A fost creat un nou tip de pansament pentru rănile care nu se vindecă ale diabeticilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Serviciul de presă al Fundaţiei Ruse pentru Ştiinţă a clarificat că oamenii de ştiinţă au dezvoltat o nouă metodă pentru producerea de filme biodegradabile din nanofibre.

Medicii ruşi şi europeni au folosit tratamentul cu plasmă pentru a crea noi tipuri de pansamente nanostructurate care accelerează regenerarea pielii şi sunt potrivite pentru tratarea ulcerelor care nu se vindecă şi a rănilor diabetice. Acest lucru a fost anunţat luni de serviciul de presă al Fundaţiei Ruse pentru Ştiinţă (RSF).

"Am dezvoltat o nouă metodă pentru producerea de filme biodegradabile din nanofibre. Intenţionăm să îmbunătăţim în continuare performanţa produselor noastre biomedicale. În centrul noii lucrări va fi studiul modului în care regenerarea ţesuturilor este afectată de combinaţia mai multor componente, precum diferite proteine ​​şi factori de creştere”, a spus cercetătorul senior la Institutul de Cercetare de Limfologie Clinică şi Experimentală (Novosibirsk) Anton Manakhov, ale cărui cuvinte sunt citate de serviciul de presă al Fundaţiei Ruse pentru Ştiinţă.

Una dintre cele mai comune consecinţe ale dezvoltării diabetului zaharat este o deteriorare semnificativă a abilităţilor regenerative ale pielii umane. În unele cazuri, acest lucru duce la dezvoltarea de ulcere nevindecabile, unde infecţia pătrunde şi unde se dezvoltă adesea inflamaţia cronică. Pentru a combate aceste probleme, oamenii de ştiinţă dezvoltă diferite acoperiri care protejează rana de infecţii.

Manakhov şi colegii săi au dezvoltat o nouă abordare pentru producerea unor astfel de pansamente din polimeri biodegradabili, ceea ce simplifică foarte mult producţia lor. De asemenea, va permite să includă în compoziţia unor astfel de pansamente substanţe care au proprietăţi bactericide şi contribuie la vindecarea accelerată a rănii.

Pansamente terapeutice pentru diabetici
„Materialele biodegradabile servesc drept bază pentru supravieţuirea, migrarea şi diviziunea celulelor. Este important ca structura lor să fie cât mai apropiată de cea a cadrului natural al ţesuturilor noastre – substanţa intercelulară. Este o substanţă bioactivă în sine, iar noi am vrut să obţină proprietăţi similare atunci când am creat pansamentul", a explicat Manakhov.

Oamenii de ştiinţă ruşi şi colegii lor din Europa au descoperit că acest lucru se poate realiza prin tratarea unui film de polimer de policaprolactonă biodegradabil cu o plasmă la temperatură joasă, care conţine molecule de diferite proteine, etilenă şi dioxid de carbon. Acest lucru creşte activitatea biologică a acestui film şi îi permite să fie impregnat cu alte substanţe şi seturi de celule care accelerează vindecarea rănilor.

Pentru a vedea care este efectul unor astfel de pansamente, Manakhov şi colegii săi au testat pe mai mulţi şoareci diabetici, predispuşi la apariţia ulcerelor cronice. După cum au arătat observaţiile ulterioare, noul tip de pansamente a accelerat vindecarea rănilor cu aproximativ 32% şi, de asemenea, a suprimat complet procesele inflamatorii din interiorul zonelor deteriorate ale pielii rozătoarelor.

După cum speră oamenii de ştiinţă, stratul pe care l-au dezvoltat va intra în curând în practica medicală şi va fi utilizat pe scară largă pentru a proteja şi îmbunătăţi calitatea vieţii diabeticilor. Cercetătorii ruşi şi colegii lor europeni plănuiesc să creeze noi tipuri de pansamente care vor conţine componente suplimentare care accelerează regenerarea ţesuturilor corpului uman.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite