VIDEO Fiecare stil de înot, cu beneficiile lui. Cum să profiţi de sportul în apă şi cum să previi înecul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orice activitate fizică în apă este mai sănătoasă decât „pe uscat“, cred specialiştii. Pentru că, spre deosebire de alergare, de exemplu, înotul nu suprasolicită articulaţiile, ci numai musculatura şi, deci ajută realmente la slăbit. Dar contează şi stilul de înot.


Dacă faci două-trei şedinţe de sport în apă pe săptămână pe toată perioada verii, atât corpul, cât şi mintea îşi reintră în formă pentru întregul an. Indiferent că este vorba despre gimnastică în apă, despre aquabike (pedalat în apă), despre yoga acvatică sau, pur şi simplu, despre înot.

De ce e bine să faci sport în apă


Unul dintre primele avantaje ale înotului şi, în general, ale activităţilor acvatice, este că aceste sporturi nu au un impact negativ asupra articulaţiilor în general şi asupra spatelui în particular. De aceea, înotul este pentru oameni de toate vârstele. De altfel, unele studii au demonstrat că practicarea unei activităţi fizice în apă atenuează durerile date de artrită sau de artroză, ba chiar „întăreşte“ articulaţiile.

De asemenea, înotul ajută la păstrarea sau chiar la îmbunătăţirea sănătăţii osoase în cazul femeilor aflate în perioada fragilă a premenopauzei sau a menopauzei.  

Înotul solicită din plin nu doar musculatura, ci şi aparatul respirator şi sistemul cardiovascular. De altfel, înotul este considerat una dintre cele mai eficiente activităţi fizice pentru a favoriza circulaţia venoasă. Prin contractarea şi decontractarea continuă a muşchilor, mişcările în apă sporesc circulaţia şi limitează retenţia de apă. În plus, dacă înoţi frecvent, inima va deveni mai puternică. Nu degeaba se spune că înotul previne bolile cardiovasculare.

Evident, fiind o activitate fizică plăcută, care nu ne epuizează ca alergarea, de exemplu, înotul ne eliberează de stres şi de tensiune, lăsând locul stării generale de bine.

Cum ne antrenează musculatura


În apă ne putem lucra întreaga musculatură, fără ca organismul să perceapă mişcările acvatice ca pe nişte agresiuni. Cum flotabilitatea (capacitatea de plutire) organismului uman este de 80%, chiar şi mişcările considerate dificile la sol pot fi executate cu uşurinţă în apă de oricine. De altfel, musculatura este lucrată bine şi pentru că apa opune, totuşi, o rezistenţă mai mare decât aerul, deci nu este nevoie să folosim greutăţi în apă.

Sunt studii care arată că bărbaţii caer s-au antrenat conform unui program strict de înot timp de opt săptămâni şi-au crescut cu 23,8% tricepşii. De altfel, înotul ajută la tonifierea fără riscuri a întregii mase musculare, dar mai ales a braţelor, picioarelor şi trunchiului.

Desigur, fiecare stil de înot are particularităţile sale şi antrenează mai bine anumite grupe de muşchi decât pe altele.

Stilul bras (broască). Acesta solicită mai ales bicepşii, pectoralii, muşchii abdominali şi gambele.

Stilul crawl. Îţi permite să înoţi rapid şi să-ţi tonifiezi, în acelaşi timp, braţele, umerii, picioarele, pieptul şi abdomenul.

Înotul pe spate. Evident, acest stil de înot „lucrează“ cu precădere muşchii spatelui. De aceea, este recomandat mai ales persoanelor care au afecţiuni ale spatelui, de tipul cifozelor (cocoaşe).

Stilul fluture. Mişcările ondulatorii ale stilului de înot fluture permit mai ales întărirea muşchilor abdominali. Este, într-adevăr, tehnica cea mai dificilă, dar este şi cea mai eficientă pentru a scăpa de grăsimea inestetică de pe abdomen.  

Gesturi care previn înecul şi gesturi care salvează

Mai ales atunci când înotăm în mare, ne expunem unui risc de înec, avertizează specialiştii. Iar acest risc există indiferent cât de adâncă este apa. Este posibil să ne înecăm în 5 litri de apă, adică într-o apă care nu este mai adâncă de 30 cm, potrivit „Le Figaro“. Fiindcă înecul înseamnă, de fapt, înghiţirea şi inhalarea unei cantităţi mari de apă.

Unul dintre pericolele când înotăm vara, când temperaturile de afară depăşesc 32-34 de grade Celsius, este şocul termic, care creşte riscul de înec. Mai exact, dacă stai multă vreme la soare şi apoi intri rapid în apa rece, şocul termic poate provoca anumite modificări riscante în corp (chiar şi infarct).

Oricât de atrăgătoare par valurile puternice, ele pot produce un efect de „maşină de spălat“ atunci când se sparg: omul lovit de val îşi pierde controlul şi reperele între sol şi suprafaţa apei şi se poate îneca la mal.

Specialiştii recomandă ca, atunci când pierdem controlul şi simţim că riscăm să ne înecăm:

  • Să nu ne forţăm să rezistăm şi să înotăm împotriva curentului. Ne epuizăm rapid, ne panicăm şi riscăm să ne sufocăm.  
  • Trebuie să ne lăsăm duşi de val, în plută, pe spate, controlându-ne cât de bine putem respiraţia.  
  • În această poziţie, aşteaptă fie să te ducă marea mai către mal, fie să ajungă la tine salvamarii.

Cum să vii în ajutorul unei persoane care se îneacă


În cazul în care te afli în apropierea unei persoane care pare că se îneacă, scoate-o din apă şi cheamă salvamarii sau urgenţa (112). Dacă persoana în cauză respiră, aşaz-o în poziţia laterală de siguranţă (foto), ca să nu se sufoce. 

Mai exact, trebuie să îngenunchezi în faţa victimei, să-i întinzi capul şi să-i ridici bărbia, apoi să-i aşezi unul dintre braţe în unghi drept, pe lângă corp, cu antebraţul în sus. Celălalt braţ se trece peste torace, iar dosul palmei se aşază pe obrazul victimei (1). Apoi, ridică genunchiul opus faţă de tine, trăgându-l în sus (cu talpa pe sol), apucă umărul opus faţă de tine cu o mână şi cu cealaltă, genunchiul, şi întoarce victima pe o parte (2). Astfel, ea se va sprijini pe genunchi şi pe cot. La final, deschide-i gura (3). Astfel, în cazul în care ea va vomita, nu există riscul să se înece.

1.

2.

3.

Dacă nu respiră, aplică-i manevrele de respiraţie gură la gură şi masajul cardiac

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite