Două beri pe zi: e prea mult? Prima campanie de testare a consumului personal de alcool din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
prieteni beau bere

„Eu nu depăşesc două-trei beri decât în weekend.“ „E sănătos să bei un pahar de vin pe zi, doar aşa beau francezii.“ Dr. Eugen Hriscu, medic psihiatru şi psihoterapeut cu experienţă în adicţii, directorul ştiinţific al ALIAT, şi Oana Crăciun, responsabilă de comunicare, ne povestesc despre acţiunile ALIAT în Vama Veche şi cât alcool înseamnă prea mult.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

Consumul de alcool la început sau la sfărşit de săptămână este unul riscant?

Este un comportament riscant. Este o substanţă care acţionează asupra creierului, în moduri pozitive şi negative, iar riscul la care ne expunem variază în funcţie de cantitate, în funcţie de frecvenţă, dar şi în funcţie de particularităţile fiecăruia dintre noi, apropo de sănătatea somatică sau psihologică. Unii sunt mai rezistenţi, alţii sunt mai puţin rezistenţi la efectele alcoolului. De fapt, este foarte asemănător cu multe alte comportamente riscante ca de exemplu cnsumul de grăsimi sau sedentarismul.

Este un lucru pe care-l facem de plăcere, dar care ne apoate afecta sănătatea.

Multă lume va spune: bine, dar s-a întâmplat o dată pe săptămână. Şi n-am depăşit – să zicem – două-trei beri. Este acesta un comportament riscant?

Mi se pare o întrebare foarte bună pentru că răspunsul este: depinde. Bineînţeles, dacă se întâmlă o singură dată, fireşte, nu este o problemă. Dar cum se întâmplă de exemplu, pe un an de zile?

În România, există această idee că problemele cu alcoolul sunt doar acelea grave. Care devin foarte vizibile. Oameni care sunt intoxicaţi în stradă, dimineaţa. Cei care-şi pierd slujba, cei care au probleme mari de sănătate sau sociale. Oameni în şant, cum se spune.

Oamenii aceştia au probleme, dar nu sunt singurii care au probleme. Problemele cu alcoolul pot să se dezvolte în timp, la fel ca hipertensiunea arterială. Nu toată lumea face infarct.

Problemele cu consumul de alcool se întind pe un continuum de severitate. Cineva care bea ocazional poate să cumuleze nişşte riscuri care, pe o perioadă mai lungă de timp să determine fie o problemă de sănătate, o afectare, fie un risc pentru sănătate dacă aceste consum continuă.

Şi noi dorim să aducem oamenii în faţa unui instrument care să-i ajute să-şi evalueze dacă felul în care consumă sau nu alcool le afectează sănătatea.

Nimeni nu vorbeşte despre cei care au nevoie de 4-5 beri ca să doarmă. De cei care au nevoie de 2-3 păhărele de tărie ca să-şi calmeze nervii în situaţii publice, de femeile care la sfârşitul zilei se simt atât de obosite de muncile casnice încât simt nevoia să bea un păhărel ca să se întremeze. De tinerii care consumă ocazional, în weekend, cantităţi foarte mari de alcool pe un organism care nu e obişnuit cu cantităţi atât de mari de alcool şi atunci se produce un efect de şoc la unui toxic în cantităţi foarte mari care atacă un organism nepregătit.

Cumva vedem Vama Veche, vedem şanţurile, vedem barurile de cartier, dar nu vedem ce se întâmplă în vieţile oamenilor care sunt încă funcţionali. Uneori, nici ei nu văd.

Acest instrument pe care îl propunem pe 5 iunie, la nivel naţional, răspunde la această întrebare şi nu dacă am sau nu o problemă, cât mai degrabă dacă am un risc. Un chestionar-audit pe care românii sunt invitaţi să-l facă în mai multe locuri din ţară şi care, la final, le oferă un scor pe baza căruia află dacă felul în are consumă alcool le afectează sau nu sănătatea.

Avem peste 250 de centre de testare – spitale, direcţii judeţene de sănătate publică, cabinete medicale, medici de familie, psihologi, persoane care au răspuns cumva apelului nostru în ideea de a crea această oportunitate.

Chestionarul-audit este dezvoltat de OMS.

Campania se adresează celor care au peste 18 ani.

Cum se procedează dacă vreau să-mi face acest test?

E cumva ca la votare. Oamenii intră pe platorma programului ziuaaudit.ro, acolo vor găsi o hartă cu toate locurile de testare disponibile. Pot merge pe judeţul lor şi afla cel mai apropiat loc de ei.

Chestionarul este complet confidenţial şi anonim.

Se obţine un scor care va fi interpretat de persoana care administrează chestionarul şi îi vor fi oferite informaţii în funcţie de scorul obţinut. De aceea sloganul nostru este „Cât de bine te cunoşti?“

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite