VIDEO Traian Băsescu: Mandatul preşedintelui e de 5 ani, poate cer înapoi cele două luni în care am fost suspendat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu
Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni. Întrebat dacă se teme de o a treia suspendare, preşedintele Traian Băsescu a amintit că mandatul său este de cinci ani, precizând că s-ar putea să ceară ca lunile în care a fost suspendat să-i fie date înapoi.

Principalele declaraţii

Despre pactul de coabitare:

Înainte de orice altă măsură, am decis să încep discuţiile la nivel tehnic ale încălcărilor grave din acordul de cooperare instituţională. Premierul a încălcat pactul în materie de politică externă şi justiţie. Vă amintiţi când premierul a spus că vrea independenţa statului Kosovo sau declaraţiile lui Victor Ponta, care spunea despre guvernul sirian că este criminal? Acum, vedeţi că Bashar stă la masă şi negociază cu SUA şi cu Rusia.

Acordul de colaborare instituţional cu premierul, personal, am constatat că a fost încălcat consistent în domenii precum politica externă, stat de drept, independenţa justiţiei. Din acest motiv, am decis ca înainte de orice măsură, să declanşez mecanismul de consultare, prevăzut în punctul sapte al acordului, mâine, discuţii la nivel tehnic pentru o analiză pe punctele enunţate.

Despre insolvenţa televiziunilor şi a radiourilor:

Art. 81 alineatul 3 din OUG este discriminatoriu şi vizează proceduri strict pentru audiovizual. Întreruperea emisiei imediat ce se declanşează procesul de insolvenţă a televiziunii şi radioului nu face decât să aducă structurile din audiovizual în situaţia de faliment în mod direct. Faptul că televiziunilor şi radioului li se îngrădesc drepturile, mă face să cred că, faţă de Adrian Năstase, care plătea televiziunile, Victor Ponta vrea să controleze brutal presa. Este o acţiune legislativă nedemocratică şi care va aduce mari deservicii României.

Nicio altă firmă nu plăteşte înainte banii, aşa cum vrea Victor Ponta. Nu cumva se ţinteşte TVR-ul? Pentru că TVR este într-o situaţie extrem de dificilă financiar, a angajat programe de investiţie în maşini extrem de costisitoare şi mâine ne trezim că intră în insolvenţă. Poate veni cineva cu lichidităţi, cum sunt Voiculescu şi Ghiţă, care vin ca salvatori. Este un scenariu pe care ni-l putem imagina.

Se lasă, prin OUG, posibilitatea ca Guvernul să acţioneze discreţionar. Vă pot spune că este profund neconstituţional.

Dacă Avocatul Poporului nu ar fi atât de îndatoritor faţă de Guvern, ar trebui să reacţioneze, deşi până acum nu am văzut o reacţie din partea acestei instituţii. Sper ca Avocatul Poporului să atace această OUG la CCR.

Despre Justiţie:

Orice politician, în aceste zile, care are vreo problemă penală, invocă procurorii băsişti. Vă spun public că nu există procuror sau judecător care să poată spune că în cei 9 ani de mandat a avut o discuţie cu mine pe vreun dosar. Am întrebat o singură data despre termenele unui dosar de terorism.

Despre privatizarea CFR Marfă

Privatizarea CFR va face obiectul unei anchete a DNA. Este o privatizare în care s-au schimbat regulile în timpul jocului. Nu mai modificaţi condiţiile în care să se facă plata la CFR! Plata avansului s-a făcut conform datelor publice, pe 3 octombrie, deci pe 3 noimebrie ar trebui plătită întreaga sumă. N-aş vrea să mi se spună peste 2-3 ani că din cauza fostului preşedinte i-a luat DNA. Nu, băieţi, vă va lua pentru ce aţi făcut în privatizarea CFR. Cum vă va lua şi pentru transferul terenului de la Brăila. Este, aşa, în treacăt spus. Să nu daţi vina pe fostul preşedinte.

Urmăriţi mai jos întreaga declaraţie de presă susţinută de preşedinte la Cotroceni

Traian Băsescu, la Cotroceni: ”Privatizarea CFR va face obiectul unei anchete a DNA”

Despre discuţia cu procurorul general

Prin ceea ce a comandat premierul Victor Ponta nu s-a făcut altceva decât să se încalce şi legea şi acordul de cooperare instituţională.

Pentru toţi cei care doresc să mai comenteze de abordarea unor comentatori, că preşedintele nu are dreptul să dea telefon procurorului general: uneori îl sun eu, alterori mă sună el, în problemele care ţin de obligaţiile relaţiilor de serviciu. Când mă sună procurorul general pentru a discuta despre probleme debătute în UE, eu ar trebui să închid telefonul, după unii.

Acest tip de relaţie există şi va funcţiona întotdeauna. Voi fi incorect în momentul în care voi întreba despre soarta unui dosar de anchetă. Atunci îmi depăşesc atribuţiunile. Dar când vorbesc despre MCV am toate atribuţiile să vorbesc cu procurorul general.

Preşedintele României nu este desprins de puterea judecătorească. Oricând doreşte, participă la şedinţele CSM, iar atunci când participă prezidează şedinţele. Cu un om pe care îl numeşti, chiar credeţi că îţi închide telefonul?

Despre neînceperea urmăririi penale a senatorului liberal Varujan Vosganian

Începând de astăzi avem o respingere a unei solicitări DIICOT pentru începerea urmăririi penale a Ministrului Economiei. Nu e treaba mea să fac aprecieri dacă este îndreptăţită sau nu solicitarea Parchetului, dar cred că această blocare a accesului Parchetului la un mebru al Guvernului este o greşeală, la fel cum o greşeală este şi menţinerea lui Dragnea în Guvern.

USL nu mai simte nicio responsabilitate pentru un raport MCV bun. Este mai important pentru ei să-şi apere oamenii, decât să permită ţării să aibă un raport favorabil. Politicul este o frână pentru România spre Schengen.

Din cauza întâmplărilor din Senat şi din Guvern vom primi aprecieri negative pentru tot ce facem aici şi este păcat.

Repingerea anchetării minstrului Ridzi a fost aprobată de Parlament şi este anchetată de Înalta Curte. Ce a respins Parlamentul a fost percheziţia calculatoarelor, nu a ministrului Ridzi. Chiar dacă eu sunt şi împotriva acestui refuz, una este anchetarea ministrului, alta este o percheziţie informatică.

Acordul instituţional poate să rămână în picioare dacă mâine ajungem la concluzia că mai merită să-l păstrăm. Mare parte din acest acord instituţional este parte a MCV-ului. Aici m-am oprit să-l denunţ. Şi prevederile din pact, şi prevederile din MCV au fost făcute praf. Acest acord este parte a MCV-ului. De aceea am avut reţineri să-l denunţ imediat, chiar dacă mi l-am dorit să o fac.

Nu am calitatea să apreciez calitatea procurorilor. Eu nu fac pledoarii pro-Papici. Adesea am constatat şi rateurile lor. Papici şi Alexandru sunt oameni care şi-au făcut corect datoria şi uneori au greşit. Eu nu i-am idealizat.

Despre o posibilă suspendare 

Vă spun ca şi la prima, ca şi la a doua: bucuroşi le-om duce toate, de e pace, de-i război. Să aibă grijă, că s-ar putea să-mi aduc aminte ce scrie în Constituţie, că mandatul preşedintelui e de 5 ani. Şi vreo două luni am stat fără serviciu. Să nu facă vreun efort să mi-l prelungească. Poate îi forţez să-mi dea lunile alea de mandat înapoi. 

Despre demisia lui Vosganian

 Este un gest de bun simţ. În nicio ţară din Europa nu există miniştri cu probleme penale. Dacă Vosganian a luat decizia să demisioneze, nu înţeleg de ce a mai trebuit să compromită Senatul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite