VIDEO Klaus Iohannis: Atitudinea prefectului Capitalei este inacceptabilă. Nu trebuie să rămână fără urmări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat luni, într-o conferinţă de presă, atitudinea prefectului Capitalei la modul în care a reacţionat la situaţia pandemică din Capitală, precizând că este „inacceptabil” şi că „nu trebuie să rămână fără urmări”. Totodată, şeful Statului a vorbit şi despre situaţia tabletelor pentru elevi şi despre noi posibile restricţii.

Klaus Iohannis: Am participat astăzi la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări, organizat de Estonia în format videoconferinţă. 

Iniţiativa celor Trei Mări va contribui în perioada post-pandemie la redresarea economică, prin dezvoltarea conectivităţii între statele din regiunea noastră. De altfel, obiectivul principal al României este implementarea proiectelor strategice de interconectare, un pas important fiind finalizarea primei faze a proiectului de transport gaze naturale BRUA şi trecerea la implementarea fazei a doua.

În domeniul transportului, am ţinut să subliniez importanţa deosebită din punct de vedere economic şi strategic a liniei de cale ferată Rail2Sea, care leagă porturile Constanţa şi Gdansk, precum şi a traseului rutier transeuropean Via Carpatia. Aceste proiecte strategice pentru noi au nevoie de finanţare substanţială şi, de aceea, pe lângă resursele financiare provenite din Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări, ar trebui utilizate fonduri guvernamentale, fonduri europene, precum şi fondurile anunţate de Statele Unite ale Americii. În pofida dificultăţilor generate de pandemia de COVID-19, apreciez că am avut un Summit bun, în cadrul căruia au fost consemnate progrese importante, fiind totodată conturate liniile principale de acţiune pentru perioada următoare. 

Înainte de a vă răspunde la întrebări, vreau să mă refer şi la situaţia epidemiologică actuală. Din nefericire, aşa cum se întâmplă peste tot în Europa, şi noi ne confruntăm cu o creştere accentuată a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Capitala a depăşit acel indice alarmant de 3 la mia de locuitori, fapt care plasează Bucureştiul în scenariul roşu.

Alte judeţe sau localităţi sunt, de asemenea, foarte aproape de acest scenariu. Odată depăşit acest prag, este evidentă necesitatea instituirii de noi măsuri restrictive, care să permită reducerea curbei infecţiilor. Guvernul a stabilit metodologia şi măsurile specifice fiecărui scenariu în care ajungem în urma numărului de infectări, dar autorităţile locale sunt cele care au responsabilitatea de a le implementa. 

Este de neînţeles că, deşi am văzut zilnic o creştere importantă a numărului de cazuri de infectare, şi era evident că această tendinţă va continua, la nivelul Capitalei nu a existat un plan coerent, comunicat în termeni clari, astfel încât populaţia să fie pregătită şi să ştie la ce să se aştepte. 

Atitudinea Prefectului Capitalei şi modul în care acesta a reacţionat sunt inacceptabile şi nu trebuie să rămână fără urmări.

Pentru a putea stopa epidemia de COVID-19, este nevoie de un efort naţional. Cetăţenii sunt partenerii autorităţilor, iar autorităţile au obligaţia de a-i respecta şi de a-i trata ca atare. Asta înseamnă, printre altele, comunicarea clară şi unitară a deciziilor, informarea din timp şi predictibilitate atunci când sunt necesare restricţii care le afectează viaţa. 

Presiunea pe spitale şi în special pe secţiile de terapie intensivă a crescut la cote uriaşe şi acest lucru nu mai poate continua. Trebuie să acţionăm acum, decisiv, pentru a reduce din povara de pe umerii sistemului medical.  

Dragi români, ducem de atâtea luni o bătălie pentru sănătatea şi viaţa noastră. În primăvara acestui an, noi, românii, prin eforturi mari şi sacrificii deloc uşoare, am reuşit să reducem masiv curba infectărilor. Sunt convins că putem face din nou acest lucru!

Jurnalist: Şi dvs şi premierul aţi vorbit de măsuri suplimentare. Consideraţi că ar trebui ca şi în Bucureşi, la fel ca şi în alte ţări europene să se impună măsuri precum rămânerea oamenilor în casă într-un anumit interval de timp sau să se închidă restaurante, cafenelele?

Klaus Iohannis: Din păcate situaţia în care s-a ajuns impune măsuri suplimentare la Bucureşti. Azi s-a decis să se pună în aplicare măsurile prevăzute în metodologie. Elevii nu mai merg la şcoală, restaurantele, barurile vor fi închise în interior. Sunt o serie de măsuri luate pentru a reduce numărul de infectări. Evident, că, dacă nu se opreşte pandemia, atunci experţii vor veni cu recomandări suplimentare. După cum ne-au spus specialiştii, acum aceste măsuri care au fost decise la nivelul Bucureştiului sunt cele necesare.

Din cauza faptului că am văzut la nivelul Capitalei, a crescut mult numărul cazurilor de COVID-19, vreau să vă întreb ce se va întâmpla în cazul alegerilor parlamentare. Marcel Ciolacu spunea că atributul revine atât Guvernului cât şi preşedintelui.

Alegerile parlamentare au fost stabilite conform legii şi vor avea loc pe 6 decembrie. Parlamentul a aprobat legea 55 care prevede întregul catalog de măsuri care pot fi luate.

Săptămâna trecută aţi participat la summitul Consiliului European. Acolo preşedintele summitului avertiza că bugetul e blocat. Când ar urma să primim primele fonduri europene?

În momentul de faţă negocierile între Consiliul şi Parlamentul European merg un pic mai greu. I-am încurajat pe toţi să se reunească şi să găsească soluţii pentur deblocare. Ar fi păcat să pierdem vremea pentur că nu se găseşte o înţelegere. Eu cred că lucrurile vor merge mai departe, va fi aprobat bugetul. În 2021 cred că va fi aprobat bugetul.

Prefectul Bucureştiului ar trebui să demisionese sau să fie demis?

Asta rămâne de văzut. Lucrurile nu pot continua aşa. Oamenii au dreptul să fie preveniţi, să fie informaţi şi au tot dreptul să priemască toate informaţiile în timp util. Nu cred că familiile din Bucureşti au fost foarte încântate să afle că până marţi trebuie să găsească o soluţie pentru că cursurile au loc online.

E posibil ca medici din alte ţări să vine în sprijinul medicilor români?

Medicii români sunt foarte buni. Până în momentul acesta au făcut faţă foarte bine. Le mulţumesc şi cu această ocazie. Avem acum o promoţie de medici tineri interesaţi să intre direct în prima linie. Sunt convins că în viitorul apropiat vom avea un număr de medici tineri care se vor implica în aceste secţii. Cred că putem să gestionăm situaţia în continuare. Acum câteva luni de zile medici de la noi au mers şi au ajutat în altă parte şi au făcut o treabă şi impresie foarte bună.

De ce nu s-a impus obligativitatea purtării măştilor în spaţii deschise mai devreme?

Pentru că asta a fost recomandarea şi decizia specialiştilor în domeniu.

În urmă cu zece zile spuneaţi că copii sunt în siguranţă în şcoli. Acum vedem că ele se închid. Sunt copii care nu au tabletele promise. Cine se face vinovat de acest lipsuri?

Guvernul lucrează la aceste chestiuni şi în fiecare zi mai apare câte un progres şi lucrurile se vor rezolva. Această pandemie ne-a luat pe nepregătite. Ţin să vă reamintesc că atunci când a venit la noi această pandemie, rezervele României în acest domeniu au fost pe zero. De atunci gestionăm pandemia şi în paralel toate domeniile în care ar trebui să existe o rezervă. În domeniul învăţământului s-a început devreme achiziţiile Din varii motive nu s-au dus la bun sfârşit. Se va rezolva.

Până atunci, când va găsi soluţii, vedem că de o lună de când a început anul şcolar sunt elevi care nu au acces la educaţie. Sunt elevi fără tablete, curent electric. După ce va fi rezolvată această situaţia cine ar trebui să fie responsabil astfel încât să fie recuperată această lună pierdută?

În această perioadă nu e cazul să căutăm vinovaţi, e cazul să căutăm soluţii. Noi aici vorbim de o catastrofă. Nu de nişte detalii administrative. Ceea ce face e să prevenim să apară o generaţie pierdută. Pentru acei copii care încă nu au acces se caută soluţii pentru fiecare caz în parte. Problema e imensă şi conţine mult mai multe faţete şi probleme decât chestiunea că într-o şcoală sau alta poate nu toţi elevii au primit materiale pentru a participa online. Problemele sunt imense, pe parcurs se rezolvă. 

Premierul a declarat că principala creştere a numărului de cazuri sunt petreceri. Sunteţi de acord?

Cu siguranţă aceste petreceri, în special nunţile mai mari, unde nu s-au respectat purtatul măştii şi distanţarea, au contribuit semnificativ la răspândirea bolii.

Premierul cât şi ministrul Justiţiei vorbeau de o reformă a CCR, în contextul deciziei asupra legii prin care Parlamentul poate decide data alegerilro parlamentare. Consideraţi că se impune o reformă a CCR?

Cu siguranţă, acum, trebuie să ne ocupăm dacă vorbim de legislaţie, de legile Justiţiei care trebuie reparate. Asta e etapa în care ne aflăm acum. Am putut să vedem cu toţii că e nevoie de o modernizare a Constituţiei. Am avut situaţii în care nu am avut soluţii Constituţionale simple. Vă amintesc varianta alegerilor anticipate care ar fi fost foarte bune, am fi avut un guvern nou. Nu s-a putut. Cu siguranţă, atunci când Constituţia va fi modernizată, e nevoie şi de o modernizare a capitolului care se referă la CCR.

Guvernul a făcut propuneri pentru conducerea RomGaz şi a numit un controlor de rovinete, un consilier de la AEP, un fost viceprimar, oameni care nu au legături în domeniul energiei. Aţi promis în campania electorală de anul trecut că aceste numiri trebuie să fie făcute pe bază de competenţe.

Mă voi informa la Guvern despre această situaţie şi veţi primi un răspuns prin colegii şi colegele de la Biroul de presă.

Pandemia pune şi o presiune uriaşă pe bugetul României. Aveţi informaţii că la nivel european România riscă să piardă bani europeni în caz că se măresc pensiile cu 40%? Spuneaţi la un moment dat că aveţi informaţii în acest sens.

Riscul există. Toată lumea se aşteaptă de la România la măsuri, care evident, sunt precaute. Se aşteaptă de la noi o acţiune bugetară responsabilă. În condiţiile în care criza economică e un fapt, veniturile la buget au scăzut. E evident că anumite cheltuieli trebuie făcute, de exemplu susţinerea regimului spitalicesc, tabletele pentru elevi. Însă multe cheltuieli pot fi amânate, asta se aşteaptă de la noi. O acţiune responsabilă. Dacă nu va fi aşa, vom intra într-o procedură specială, care implică o scădere de raiting, iar pe de altă parte Comisia Europeană citeşte cu atenţie rapoartele.

PNL i-a oferit un loc eligibil la parlamentare lui Viorel Ilie, fost ministru în guvernele PSD, girat de Liviu Dragnea. A fost girat şi într-o anchetă penală, însă nu a putut fi anchetat. Mai e credibil mesajul dvs pro-justiţie în cazul în care PNL promovează astfel de personaje?

Mesajul meu a fost al politicianului şi preşedintelui Klaus Iohannis. Nu mi-am schimbat părerea. V-am promis că s-a cam terminat cu racolarea şi s-a terminat, după cum am văzut cu toţii. Nu au mai existat racolări, cooperări. Ăsta este un fapt. Am spus, am avertizat, lucrurile s-au oprit atunci când a fost nevoie. Mai departe, cu siguranţă, veţi putea afla de la PNL cum s-au făcut listele. Listele s-au făcut cu oameni din PNL. Candidaţii sunt membri PNL.

Doar că unii provin din alte partide.

Vă rog să luaţi date de la sursa principală, de la PNL. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite