Viorica Dăncilă: Voi demisiona dacă nu intru în turul doi; În sondaje nu sunt o locomotivă, dar sper să devin una
0Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a afirmat miercuri seară la Digi 24 că deşi iniţial planul era de a avea un candidat comul la prezidenţiale cu ALDE, în urma rezultatelor de la europarlamentare s-a răzgândit. Totodată, premierul a afirmat că dacă nu va ajunge în turul doi, îşi va da demisia.
Principalele declaraţii ale premierului:
- În primul rând vreau să subliniez că nu se poate vorbi doar despre primul tur. PSD merge să câştige alegerile prezidenţiale. Nu ne batem pentru primul tur. Din punctul de vedere al alianţei, am văzut că atât Tăriceanu cât şi alţi lideri au spus că vor continua alături de noi guvernarea.
- Noi ne-am fi dorit candidat comun. Eu cred că fiecare partid şi-a făcut propriile calcule şi după rezultatele de la alegerile europarlamentare vrea să-şi arate forţa. Acest lucru e un lucru normal.
- Eu cred că guvernarea nu este pusă în pericol şi coaliţia va merge mai departe. Bineînţeles că dpdvd al prezideţialelor, fiecare partid va avea propria opinie. Fiecare partid îşi va susţine candidatul.
- Dar după europarlamentare când rezultatele au fost mult sub aştepteptări, fiecare dintre noi vrem să vedem care este scorul nostrum, cumputem să ne mobilizăm. Având în vedere că avem trei rânduri de alegeri şi fiecare partid îşi face propriile calcule. Acesta a fost principalul motiv pentru care PSD, liderii de organizaţii judeţene au cerut să avem candidat de la PSD. Şi s-a dat un vot în aces sens în CEx. Cu o singură abţinere toţi au fost de acord. Faptul că am candidat eu, după cum ştiţi, de fiecare dată preşedintele de partid şi-a asumat candidatura. Prima oară am spus că voi susţine un alt candidat. Unde am mers în teritoriu preşedinţii de organizaţii mi-au spus să-mi asum. E datoria ca mea ca preşedinte al PSD să-mi asum candidatura şi să condu către câştig partidul.
- (dacă nu intră PSD în turul 2) Categoric îmi voi da demisia, este normal să ne asumăm rezultatele. Aşa cum în teritoriu fiecare comunitate îşi asumă un anumit target, un anumit scor, şi eu va trebui să îmi asum anumite lucruri. Este o demisie de onoare pe care trebuie să o aibă în vedere toţi cei care nu vor atinge scorul propus. Scorul se stabileşte de comun acord în funcţie de potenţialul pe care îl are fiecare organizaţie judeţeană. Preşedintele Iohannis spunea pas cu pas. Noi spunem tur cu tur.
- În sondaje sunt aproape de scorul partidului, nu pot să spun că sunt o locomotivă. Sper să devin o locomotivă.
- Eu nu am avut niciodată discurs anti-european. Dacă am cerut să avem tratament egal, cred că este o abordare corectă. Această abordare trebuie să o aibă toată lumea. Cu cât îţi susţii mai bine punctul de vedere cu atât eşti mai respectat. Ştiu lucrul ăsta pentru că am fost parlamentar european.
- Am avut o discuţie cu Frans Timmermans înainte de votul din PE, referitor la MCV şi am spus că aş vrea un dialog mult mai bun între Guvernul României şi instituţiile europene. Cred că experţii trebuie să analizeze fiecare punct din mecanismul de cooperare şi verificare. Sunt unele puncte care trebuie să le transpunem, unele pe care nu putem să le transpunem pentru că am încălca Constituţia.
- Întotdeauna când s-a vorbit de justiţie imediat s-a făcut o lipire de Liviu Dragnea. Întotdeauna se spunea că e „pentru a scăpa Liviu Dragnea”. Poate dacă de multe ori era o măsură corectă, toate astea au fost legate de apărarea lui Liviu Dragnea. Eu ţin la o justiţie corectă. Nu vreau să dau ordonanţe de urgenţă pe justiţie. Pe lângă justiţie independentă trebuiesc respectate libertăţile şi drepturile cetăţenilor. Am văzut destule persoane care au fost condamnare iar pe urmă s-a dovedit că a fost pe nedrept. Cine le dă anii pierduţi, sănătatea?
- Într-un moment dificil pentru CNAS trebuia să venim cu un specialist, cu un om care a mai lucrat acolo. Aşa că am acceptat propunerea făcută de Sorina Pintea. Eu înţeleg că are un dosar la DNA, dar nu a fost audiat şi nu este inculpat. In momentul în care acesta va deveni inculpat, bineînţeles că voi lua măsurile care se impun.
- Eu am avut o plângere penală pentru înaltă trădare. Puteam atunci să-mi dau demisia. Bineînţeles că a fost o eroare totală. Cum să faci o plângere de înaltă trădare unui premier pentru un parteneriat strategic cu Israelul. Eu cred că nu trebuie să ne grăbim. Şi dvs dacă un vecin vă face o plângere penală nu înseamnă că sunteţi vinovat.
- (despre protestele din 10 august) În momentul în care se forţează intrarea în Guvernul României, acest lucru seamănă cu o lovitură de stat. Poate că cei care au fost în Piaţa Victoriei, au reclamat aceste lucruri, nu ştiu, am fost în concediu. Dar eu ştiu că au încercat să intre în clădirea Guvernului României. În ce alt stat european se face asta?
- (despre susţinerea pentru Laura Codruţa Kovesi) O să vă explic cum mi-aţi explicat domnului Vasile Ciurchea de la CNAS. Şi asupra doamnei Kovesi nu planeasă nu doar o suspiciune ci mai multe. Nu o cunosc pe dna Kovesi. A plecat de la DNA nu că a vrut dumneaei. Pentru că a existat un raport care a impus eliberarea din funcţie. Era bine şi pentru ea dacă-şi rezolva aceste probleme existente în ţară şi pe urmă să candideze la această funcţie. Acesta a fost motivul pentru care eu personal am spus că nu mi se pare potrivită. Nu că aş avea ceva cu doamna Kovesi.
- La Kovesi vorbim de funcţia de procuror european. Deci în domeniul justiţiei. Dacă acuzaţiile asupra doamnei Kovesi se vor adeveri noi ce vom face ca ţară? Ce vom face cu credibilitatea? Pentru mine e importantă imaginea ţării. E important să ne recâştigăm credibilitatea.
- (despre o nostalgie a colegilor de partid pentru Liviu Dragnea) Nu i-am întrebat. Cred că PSD nu are timp acum de nostalgii. PSD trebuie să devină un partid de acţiune care să recâştige încrederea cetăţenilor.
- Nu cred că mai există această problemă de imagine. Trebuie să ne asumăm preşedinţii pe care i-am avut. Aceasta este istoria PSD. Important e cum gestionăm lucrurile de acum înainte.