VIDEO Cum a decurs întâlnirea de curtoazie din Rahova dintre USR şi Dacian Cioloş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş FOTO David Muntean
Dacian Cioloş FOTO David Muntean

N-a fost nicio baie de mulţime. N-au fost aplaudaci aduşi din toate colţurile ţării. N-au fost lacrimi izvorâte din nostalgie politică. A fost loc pentru normalitate.

Premierul Dacian Cioloş s-a întâlnit miercuri cu Nicuşor Dan şi partidul său. Oficial, a fost o dezbatere despre „Platforma România 100“, lansată de Dacian Cioloş ca draft al unei viitoare guvernări. Neoficial, a fost un mic test de compatibilitate între membrii USR şi Dacian Cioloş, ca o reacţie tacită la participarea premierului la mitingul electoral organizat duminică de PNL. Dacă ar fi să rezumăm înâtlnirea într-un singur cuvânt, acela ar fi normalitate, concept ce pare incompatibil cu clasa politică de azi. 

La ora stabilită, Nicuşor Dan şi Dacian Cioloş au intrat în sală, fără aplauze, fără steguleţe agitate, fără vuvuzele. „Alegerile au un sens când  ai de făcut cu adevărat o alegere. Sensul USR este de a da oamenilor o alegere de făcut“,  au fost primele vorbe rostite de Nicuşor Dan, un joc de cuvinte uşor clişeistic, dar care, în context,  a sunat ca un slogan electoral.

Înainte de a vorbi despre politică, Dacian Cioloş a vorbit despre bun-simţ, dar nu, aşa, la modul general, ci foarte personal. „Îmi pierd vremea să dau lucruri în scris. Le spun ceva oamenilor, iar ei îmi răspund: «Da, am înţeles, dar daţi-mi în scris». Şi eu le spun: «Ce să vă dau în scris? Sunt lucruri de bun simţ». De aceea, nu văd cum  ai putea să guvernezi şi cu bun simţ, şi cu populism“, a spus Dacian Cioloş, aluzie la contrele cu Liviu Dragnea, după ce PSD a votat pomenile electorale în Parlament.

FOTO David Muntean 

Dacian Ciolos FOTO David Muntean

„Lupta anticorupţie ca atitudine civică“
Discuţia a virat imediat către lupta anticorupţie, deziderat asumat, deopotrivă, de Cioloş şi USR. Însă nu a fost vorba despre o luptă anticorupţie de manual, care se rezumă la instituţii, ci o reformă şi mai dificilă, care face încă un pas în faţă, spre mentalităţi. „Nu vorbim numai despre sistemul juridic, ci despre o schimbare de atitudine în societate. Lupta anticorupţie ca atitudine civică şi interes personal, care exclude mica înţelegere“, a spus premierul, o afirmaţia care, dincolo de mesajul puternic, ascunde şi un comic de locaţie. Dezbatarea a avut loc în Rahova, peste drum de legendara Piaţă de Flori, acolo unde totul e la mica înţelegere: de la firul de crizantemă la coroanele cu flori de plastic.

Apoi, s-a trecut la întrebările publicului şi discuţia s-a mai relaxat, ba chiar premierul şi-a scos cravata şi a dosit-o în buzunarul de la scaou. Manuel Costescu, fost secretar de stat în Ministerul Economiei, care va candida la alegeri pe listele USR, l-a întrebat pe Cioloş: „Acum un an, scriaţi programul de guvernare. Ce învăţăminte aţi tras în acest an?“. „Acelaşi lucru te-aş putea întreba şi eu“, a răspuns, glumind, premierul, apoi a continuat: „Restructurarea administraţiei publice este esenţială. M-am feri să spun reformă, pentru că unii, când aud de reformă, spun că trebuie daţi oameni afară. Nu trebuie să mai ajungem la numiri politice“.

După alte câteva întrebări despre educaţiei, sănătate şi diaspora, premierul a spus: „Mi-aş permite şi eu să pun o întrebare. M-am bucurat să văd că USR e un partid nou, care a prins rădăcinile în mediul urban. Dar care este perspectiva dumneavostră despre mediul rural?“Cel desemnat să răspundă a fost Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene, candidat şi el din partea USR pentru un loc de deputat în Bucureşti. „O să spună lumea că ne-am înţeles: tu să pui întrebarea şi eu să răspund“, a spus Cristian Ghinea.

Concluziile au fost optimiste: „Sper să ne găsim la aceeaşi masă după 11 decembrie“, a spus Cioloş. „Mesajul nostru este limpede: îl susţinem pe Dacian Cioloş pentru un nou mandat de premier. Vorbim de o alegere între o guvernare onestă, cu bun simţ şi una coruptă asociată cu sărăcia“, a încheiat Nicuşor Dan.

Trebuie să le recâştigăm încrederea profesorilor. Altfel, putem aloca nu 6% din PIB educaţiei, ci 10%. Degeaba. Dacian Cioloş
Nu e posibil ca multe din universităţile din România să fie fabrici de diplome. Este o discrepanţă uriaşă între ce produce şcoala şi ce aştaptă economia. Nicuşor Dan
Nicusor Dan FOTO David Muntean
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite