
Campania de vaccinare din Chile, aflată în plină desfăşurare şi bazată în principal pe serul Coronavac, produs în China, a demonstrat o eficacitate de numai 56,5% împotriva riscului de infectare cu SARS-CoV-2 la două săptămâni după administrarea celei de-a doua doze, dar niciun efect semnificativ după prima doză, arată un studiu citat de AFP.
Studiul, realizat în condiţii reale de Universitatea din Chile, a luat în calcul efectul global al vaccinării în această ţară sud-americană, unde două vaccinuri anti-COVID-19 sunt administrate începând din 24 decembrie 2020, şi anume Coronavac, dezvoltat de compania chineză Sinovac, care reprezintă majoritatea covârşitoare (93%) a dozelor administrate, şi Pfizer-BioNTech.
Până acum, Chile, o ţară cu 19 milioane de locuitori, a administrat cel puţin o doză de vaccin pentru 7,07 milioane de persoane şi ambele doze pentru 4,04 milioane de persoane.
Autorii studiului au formulat trei concluzii în privinţa eficacităţii acestei imunizări: ea este de 56,5% la două săptămâni după administrarea ambelor doze, de 27,7% după administrarea ambelor doze de mai puţin de două săptămâni şi de abia de 3% pentru cei care au primit doar prima doză.
„Vaccinarea scade semnificativ posibilitatea unei infectări. Nu o elimină, dar o diminuează considerabil”, a conchis rectorul Universităţii Chile, Ennio Vivaldi, citat de AFP.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: