Ce să faci dacă te-a înţepat o omidă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vara suntem mai expuşi înţepăturilor de insecte
Vara suntem mai expuşi înţepăturilor de insecte

Nu e vară în care să nu avem probleme pe piele din pricina insectelor. De la înţepăturile de ţântari, albine, viespi, păianjeni şi până la erupţiile produse de contactul cu omizile sau cu căpuşele.

Din cele peste 150.000 de specii de omizi, doar câteva au efecte neplăcute asupra pielii. Principalele manifestări clinice în urma contactului cu o omidă sunt reacţiile locale sub forma unor aglomerări de bune roşii, însoţite de usturime şi sensibilitate crescută locală, potrivit dr. Mihaele Leventer, medic primar dermatolog la Leventer Centre.

Nu toate omizile înţeapă, dar sunt unele care o fac. Astfel, apare o iritaţie locală, însoţită de usturimi şi mâncărimi sau o durere simţită ca o „arsură“, asociată unei pustule. Durerea poate persista câteva minute sau câteva ore. În cazuri mai rare, pot apărea febra, durerile de cap, frisoanele sau stările de greţă.

Omizile care provoacă reacţii de hipersensibilitate sune cele „păroase“. Reacţiile adverse apar fie în urma contactului direct cu o omidă păroasă, fie în urma contactului cu perii acesteia transportaţi de vânt pe prosoape sau pe haine. Perii foarte subţiri pătrund în piele  şi odată cu ei o cantitate mică de alergen atacă sistemul imunitar care se protejeaxă printr-o reacţie alergică. Zonele cele mai expuse sunt braţele, faţa, gâtul şi picioarele.  

Aplicarea de comprese reci diminuează disconfortul produs de înţepăturile omizilor sau contactul cu perii acestora. Medicul dermatolog poate recomanda un antialergic şi, în urma diagnosticului, eventual o cremă cu cortizon pentru diminuarea erupţiei.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite