Medicamente care ne taie pofta de sex

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele care iau antidepresive sau antialergice riscă să aibă un libido diminuat.Astfel de medicamente inhibă regiunile din creier care controlează apetitul sexual. Dar şi administrarea de anticoncepţionale dereglează secreţia hormonilor sexuali.

Citiţi şi
Plăcerea sexuală,  neschimbată  din preistorie
Dependenţa de sex, ascunsă sub cearşaf


Medicamentele cele mai incriminate de „uciderea” apetitului sexual feminin sunt anticoncepţionalele. „Acestea blochează ovarele şi, atunci, femeile nu mai au o secreţie naturală de hormoni feminini (progesteron şi estrogen).

Urmarea: şi secreţia de testosteron (hormonul masculin) este blocată. În funcţie de acest hormon variază apetitul sexual. Când nivelul e scăzut, şi libidoul este scăzut”, subliniază profesorul Constantin Dumitrache, medic primar endocrinolog la Institutul „C.I. Parhon” din Bucureşti.

Cercetătorii americani de la Universitatea din Boston au descoperit că efectele anticoncepţionalelor asupra apetitului sexual persistă chiar şi patru luni de la oprirea administrării lor.

Antidepresivele pot cauza disfuncţii erectile

Antidepresivele au şi ele frecvent un efect negativ asupra apetitului sexual, atât în rândul femeilor, cât şi în rândul bărbaţilor. Astfel de medicamente nu doar atenuează dorinţa sexuală, ci întârzie şi atingerea orgasmului. În cazul bărbaţilor, antidepresivele pot duce la apariţia disfuncţiei erectile.

Astfel de medicamente modifică nivelul anumitor substanţe chimice din creier, cum ar fi cel al serotoninei, implicată în declanşarea dorinţei sexuale. Şi antihistaminicele (medicamente folosite în tratarea alergiei) acţionează asupra anumitor regiuni din creier, responsabile de apariţia dorinţei sexuale şi orgasmului.

Medicamentele de reglare a tensiunii arteriale (betablocantele), administrate pentru o perioadă lungă de timp, pot diminua dorinţa sexuală. Studiile au arătat că bărbaţii care le iau au probleme de ejaculare şi de menţinere a erecţiei. Pe de altă parte, femeile care iau antihipertensive pot observa o lipsă a lubrifierii naturale a vaginului, ceea ce face dificilă întreţinerea unui raport sexual.

Statinele scad nivelul testosteronului

Medicamentele anticolesterol, cum sunt statinele sau fibraţii, pot avea şi ele efecte negative asupra apetitului sexual.
Cum colesterolul este implicat în producerea hormonilor sexuali, medicamentele care acţionează asupra nivelului său au un impact indirect asupra concentraţiei de testosteron, de progesteron şi de estrogen. Studiile au arătat că fibraţii (şi mai puţin statinele) au un impact mare asupra dorinţei sexuale.

Cui vă adresați?

„Persoanele care au un apetit sexual scăzut sau au probleme cu menţinerea erecţiei (în cazul bărbaţilor) ar trebui să se adreseze întâi endocrinologului. La prima vizită ar trebui să aibă o listă a tulburărilor și a medicamentelor pe care le iau”, precizează profesorul Constantin Dumitrache.

În funcţie de cauza tulburării de libido (hormonală, funcţională - leziuni la nivelul aparatului genital - sau psihică), medicul endocrinolog va stabili tipul de tratament, respectiv va trimite pacientul la un medic ginecolog sau la un psihiatru.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite