Articol publicitar

Beneficiile chirurgiei robotice în tratamentul cancerului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
chirurgie robotica

Când vine vorba de tratament oncologic, chirurgia robotică reprezintă soluţia ideală pentru îndepărtarea tumorilor greu accesibile. Robotul daVinci este considerat vârful tehnologiei chirurgicale. Oferă medicilor posibilitatea de a face intervenţii minim-invazive, cu o acurateţe care nu poate fi egalată de niciuna dintre metodele cunoscute până la ora actuală.

De asemenea, intervenţia robotică reduce riscul de complicaţii postoperatorii, minimizează durerile şi nevoia de tratament împotriva durerii şi ajută pacientul oncologic să se refacă mai repede după operaţie.

Sistemele de chirurgie robotică utilizează unul sau mai multe braţe robotice pe care chirurgii le controlează de la distanţă, folosind o consolă din apropiere. Unul dintre aceste braţe este prevăzut cu un laparoscop şi o cameră 3D, ce oferă o vedere tridimensională a tumorii, în timp ce restul braţelor deţin instrumente chirurgicale minuscule, pe care chirurgul le controlează cu precizie de la consolă. Robotul nu operează singur, el doar urmează comenzile chirurgului.

Beneficii concrete pentru pacienţi: mai puţină durere, mai puţin timp petrecut în spital

Chirurgia robotică oferă numeroase beneficii atât pentru pacienţi, cât şi pentru chirurgi. Există numeroase studii care arată că intervenţiile realizate cu ajutorul robotului daVinci îmbunătăţesc recuperarea pacientului, reduc durerea şi timpul petrecut în spital şi grăbesc revenirea la viaţa şi activităţile de zi cu zi. Există dovezi care atestă inclusiv faptul că această formă avansată de chirurgie minim invazivă a schimbat semnificativ îngrijirea chirurgicală în afecţiunile oncologice – de exemplu, în cancerul de prostată, cancerul de rect şi de colon, în cancerele ginecologice sau tumorile maligne de la nivelul stomacului. Acest lucru se datorează faptului că tehnica robotică permite îndepărtarea tumorilor fără a leza în vreun fel nervii şi alte structuri critice, reducând cantitatea de sânge pe care pacientul o pierde în timpul intervenţiei.

Intervenţii robotice, disponibile în 3 spitale multidisciplinare REGINA MARIA

Cele mai moderne şi avansate tehnici chirurgicale sunt oferite pacienţilor oncologici ori de câte ori este posibil în 3 spitale multidisciplinare REGINA MARIA – singura reţea de sănătate cu 3 roboţi daVinci din ţara noastră. Operaţiile sunt realizate de echipe de medici bine pregătiţi, cu vastă experienţă în chirurgia minim-invazivă, atât laparoscopică, cât şi robotică în Ponderas Academic Hospital, Spitalul Euroclinic şi Spitalul Regina Maria din Cluj. În toate aceste unităţi spitaliceşti, afecţiunile oncologice sunt evaluate şi tratate de echipe multidisciplinare şi nu de un singur medic. Acest lucru înseamnă că decizia terapeutică şi indicaţia pentru chirurgia robotică sunt stabilite de echipele multidisciplinare, numite şi comisii Tumor Board, formate din medici din specialităţi multiple – chirurgi, oncologi, radiologi, radioterapeuţi, urologi, medici geneticieni, medici anatomopatologi. Echipa multidisciplinară ţine întotdeauna cont de starea şi preferinţele pacientului oferind tratamentul care are o toxicitate mai mică pe termen lung şi care permite o calitate mai bună a vieţii.

Primul Program Integrat de Chirurgie Minim-Invazivă şi Robotică din România

Primul program de acest tip din România a fost lansat la Ponderas Academic Hospital, singurul spital multidisciplinar din România cu 7 acreditări internaţionale şi 5 centre de excelenţă. Echipele medicale utilizează cel mai avansat sistem de chirurgie robotică din lume (robotul daVinci Xi) şi oferă o gamă extinsă de intervenţii chirurgicale minim-invazive robotice pentru: afecţiuni urologice, oncologice, digestive şi afecţiuni de la nivelul toracelui. Chirurgii acreditaţi în chirurgie robotică din Ponderas Academic Hospital au realizat cu succes peste 1.200 de intervenţii robotice.

La rândul său, Spitalul Euroclinic oferă pacienţilor toate tipurile de tratament chirurgical minim-invaziv, atât laparoscopic, cât şi robotic. Echipele medicale sunt formate din chirurgi cu vastă experienţă în tehnicile minim-invazive, specializaţi pe 3 domenii de vârf în chirurgia robotică: ginecologie, chirurgie generală şi digestiva şi urologie. Chirurgii din Spitalul Euroclinic au abilităţile şi pregătirea necesară pentru a realiza cele mai dificile şi complexe intervenţii de chirurgie robotică pentru tratamentul afecţiunilor ginecologice benigne şi maligne, afecţiunilor oncologice digestive, inclusiv cancere de colon şi rect, dar şi pentru a trata diferite afecţiuni urologice, cum ar fi cancerul de prostată şi cancerul de vezică urinară.

Echipa de chirurgi din cadrul Spitalului Regina Maria Cluj este specializată în tratarea minim-invazivă, cu ajutorul robotului daVinci, a multiple afecţiuni urologice, printre care amintim cancerul de prostată, tumorile maligne de vezică urinară şi tumorile renale.

1 din 5 oameni riscă să dezvolte o formă de cancer

Pandemia prin care trecem de aproape doi ani de zile a adus numeroase provocări în îngrijirea şi tratamentul persoanelor cu afecţiuni oncologice din întreaga lume, inclusiv în ţara noastră. Dacă iniţial vizitele la medic şi accesul la diferite proceduri medicale au fost anulate brusc, pentru a limita riscul de expunere la SARSCoV-2, ulterior, pacienţii oncologici au preferat să amâne cât au putut de mult controalele medicale, de teamă să nu se infecteze cu noul coronavirus.

Organizaţia Europeană a Cancerului (European Cancer Organisation - ECO) estima în mai 2021 că un milion de cazuri de cancer au rămas nediagnosticate în Europa. În ceea ce priveşte tratamentul, reprezentanţii ECO avertizau că 1 din 5 pacienţi oncologici nu a primit tratamentul necesar chirurgical sau chimioterapic. Situaţia este pe cât de serioasă, pe atât de îngrijorătoare, spun medicii, care se aşteaptă la o creştere a incidenţei cazurilor avansate de cancer. Atunci când pacienţii amână controalele medicale de rutină şi neglijează anumite simptome, permit bolii să evolueze în stadii greu de tratat şi greu de ţinut sub control.

Descoperite la timp, cele mai multe tipuri de cancer pot fi tratate. În oncologie, timpul înseamnă viaţă, aşa că nu amâna vizita la medic!

Acest articol face parte din campania "1 din 5", iniţiată de Reţeaua de sănătate REGINA MARIA, care îşi propune să crească gradul de conştientizare cu privire la numărul ridicat de cancere nediagnosticate sau diagnosticate tardiv. Iniţiativa încurajează mersul preventiv la medic pentru screening-ul anual şi controalele de rutină înainte să fie prea târziu. Află mai multe detalii pe pagina campaniei la https://www.reginamaria.ro/performanta-in-oncologie

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite