Sauna îmbunătăţeşte sănătatea inimii. Şapte beneficii pe care sauna le aduce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetările medicale arată că ritmul cardiac creşte în timpul şedinţelor intensive de saună şi coboară sub normal în faza de răcorire. Astfel, sauna regulată antrenează muşchii inimii şi îmbunătăţeşte ritmul cardiac.

Beneficiile pentru sănătate ale saunei sunt cunoscute încă din Antichitate şi confirmate prin cercetări medicale moderne. Iată şapte motive pentru care este recomandat să mergi la saună regulat:

1.Îmbunătăţeşte performanţele cardiovasculare

Nu mai este niciun dubiu că stresul ne afectează sănătatea. În fapt, majoritatea afecţiunilor cu care ne confruntăm au la bază stresul, inclusiv bolile cardiovasculare. O şedinţă de saună ne ajută să ne eliberăm de stres în numeroase feluri. Căldura saunei relaxează musculatura corpului, îmbunătăţeşte circulaţia şi stimulează producţia de endorfine, considerate „hormonii fericirii”.

Imagine indisponibilă

Studiile au arătat că două-trei şedinţe de saună pe săptămână, la o temperatură de aproximativ 80 de grade Celsius, reduce riscul de deces ca urmare a unui incident cardiovascular cu 27%, iar patru-şapte şedinţe de saună pe săptămână reduc acest risc cu 50%. Sauna regulată ajută, de asemenea, şi la reducerea hipertensiunii arteriale, arată un studiu realizat pe o perioadă de trei luni, la care au participat persoane care au mers la saună de două ori pe săptămână. Sauna pe termen lung şi exerciţiul aerobic contribuie la îmbunătăţirea performanţelor arteriale: sauna creşte rata bătăilor inimii similar cu exerciţiul aerobic, cu până la 120-150 de bătăi pe minut.

2.Contribuie la adevărata detoxifiere a organismului

Unul din modurile în care organismul elimină toxinele este prin transpiraţie. Transpiraţia profundă este un mod foarte eficient de a ne elibera de toxine, iar sauna face acest lucru din plin.

Îngrijeşte corect pielea gâtului şi a decolteului la început de toamnă!

3.Contribuie la scăderea greutăţii

Terapia prin saună este o metodă foarte bună de a pierde kilograme nedorite, cu efort minim. În timpul unei şedinţe de saună, ritmul inimii creşte substanţial, ca urmare a efortului organismului de a se regla termic. Unele studii arată că o şedinţă de saună de 20 de minute, la o temperatură de aproximativ 70-80 de grade Celsius ne ajută să ardem în jur de 500 de calorii. Metabolismul este accelerat în acelaşi fel ca în timpul exerciţiului fizic, fiind o metodă foarte bună de a ne menţine greutatea.

4.Îmbunătăţeşte sistemul imunitar

Un alt beneficiu major al saunei este faptul că îmbunătăţeşte sistemul imunitar, întrucât accelerează producţia celulor albe, responsabile de lupta cu infecţiile şi agenţii patogeni. Utilizatorii regulaţi de saună au mai multe celule albe şi, implicit, un sistem imunitar mai puternic, care îi ajută să se menţină sănătoşi sau să se recupereze mai repede şi mai uşor după episoadele de boală.

5.Îmbunătăţeşte performanţa sportivă

Organismul nostru are un anumit nivel de toleranţă la căldură. Persoanele care merg regulat la saună dezvoltă o limită mai mare a toleranţei la temperaturi ridicate. Cum ne ajută acest lucru? În practicarea diverselor sporturi. Sportivii care practică sauna obosesc mai greu şi îşi menţin nivelul de energie pentru o perioadă mai lungă, obţinând performanţe sportive mai bune.

În plus, sauna ne ajută să ne recuperăm mai bine după efortul fizic. Acesta este şi motivul pentru care multe săli de sport au şi saune. O şedinţă la saună contribuie la relaxarea musculară, prin eliberarea de endorfine şi îmbunătăţirea circulaţiei sanguine, ameliorând durerile şi contracturile şi eliminând acidul lactic din muşchi.

metode somn bun

6.Îmbunătăţeşte calitatea somnului

Studiile au arătat că sauna ne poate ajută să dormim mai bine şi mai profund. Imediat după o şedinţă de saună, temperatura corpului şi nivelul de endorfine cresc, dar scad înainte de ora de culcare.  Scăderea nivelului de endorfine excitante este cheia unui somn odihnitor.

7.Contribuie la menţinerea tinereţii pielii

Cel mai mare organ, pielea, are şi el nevoie de exerciţiu, iar sauna este o metodă excelentă în acest sens. Pe măsură ce îmbătrânim, fermitatea şi elasticitatea pielii scad. Câteva şedinţe de sauna contribuie la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui, ceea ce ajută la regenerarea pielii, eliminând celulele moarte. De asemenea, saunele contribuie la eliberarea uleiurilor naturale, ajutând la menţinerea nivelului optim de hidratare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite