Articol publicitar

Imagistică moleculară de tip PET-CT cu un echipament unic în România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
a

Imagistica moleculară este utilizată pentru vizualizarea neinvazivă a unor molecule de interes medical la pacienţi, în clinică. În acest scop, se utilizează un agent de contrast şi este apoi urmărită mişcarea acestuia în interiorul organismului. În medicina nucleară, se utilizează radiotrasori sau substanţe radiofarmaceutice, care conţin o substanţă activă transportoare şi un izotop radioactiv.

Între investigaţiile avansate care ajută la diagnostic şi la stadializarea corectă a cancerului, PET-CT (tomografia cu emisie de pozitroni) – o investigaţie de medicină nucleară de înaltă performanţă – furnizează informaţii valoroase despre metabolismul ţesuturilor (prin PET), în contextul structurilor anatomice relevate de CT.

PET-CT foloseşte o substanţă radiofarmaceutică – fluorodeoxiglucoza marcată cu fluor radioactiv – care se injectează intravenos şi funcţionează ca analog al glucozei. Întrucât celulele tumorale au cel mai adesea un metabolism ridicat, ele consumă mai multă glucoză în comparaţie cu celulele sănătoase. Astfel, atunci când investigaţia PET-CT evidenţiază acumularea crescută de radiotrasor, adică zonele cu metabolism glucidic crescut, se constituie într-o indicaţie valoroasă şi de înaltă precizie a localizării celulelor tumorale.

Datele obţinute prin intermediul PET-CT sunt superioare celor obţinute prin investigaţii imagistice convenţionale, deoarece prin fuzionarea imaginilor PET cu cele CT se realizează o adevărată hartă a activităţii metabolice dublată de harta anatomică a regiunii examinate.

Prin intermediul PET-CT se pot diagnostica numeroase afecţiuni oncologice: cancerul pulmonar, cancerul de sân, cancerul esofagian, cancerul colorectal, cancerul de pancreas, cancerele din sfera ginecologică. PET-CT creşte precizia diagnosticului, ajutând astfel şi la alegerea conduitei terapeutice ţintite. Principalul avantaj al acestei investigaţii este că îmbină datele legate de diagnosticarea metabolică şi morfologică, realizând stadializarea (sau, după caz, restadializarea după tratament) într-o singură examinare.

Centrul Oncologic SANADOR oferă acces pacienţilor la o paletă generoasă de investigaţii avansate: PET-CT, SPECT-CT şi scintigrafie, în cadrul Departamentului de Medicină nucleară, cu remarcabile posibilităţi de aplicabilitate în multe categorii de patologii.

a

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienţii pot beneficia de echipamentul PET-CT Siemens Biograph Horizon-3R, unic în România. Un aspect foarte important este faptul că investigaţiile PET-CT pot fi realizate şi în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Investigaţia PET-CT se efectuează în urma recomandării medicului specialist din cadrul examinării oncologice.

Avantajele PET-CT cu ajutorul tehnologiei Biograph Horizon 3R:

  • Diagnostic precis al tumorii şi stadializarea acesteia
  • Timp scurt dedicat investigaţiilor – prin efectuarea unei singure examinări
  • Expunerea la o doza de radiaţie scăzută, cu rezultate complete

Investigaţia PET-CT se efectuează la recomandarea medicului oncolog, pentru susţinerea diagnosticului, stadializarea bolii sau monitorizarea tratamentului. Cu ajutorul examinării PET-CT, se poate clarifica rapid prezenţa unei tumori, se realizează precis localizarea şi stadializarea tumorii şi se stabileşte prezenţa de metastaze.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite