Sclerodermia este o boală rară şi se ştiu foarte puţine despre aceasta. De asemenea, prezintă o serie de simptome care afectează organe diferite, ceea ce îngreunează recunoaşterea, iar acest lucru poate întârzia diagnosticul precoce şi precis.

Cu toate acestea, deşi diagnosticul cu sclerodermie este un moment care schimbă viaţa pacientului, există modalităţi de gestionare a bolii şi a simptomelor ei, fiind din ce în ce mai multe cercetări întreprinse în acestă arie medicală.

Felul în care sclerodermia afectează o persoană depinde de organele afectate de boală, de severitatea simptomelor şi de cum se dezvoltă ele în timp. Mai mult decât atât, persoanele cu sclerodermie au diferite combinaţii de simptome:

  • Schimbări la nivelul pielii
  • Efecte la nivelul mâinilor şi picioarelor
  • Probleme pulmonare
  • Dureri articulare şi rigiditate
  • Impactul asupra sistemului digestiv

Spre exemplu, până la 90 la sută dintre persoanele cu sclerodermie pot dezvolta un anumit nivel de boală pulmonară interstiţială (BPI-SS). Este momentul când sclerodermia afectează plămânii, rezultând în fibroze.

Tocmai de aceea educaţia este foarte importantă, iar pacienţii şi medicii trebuie să înţeleagă complexitatea acestei boli şi să monitorizeze simptomele. Cu cât este diagnosticată mai timpuriu, cu atât pacientul cu sclerodermie are mai multe şanse să primescă sfaturi specializate. Recent, Comisia Europeană a aprobat prima şi singura opţiune de tratament disponibilă pentru persoanele care suferă de boala pulmonară interstiţială, iar această aprobare constituie un progres revoluţionar privind acoperirea unei nevoi stringente a pacienţilor.