Anemia în bolile digestive. Ce tipuri pot apărea şi cum se face diagnosticarea corectă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oboseala poate fi un semn al prezenţei anemiei
Oboseala poate fi un semn al prezenţei anemiei

Termenul de anemie se referă la existenţa unor valori scăzute ale hemoglobinei serice. Atunci când anemia este uşoară, adică reducerea valorilor hemoglobinei este mică, poate fi asimptomatică, mai ales la persoanele tinere, care nu au boli asociate.

Oboseala, palpitaţiile, ameţelile, vederea înceţoşată pot fi semnele prezenţei unei anemii. La persoanele în vârstă sau cu afecţiuni cardiace se adaugă durerile în piept sau dificultatea de respiraţie.

„Pentru un tratament corect trebuie identificată mai întâi cauza anemiei. Un număr mare de afecţiuni digestive se pot însoţi de prezenţa unei anemii, şi, adesea, în patologia digestivă anemia este un semn de alarmă şi invită la investigaţii“, explică dr. Elena Ciupercă, medic primar gastroenterolog la Clinica DigestMed.

Anemia feriprivă în bolile digestive

Anemia prin deficit de fier se caracterizează prin valori scăzute ale fierului seric şi ale feritinei serice, precum şi  indici eritrocitari mici, adaugă dr. Elena Ciupercă.  „Anemia feriprivă poate să apară prin două mecanisme: pierderea manifestă sau ocultă de sânge sau prin reducerea absorbţiei intestinale a fierului“.

În primul caz poate fi vorba despre sângerarea digestivă superioară provenită din ulcere gastrice sau duodenale, gastrite, cancer gastric sau esofagian, varice esofagiene, leziuni vasculare sau de sângerare digestivă inferioară ca rezultat al unei boli hemoroidale, tumori colorectale, diverticuli colinici, boli inflamatorii intestinale, angiodisplazii, leziuni intestinale produse de tratamentul cu medicamente antiinflamatorii nesteriodiene.

Cât priveşte anemia feriprivă apărută în urma reducerii absorbţiei intestinale aceasta apare în boala celiacă, atunci când duodenul este suntat – în duoden fiind realizată în cea mai mare parte această absorbţie – sau în boala Crohn cu afectarea intestinului subţire.

„Anemia feriprivă are o frecvenţă de 2- 5 % la bărbaţii adulţi şi femei, în perioada de postmenopauză şi reprezintă 4-13 % din prezentările pentru consult gastroenterologic în ambulator“, mai spune dr. Ciupercă.

În ce constă tratamentul

Abordarea anemiei feriprive diferă în funcţie de vârstă şi sex, precum şi în funcţie de absenţa sau prezenţa unei sângerări semnificative evidente de altă cauză decât cea gastrointestinală.  „De exemplu, la femeile tinere cu anemie feriprivă trebuie luate în considerare şi pierderile menstruale de sânge, şi, în funcţie de circumstanţele clinice, pot să nu necesite o investigare digestivă endoscopică“. 

Pe de altă parte, mai spune medicul gastroenterolog, bărbaţii şi femeile în perioada postmenopauzală trebuie întotdeauna exploraţi endoscopic. „În cadrul endoscopiei digestive superioare efectuate pentru anemie feriprivă se recomandă prelevarea de biopsii gastrice pentru testarea prezenţei infecţiei cu Helicobacter Pylori şi de biopsii din duodenul 2 pentru diagnosticul de boală celiacă“.

Tratamentul anemiei feriprive constă în administrarea de preparate de fier, concomitent însă cu tratamentul cauzei deficitului de fier. „Dacă ne limităm la suplimentarea aportului de fier şi nu investigăm şi corectăm cauza, frecvent anemia reapare şi există riscul evoluţiei unor boli digestive şi al apariţiei complicaţiilor“.

Anemia pernicioasă are nevoie de tratament toată viaţa

Anemia pernicioasă, prin deficit de vitamina B12, asociată cu gastrita atrofică autoimună se caracterizează prin valori crescute ale volumului globulelor roşii şi nivele reduse ale vitaminei B12 în sânge. „Gastrita atrofică autoimună se caracterizează prin prezenţa unor autoanticorpi directionaţi fie împotriva factorului intrinsec  - cu rol în absorbţia vitaminei B12  - sau împotriva celulelor gastrice care produc acest factor intrinsec. Consecinţa este o absorbţie redusă a vitaminei B12 şi apariţia deficitului de vitamină şi a anemiei. De asemenea, gastrita atrofică autoimună se asociază cu risc de apariţie a polipilor gastrici şi cu risc crescut de cancer gastric şi necesită monitorizare prin endoscopie digestivă superioară“.

Tratamentul acestui tip de anemie se adresează deficitului de vitamina B12, fiind necesară administrare de vitamina B12 pe tot parcursul vieţii.

Anemia din bolile cronice inflamatorii

„Principalul mecanism al anemiei din bolile cronice inflamatorii constă în sechestrarea fierului în depozite, astfel încât el nu poate fi folosit pentru sinteza hemoglobinei din globulele roşii. În categoria bolilor inflamatorii cronice digestive intră bolile inflamatorii intestinale - rectocolita ulcerohemoragică, boala Crohn - şi procesele tumorale digestive“.

Anemia din bolile cronice inflamatorii se caracterizează prin indici eritrocitari normali,valori scăzute ale fierului seric şi nivel crescut al feritinei serice. „Tratmentul acestui tip de anemie se adresează în primul rând bolii de bază“.

Anemia din bolile hepatice cronice

Anemia apare frecvent în bolile hepatice avansate, având mecanisme multifactoriale. Este vorba despre distrucţia crescută a globulelor roşii în splină - la pacienţii cu splină mare şi hipersplenism; de regulă se asociază cu valori scăzute ale leucocitelor şi trombocitelor sau pierdere de sânge acută sau cronică din gastropatie portal-hipertensivă, varice esofagiene sau gastrice, ulcer gastric sau duodenal.

La persoanele cu afecţiuni hepatice cronice secundare consumului de alcool apare deficitul de acid folic şi reducerea producţiei de globule roşii la nivel medular.

„Tratamentul anemiei din bolile hepatice cronice avansate variază în funcţie de cauza predominant - preparate cu fier, preparate cu acid folic, transfuzii de sânge“, conchide dr. Elena Ciupercă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite