Servicii medicale mai bune și salarii mai mari în sistemul sanitar
0Sănătatea sau educația sunt domenii cheie pentru Guvernul condus de Marcel Ciolacu și pentru care s-au făcut alocări bugetare importante la începutul anului, cu aproximativ 50% mai mari decât anul trecut. Recent, Executivul a suplimentat bugetul Ministerului Sănătății, preponderent pentru modernizarea infrastructurii spitalicești. În paralel cu investițiile masive în sectorul public, Guvernul Ciolacu a sprijinit și dezvoltarea unităților medicale private, care au cunoscut o expansiune semnificativă în ultimii ani.
Numărul de firme care activează în domeniul asistenței medicale specializate a crescut de aproape trei ori, ajungând la 10.879 de firme în 2023, comparativ cu 3.401 firme în 2014, potrivit zf.ro. Această evoluție subliniază o creștere a cererii pentru servicii medicale de calitate oferite de sectorul privat.
Creșterea semnificativă a numărului de firme din acest sector a fost însoțită de o dublare a forței de muncă, numărul angajaților din unitățile medicale private depășind 40.000 de persoane. Aceasta este o dovadă a interesului sporit al investitorilor pentru sectorul medical și a capacității acestuia de a atrage și reține personal medical calificat. De asemenea, potrivit zf.ro, cifra de afaceri a clinicilor private a ajuns în 2023 la un nivel record de 12,4 miliarde de lei, în creștere cu 18% față de anul anterior și de cinci ori mai mult față de zece ani în urmă.
Bugete record pentru Sănătate
Bugetul alocat pentru sistemul public de sănătate de către Guvernul Ciolacu a fost majorat semnificativ, o parte din buget fiind alocat pentru modernizarea infrastructurii spitalicești, achiziția de echipamente medicale de ultimă generație, dar și creșterea salariilor personalului medical. Aceste investiții sunt esențiale pentru a asigura un sistem sanitar public robust, capabil să facă față atât nevoilor curente ale populației, cât și oricăror provocări viitoare.
Potrivit datelor de la Ministerul de Finanțe, lunar peste 6 miliarde de lei sunt alocate Ministerului Sănătății pentru a asigura buna funcționare a spitalelor, ambulatoriilor de specialitate, plata medicamentelor, asigurarea banilor pentru programele de boli cronice, plata medicilor de familie și multe alte categorii de cheltuieli pe deplin necesare celor care sunt bolnavi și în suferință. Suma alocată este cu 30% mai mare comparativ cu anul trecut.
Această dublă abordare – investiții solide în sectorul public și susținerea expansiunii sectorului privat – are potențialul de a transforma semnificativ peisajul sanitar din România. Pe de o parte, investițiile publice sunt esențiale pentru a asigura accesul egal la servicii de sănătate pentru toți cetățenii, indiferent de statutul social sau zona de reședință. Pe de altă parte, dezvoltarea sectorului privat poate contribui la diversificarea și îmbunătățirea calității serviciilor medicale, oferind pacienților mai multe opțiuni de tratament și îngrijire.
Astfel, alocările record pentru sănătate realizate de guvernul Ciolacu, alături de creșterea rapidă a sectorului medical privat, reprezintă un pas important către modernizarea și eficientizarea sistemului sanitar din România. Această abordare integrată, care sprijină atât sectorul public, cât și pe cel privat, are potențialul de a răspunde mai bine nevoilor de sănătate ale populației și de a contribui la o îmbunătățire semnificativă a calității vieții în România.
Creșteri salariale semnificative
Anul acesta, Guvernul Ciolacu a aprobat o Ordonanță de Urgență care prevede majorări salariale pentru angajații din Sănătate de până la 40%.
Spre exemplu asistenții medicali au anul acesta venituri cu 35% mai mari, în timp ce personalul TESA a primit salarii cu 20% mai mari, iar personalul auxiliar o majorare de 25%. Astfel, un asistent medical va câștiga în medie cu 2.000 de lei brut în plus, în timp ce un medic rezident va câștiga cu aproximativ 1.700 de lei mai mult. Pentru că sporurile diferă de un la un spital la altul, angajații pot avea venituri mai mari și cu 80%, în funcție de nivelul sporurilor de care beneficiază.