După COVID-19, un val de răceli afectează copiii şi adulţii. „Simptomele seamănă cu cele date de varianta Delta”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copil

Răcelile sunt la fel de frecvente în această perioadă în România ca în lunile de primăvară, spun medicii de familie şi infecţioniştii. Ele afectează copiii şi adulţii deopotrivă, dar vindecarea durează mai mult decât la răcelile obişnuite din alţi ani. De ce ne confruntăm cu atât de multe cazuri de răceală în mijlocul verii aflăm în continuare de la specialişti.

Medicii de familie şi infecţioniştii sunt asaltaţi în această perioadă de pacienţi cu infecţii respiratorii. „Parcă suntem în luna aprilie. Este o patologie pe care o întâlnim în mod obişnuit în lunile aprilie-mai”, spune dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov. 

Atipic pentru această perioadă a anului, circulaţia rinovirusurilor – virusurile care provoacă majoritatea răcelilor comune – este mai intensă, ne-a spus dr. Adrian Marinescu, directorul medical interimar al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş” din Bucureşti. „Infecţiile respiratorii cu rinovirusuri sunt frecvente în această perioadă. Ele evoluează endemic, nu epidemic – asta înseamnă că apar mai multe cazuri la un moment dat. Circulaţia lor a început în luna mai şi probabil că vor persista circa o lună de acum”, spune medicul infecţionist. 

Numărul exact al românilor afectaţi de infecţii respiratorii nu este monitorizat în această perioadă. În lunile de vară, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) nu supraveghează circulaţia infecţiilor acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS). „Supravegherea IACRS şi a gripei, la nivel naţional, s-a încheiat în luna mai. În timpul verii avem numai supraveghere de tip sentinelă pentru detectarea circulaţiei virusurilor gripale”, ne-a comunicat Veronica Zoicaş, purtătorul de cuvânt al instituţiei. Până la această dată, nu a fost confirmat niciun caz de gripă pe teritoriul României, potrivit informaţiilor furnizate de CNSCBT.

Copiii şi adulţii, la fel de afectaţi de răceală

Dacă la debutul perioadei de circulaţie a rinovirusurilor copiii erau infectaţi mai frecvent, acum, adulţii cu răceli sunt la fel de numeroşi precum cei mici, potrivit observaţiilor profesorului doctor Monica Luminos, şeful secţiei de boli infecţioase copii a Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş” din Capitală. „Copiii iau rinovirusurile de la grădiniţe şi creşe în această perioadă şi le transmit apoi în familie, părinţilor şi bunicilor. Am constatat că populaţia afectată de răceală se uniformizează, nu mai sunt afectaţi doar copiii”, spune specialistul. 

România nu este singura ţară care se confruntă cu o creştere a cazurilor de infecţii respiratorii în această perioadă. În SUA, medicii au observat acelaşi fenomen, potrivit NBC 12. Pe lângă răceli, o altă infecţie virală circulă în rândul copiilor din Statele Unite: boala gură-mână-picior. Şi Marea Britanie se confruntă cu un val de răceli în această perioadă, scrie The Guardian. Medicii britanici au observat o creştere a cazurilor de infectare cu virus sincţial respirator. Şi el, la fel ca rinovirusururile, provoacă răceli comune, dar poate fi periculos pentru bebeluşi, copii mici şi bătrâni din cauza unor complicaţii precum bronşiolita şi pneumonia.

Rinovirusurile nu mai au concurenţă

De ce ne confruntăm cu acest val de răceli în plină vară ne-a explicat medicul infecţionist Adrian Marinescu. Rinovirusurile nu sunt sezoniere, precum virusurile gripale. Ele circulă pe toată durata anului, dar au două vârfuri de incidenţă: unul toamna – din septembrie şi până în noiembrie, şi altul primăvara, în intervalul martie-mai. În timpul pandemiei de coronavirus, rinovirusurile au dispărut din circulaţie, aşa cum s-a întâmplat şi cu virurile gripale. 

„Între virusuri există o aşa-numită competiţie. În lunile de iarnă şi primăvară, competiţia a fost câştigată de virusul SARS-CoV-2. După ce a scăzut numărul de cazuri, rinovirusurile au reuşit să iasă în faţă. Competiţia virală este ca într-o curte în care trăiesc doi căţei şi cel mai puternic îl pune pe celălalt la respect. Aceeaşi competiţie are loc şi în raport cu infectarea. Cel mai agresiv virus determină cazurile. Când circulă un virus mai puternic, cel slab nu mai poate circula simultan”, explică medicul Adrian Marinescu.

Continuarea articolului, aici.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite