Dr. Andra Pintilie: Munca de acasă a crescut numărul pacienţilor cu dureri de spate. Netratate, acestea pot duce la un deficit motor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dureri spate

Pandemia face victime nu doar în rândul celor diagnosticaţi cu coronavirus ci şi printre persoanele care lucrează de acasă. Medicii avertizează că în ultima perioadă a crescut numărul pacienţilor cu sindrom dureros manifestat la nivelul diferitelor segmente ale coloanei vertebrale.

Recomandând evitarea poziţiilor fixe prelungite, a efortului fizic intens, a ridicării şi purtării de greutăţi, Dr. Andra Pintilie, medic de recuperare avertizează: „Munca de acasă şi sedentarismul au crescut adresabilitatea la medic în rândul pacienţilor care se confruntă cu dureri de spate. Oamenii stau în poziţii fixe, vicioase, atât pe canapea cât şi pe scaun, poziţii ce par şi pot fi confortabile, dar nefavorabile pentru sanatate. Durerile de spate se pot agrava, existând posibilitatea apariţiei tulburărilor degenerative. Cele mai frecvente diagnostice în cazul durerilor de spate sunt hernia de disc, cervicalgia, dorso-lombalgia, lombo-sacralgia, lombo-sciatalgia. Netratate din punct de vedere al cauzei, acestea pot avea complicatii, printre care şi deficitul motor“.

Dr Andra pintilie

Simptome care ar trebui să ne trimită la medic

Printre simptomele care ar trebui să ne trimită la medic se numără durerile de spate cu caracter nocturn, care trezesc pacientul din somn sau care apar dimineaţa la trezire, când durerea de spate iradiază atât în membrul superior cât şi în cel inferior, când ne confruntăm cu amorţeli, înţepături, senzaţie de arsură/ace.

Tratamentul durerilor de spate

Tratamentul durerilor de spate constă de cele mai multe ori în antiinflamatoare nesteroidiene, steroidiene, analgezice non-opioide, decontracturante, suplimente cu rol antiinflamator, proceduri de fizioterapie (electroterapie, kinetoterapie, etc).

„Adresarea către un neurochirurg este indicată atunci când durerea nu mai răspunde la tratamentul farmacologic şi procedurile de recuperare, prin instalarea sau persistenţa unui deficit motor, apariţia sindromului de „coadă de cal" (incontinenţa sau retenţie urinară şi pentru materiile fecale, disfuncţie sexuală, durere referita, diminuarea/abolirea reflexelor osteo-tendinoase)“, recomandă medicul.

Metode moderne de recuperare

Printre metodele moderne de recuperare se numără terapiile computerizate care permit evaluarea specifică a diferitelor tulburări de echilibru, mersul, precum şi procedurile moderne de electroterapie ce permit ameliorarea simptomatologiei algice prin reducerea proceselor inflamatorii, favorizarea relaxării musculare, regenerarea tisulară locală (low level laser therapy, care therapy, ultrasunet, curenţi diadinamici, curenţi interferenţiali, etc.) De asemenea, folosirea dispozitivelor ce includ realitatea virtuală şi facilitează programul de kinetoterapie şi care reuşesc să determine pacientul să fie mai receptiv la indicaţiile primite.

Importanţa kinetoterapiei

Kinetoterapia reprezintă „gold-standard"-ul în afecţiunile coloanei vertebrale, având capacitatea de a preveni agravarea proceselor degenerative, a herniilor de disc, a tulburarilor de statică vertebrală, ameliorând durerea şi prevenind intervenţiile chirurgicale. Importanţa adresării unui centru de recuperare este de necontestat prin prisma echipei multidisciplinare alcatuită din medici de medicină fizică şi de reabilitare, medici ortopezi, medici neurologi, kinetoterapeuţi, asistenţi de electroterapie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite