Cancerul mamar la bărbaţi. Care sunt factorii de risc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancerul mamar poate apărea şi la bărbaţi
Cancerul mamar poate apărea şi la bărbaţi

Cancerul mamar la bărbaţi este rar. Apare în mai puţin de 1% din numărul total de cazuri de cancer la bărbaţi. Care sunt factorii de risc.

În general, cancerul mamar masculin se aseamănă cu cancerul mamar feminin, dar cu câteva diferenţe. Deşi nivelurile hormonale par să influenţeze dezvoltarea cancerului mamar la bărbaţi, la fel ca la femei, la bărbaţi, influenţa pare să fie legată, în parte, de un dezechilibru dintre hormonii estrogen şi androgeni.

Circa 85% din cazurile de cancer mamar masculin sunt pozitive pentru receptorul estrogenic şi 70% sunt pozitive pentru receptorul de progesteron. De asemenea, bărbaţii sunt mai în vârstă în momentul diagnosticului de cancer mamar.

Factori de risc

Printre factorii de risc care ar putea creşte riscul unui bărbat de a face cancer mamar se numără şi istoricul familial legat de cancerul mamar, în special dacă există mutaţia BRCA1 şi BRCA2.

Alt factor este existenţa anomaliilor testiculare, precum un testicul necoborât, hernie inghinală congenitală, inflamare a unui testicul, excizia testiculelor.

Afecţiunile hepatice precum ciroza, infertilitatea, sindromul Klinefelter – o anomalie cromozomială sexuală congenitală - expunerea la radiaţii, vârsta sau apartenenţa la grupul etnic al evreilor ashkenazi sunt alţi factori de risc în această maladie oncologică.

Riscul de cancer mamar estimat până la vârsta de 70 de ani la un bărbat care are mutaţia BRCA1 este de 1,2%, iar cu mutaţia BRCA2 de 6,8% - 6-7 cazuri de cancer la 100 de bărbaţi.

Uneori, nu sunt prezente semne şi simptome

Semnul predominant de cancer mamar masculin este o masă nedureroasă la nivelul sânului. Alte semne includ retracţia mamelonului, durere sau sensibilitate, o rană deschisă pe mamelon, secreţie mamelonară şi sângerare din mamelon. Uneori, nu sunt prezente semne şi simptome.

Deoarece bărbaţii nu au mult ţesut mamar, masa tumorală suspectă este simţită, de obicei, cu uşurinţă la palpare. În unele cazuri, mamografia poate fi utilă pentru a face distincţia dintre o masă benignă şi una malignă. Se practică biopsia pentru a diagnostica o masă care pare suspectă.

Dacă este prezent cancerul, stadiile sunt aceleaşi ca şi în cazul cancerului mamar feminin, în funcţie de extensia şi de mărimea tumorii.

Cum se tratează

Tratamentul standard pentru cancerul mamar masculin este îndepărtarea chirurgicală a tumorii, dacă acest lucru este posibil. Procedura recomandată cel mai des este mastectomia, care implică îndepărtarea ţesutului mamar şi evaluarea ganglionilor limfatici axilari.

De asemenea, se poate recomanda radioterapia pentru a reduce riscul de recidivă în peretele anterior al cavităţii toracice sau în ganglionii limfatici regionali.

Deoarece multe cancere mamare la bărbaţi sunt pozitive pentru receptorul hormonal, frecvent se recomandă şi tratament hormonal.

În cazul bărbaţilor cu risc mare de recidivă se recomandă şi chimioterapia după intervenţia chirurgicală. În cazul în care cancerul a metastazat, se recomandă tratament hormonal, chimioterapie sau ambele.Pentru cancerele mamare pozitive pentru receptorul hormonal de obicei se face mai întâi terapie hormonală.

Bărbaţii sunt mai puţin atenţi la sănătatea lor

Înainte de utilizarea pe scară largă a tamoxifenului în tratamentul cancerului mamar masculin, tratamentul hormonal recomandat era ablaţia androgenică – îndepărtarea testosteronului din organism, de obicei, prin excizia testiculară. În prezent, bărbaţilor li se administrează mai degrabă medicamente pentru suprimarea producţiei de testosteron. Sunt aceleaşi medicamente care suprimă producţia ovariană de estrogen la femeile aflate în premenopauză.

Ratele de supravieţuire ale bărbaţilor cu cancer mamar sunt asemănătoare cu cele ale femeilor aflate în acelaşi stadiu al bolii. Din păcate, cancerul mamar tinde să fie diagnosticat într-o etapă mai avansată decât la femei, în parte din pricina vigilenţei mai reduse.

Ca şi în cazul femeilor, factorii de prognostic care influenţează supravieţuirea la bărbaţi includ statusul ganglionilor limfatici, mărimea tumorii şi gradul acesteia. Faptul că s-a răspândit sau nu cancerul la ganglionii limfatici este cel mai important factor de prognostic.

Sursa: Cancerul mamar, Clinica Mayo

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite