi naşterea prematură, potrivit Centrului SUA pentru Control şi Prevenire a Bolilor. Studiul sugerează că beneficiile vaccinului depăşesc riscurile chiar şi în cazul femeilor însărcinate şi care alăptează.

Noul studiu a analizat datele a 35.691 de femei însărcinate în perioada 14 decembrie 2020 - 28 februarie 2021 din sistemul de supraveghere bazat pe smartphone-uri V-safe al CDC, precum şi datele din sistemul de raportare a evenimentelor adverse ale vaccinului (VAERS) al CDC. Participantele erau însărcinate şi aveau între 16 şi 54 de ani.

Cercetătorii au urmat un grup din cadrul sistemului V-safe pentru a aduna mai multe date despre rezultatele sarcinii şi complicaţiile acesteia. Acest registru a inclus 3.958 de participante însărcinate (din cele 35.691) care au primit un vaccin ARNm. Au descoperit 827 sarcini finalizate, iar 115 (13,9%) au suferit o pierdere a sarcinii, în timp ce 712 (86,1%) au dus la o naştere normală. Naşterile premature au avut loc la 9,4% dintre participanţi şi doar 3,2% dintre aceste naşteri au avut o vârstă gestaţională mică. Nu au fost raportate decese neonatale.

„Deşi nu sunt direct comparabile, proporţiile calculate la persoanele vaccinate împotriva COVID-19 care au avut o sarcină completă au fost similare cu incidenţele raportate în studiile care au implicat femei gravide care au fost efectuate înainte de pandemia COVID-19”, se arată în studiu, conform CNN.

Studiul a analizat şi efectele secundare ale vaccinului în timpul sarcinii. Cercetătorii au descoperit că cel mai frecvent efect secundar al vaccinului a fost durerea la locul injectării. Cu toate acestea, durerile de cap, durerile musculare, frisoanele şi febra au fost raportate mai rar de gravide.

Cercetătorii spun că sunt necesare mai multe studii pe termen lung pentru a evalua siguranţa vaccinului anti-COVID-19 în timpul sarcinii şi că această cercetare ar trebui să includă urmărirea mai multor femei care sunt vaccinate la începutul sarcinii.

„Este necesară monitorizarea continuă pentru a evalua în continuare rezultatele materne, de sarcină, neonatale şi din copilărie asociate cu vaccinarea maternă anti-Covid-19, inclusiv în etapele anterioare ale sarcinii şi în perioada preconcepţională”, au scris cercetătorii.

De asemenea, pe lângă faptul că serurile sunt sigure, cercetările lansate luna trecută au arătat că vaccinurile ARNm anti-COVID-19 de la Moderna şi Pfizer sunt eficiente şi în protejarea femeilor însărcinate, a celor care alăptează şi a nou-născuţilor. Studiul, publicat în Jurnalul American de Obstetrică şi Ginecologie, a arătat că mamele pot transmite anticorpi de protecţie nou-născuţilor.

„Aceste vaccinuri par să funcţioneze incredibil de eficient la aceste femei”, a spus unul dintre cercetători, Galit Alter, profesor de medicină la Institutul Ragon.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările