Ce este ortorexia, tulburarea similară cu anorexia întâlnită cu precădere la sportivi sau studenţi la medicină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Pixabay
Foto Pixabay

Persoanele care petrec mai mult de o oră la raioanele alimentare pentru a citi compoziţia etichetei fiecărui produs sau cele care în timpul mesei mestecă alimentele chiar şi de 50 de ori pentru a da impresia creierului că mănâncă mai mult, s-ar putea confrunta cu o tulburare denumită ortorexie sau obsesia mâncatului sănătos. Fenomenul a fost observat cu precădere în rândul sportivilor sau studenţilor la medicină.

Această tulburare a fost denumită ortorexie în anul 1995 de către medicul american Steven Bratman, care se confurnta cu această problemă. În prezent, nu există un consens ştiinţific ea fiind cel mai frecvent clasată fie printre tulburările de comportament alimentar (TCA), fie printre tulburările obsesive de comportament, conform Agerpres.

''Dacă pacientul face o distincţie între alimentele sănătoase şi nesănătoase, iar emoţii puternice şi disproporţionate îl invadează în legătură cu alimentele nesănătoase, iar acest lucru are un impact asupra vieţii sale cotidiene, se confruntă probabil cu ortorexie'', a rezumat Alexandre Chapy, un psiholog francez. 

Ortorexia are o ''proximitate'' cu anorexia, precizează el, dar există şi o diferenţă între cele două: 

''Un ortorexic nu vrea să piardă în greutate'', obiectiv pe care îl urmăreşte o persoană cu anorexie. ''Persoanele ortorexice valorizează mai puţin imaginea corporală estetică, ci îşi privesc corpul prin prisma sănătăţii'', a precizat dieteticiana Laurence Myr. 

Mai mult decât dorinţa de a fi într-o stare bună de sănătate, ''le e teamă să nu fie otrăvite de pesticide sau de alimente, să moară de cancer'', a mai precizat Alexandre Chapuy. 

Aceste persoane adoptă regimuri alimentare stricte, care nu sunt, în sine, problematice, ''atâta timp cât nu suferim, nu ne izolăm, iar sănătatea nu este afectată'', a subliniat psihologul. 

Potrivit lui Laurence Myr, cu toate acestea, persoanele care urmează regimuri specifice suprimând anumite tipuri de alimente ar putea fi ''mai înclinate spre a dezvolta o tulburare'' alimentară. '

'„Dezvoltarea unor comportamente extrem de stricte, aşa cum procedează o persoană ortorexică, determină probleme sociale'' şi poate crea ''o busculare'' spre un comportament obsesional nefast, a adăugat ea.

Dieteticiana Laurence Myr evocă o prevalenţă a fenomenului la ''sportivi, studenţi la medicină, cercetători sau dieteticieni''. 

Un astfel de caz a devenit public în 2015, când Jordan Younger, care devenise celebră datorită blogului ei unde prezenta reţete vegane, mărturisea public cum dorinţa ei de a fi sănătoasă şi a avea o dietă corectă s-a transformat treptat într-o obsesie, fiind diagnosticată cu ortorexie.

Ortorexia, face însă obiectul unui număr mic de cercetări, astfel că nu există cifre oficiale referitoare la amploare acestei tulburări pe plan global.

Totuşi ea poate fi identificată printr-un test alcătuit din zece întrebări, elaborat de Steven Bratman.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite