Studiu: Perdelele din spitale sunt pline de bacterii rezistente la antibiotice. E o problemă globală

Studiu: Perdelele din spitale sunt pline de bacterii rezistente la antibiotice. E o problemă globală

Perdelele care separă paturile pacienţilor pentru a le proteja intimitatea sunt le ameninţă adesea sănătate: în foarte multe cazuri sunt purtătoare de bacterii rezistente la antibiotice şi pot fi transferate cu uşurinţă pe alte obiecte, contaminând pacienţii. „E o problemă globală” a spus unul dintre autorii studiului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Datele sunt culese dintr-un studiu realizat de Lona Mody, doctor şi cercetător la Universitatea din Michigan (SUA), care a prelevat 1500 de probe de pe perdelele din spitale.
 
„Bacteriile rezistente la mai multe medicamente au fost detectate în mai mult de unul din cinci cazuri. Frecvent, pacienţii purtau aceleaşi bacterii ca cele detectate pe perdelele lor. Aceşti agenţi patogeni pot supravieţui pe aceste perdele şi pot fi transferaţi pe alte suprafeţe şi la pacienţi. Deoarece aceste perdele sunt folosite pretutindeni, este o problemă globală ", a spus Mody.
 
Rezultatele acestui studiu, care în scurt timp vor fi publicate într-un jurnal medical, vor fi prezentate în cadrul Congresului European de Microbiologie şi Boli Infecţioase, care are loc de sâmbătă până marţi, la Amsterdam. 
 
Studiul s-a axat pe şase centre de îngrijire medicală din Michigan. În total, cercetătorii au colectat 1500 de mostre pe perdele din 625 de camere, mai întâi la internarea pacienţilor, apoi periodic, până la 6 luni mai târziu în cazul unor internări prelungite. 
 
Probele au fost luate de la marginea perdelelor, unde sunt cel mai frecvent atinse. Ca urmare, 22% din aceste probe au fost pozitive pentru bacteriile rezistente la medicamente.
 
În detaliu, 14% dintre mostre au arătat prezenţa enterococilor rezistenţi la vancomicină, peste 6% - bacterii Gram negative rezistente, aproape 5% - stafilococ auriu rezistent la meticilină, bacterii potenţial mortale.
 
Şi ori de câte ori pacienţii erau purtători de enterococci rezistenţi la vancomicină şi de stafilococ auriu rezistent la meticilină, la fel şi perdeaua lor, se arată în studiu.
 
Potrivit acestuia, bacteriile au trecut, probabil, de la pacient pe perdea, fiind „cu siguranţă posibil” ca lucrurile să se fi petrecut şi invers, de la perdea la pacient, a declarat Dr. Mody. Acesta consideră că sunt necesare studii suplimentare pentru a determina dacă aceste perdele sunt într-adevăr o sursă de contaminare bacteriană pentru pacienţi. 
 
„Se constată din ce în ce mai mult că mediul spitalicesc joacă un rol important în transmiterea agenţilor patogeni", a adăugat ea. "Perdelele sunt adesea atinse de mâini murdare şi sunt dificil de dezinfectat". "Practicile variază de la un spital la altul, dar de multe ori aceste perdele se schimbă la fiecare şase luni sau când sunt vizibil murdare", a adăugat ea, scrie Le Figaro.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările