VIDEO Crin Antonescu:  „Ponta ştie că oricine vrea să controleze procurori sau instanţe va avea în mine un adversar hotărât“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PNL, Crin Antonescu FOTO Cosmin Iftode
Preşedintele PNL, Crin Antonescu FOTO Cosmin Iftode

Liderul liberal Crin Antonescu a declarat, în cursul unei conferinţe de presă, că declaraţiile premierului Victor Ponta referitoare la schimbarea procurorului Lucian Papici din funcţia de şef al Secţiei I a DNA sunt inacceptabile.

Cele mai importante declaraţii făcute de liderul PNL

Despre independenţa justiţiei:

Victor Ponta a vorbit despre cum a fost schimbat Lucian Papici, despre cum nu se mai ţin băsişti în funcţii. Este inacceptabil. Prim-ministrul nu poate să dea explicaţii, nici să dea mesaje în numele Procurorului General.

Seful statului nu se lasă mai prejos. Intervine şi, foarte apăsat, acuză cu totul disproporţionat intervenţia prim-ministrului, dar ţine să ne informeze că l-a sunat pe Procurorul General şi folosind o formulă cu puternică încărcătură simbolică, i-a spus că nu e bine. La fel de inacceptabil.

Sursa video: Digi24

Suntem în faţa a două mesaje extrem de grave. Nu ştiu dacă în ce îl priveşte pe domnul Ponta, aceasta a fost intenţia sa. Cu siguranţă, în cazul lui Traian Băsescu aceasta a fost intenţia. Ştie ce şi de ce spune. Chiar dacă în cazul prim-ministrului păstrez speranţa că a fost doar o greşeală, impresia pe care aceste mesaje mi-o transmit este a unor mesaje de forţă deasupra principiilor, a legii şi a cetăţenilor, care vor să spună : eu controlez în această zonă mai mult.

image

Victor Ponta, aflat în Vrancea, a fost reţinut în declaraţii în ceea ce priveşte replica lui Crin Antonescu. Premierul a spus: „Eu nu vorbesc în public despre astfel de lucruri, voi face tot posibilul să ţin USL unit. Şi nu doar USL, ci şi Guvernul, şi ăsta este mesajul pe care îl transmit celor câteva milioane de oameni care au votat USL“.

Victor Ponta şi Traian Băsescu au făcut o declaraţie politică şi spiritul acelei înţelegeri se vede astăzi. Aşa cum niciunul dintre adversarii mei nu poate veni să spună : cutare procuror din ţara asta este omul lui Antonescu sau este prieten cu Antonescu, aşa cum nu poate veni să spună : Antonescu a încercat să pună pe cutare procuror, la fel, am spus că în baza unui astfel de sistem de împărţire a influenţei asupra justiţiei, nicidecum încercarea de a elibera justiţia, în faţa unui asemenea sistem de lotizare a conducerii Parchetului, PNL se retrage.

Eu am criticat în repetate rânduri activitatea unor Parchete, anumite dosare, modul în care înregistrări dirijate circulă în mass-media, am spus aceste lucruri şi nu retrag nimic. Niciodată, însă, nu am încercat să promovez un procuror, să influenţez schimbarea unui procuror, nu am intrat în legătură cu un procuror pentru a discuta o decizie sau alta. De aceea, s-a ratat un moment şi am ajuns să riscăm să vedem astfel de mesaje profund nedemocratice. O justiţie independentă nu face obiectul unor asemenea mesaje, ci este reprezentată de oameni care trebuie să aibă forţa de a-şi apăra independenţa.

Premierul nu avea de ce să dea explicaţii în legătură cu un act strict intern al Parchetului. Explicaţiile trebuiau date de cei care au luat decizia, că doar nu a luat-o premierul. Legea nu mai permitea domnului Papici să aibă un alt mandat, deci trebuia gândită succesiunea şi, când s-a încheiat mandatul, numită altă persoană. Lucrurile astea nu sunt ilegale, dar premierul nu avea nicio obligaţie să dea explicaţii, sper că a fost doar un exces de comunicare.

Eu nu am vorbit niciodată în urma unei schimbări a unui procuror, să spun că l-am schimbat fiindcă era băsist. Am spus că multe decizii dau de gândit.

De ce nu avem un procuror general să iasă şi să spună care este punctul său de vedere ? Sigur, avem un preşedinte care ne spune cu nonşalanţă, voit, ca să transmită mesajul nu către cetăţeni, ci către oamenii din sistem : eu controlez încă, butoanele sunt la mine.

Despre suspendare:

Unii vorbesc de suspendare. Cred că glumiţi. Faptul că Băsescu a dat telefon procurorului numai într-o cheie comică ar putea fi motiv de suspendare. Sigur, Băsescu merge cu un soi de autodenunţ mai departe, dar cum pot să discut despre suspendare câtă vreme procurorul nu spune că a primit un telefon cu un conţinut neconstituţional de la preşedinte ?
 

În momentul în care premierul a ajuns să spună despre preşedinte că a condus Justiţia prin telefoane, despre un procuror că a făcut dosare politice şi că e băsist, lucrurile acestea trebuie să facă obiectul unei dezbateri în Parlament. Voi cere colegilor mei să organizăm o dezbatere despre starea justiţiei în România şi să-i invităm pe preşedinte, pe premier, pe şeful DNA, pe preşedintele CSM, să discutăm odată deschis şi până la capăt aceste lucruri şi în locul marelui pact de coabitare, de ce să nu ajungem la un pact naţional pentru independenţa justiţiei ?

Despre pactul de coabitare:

 În fine, s-a evocat posibilitatea decesului pactului de coabitare. Sigur, deşi anunţase acest lucru, domnul Traian Băsescu se mai gândeşte, nu e treaba mea. Presupun că are motive, dar nu are niciun rost să prelungim comedia din jurul acestui document politic. E jenant. Acest document politic a pus România în lumina unei ţări semibananiere în Europa, pentru că în astfel de ţări nu există Constituţie, nu există legi, alegeri care să aibă relevanţă democratică, ci înţelegeri între şefi de triburi.

În momentul în care preşedintele umbla cu foi de hârtie pe la masa Consiliului European, încercând să le arate acest document ca pe o carte de vizită a statului, a fost îngrozitor de jenant. Când prim-ministrul a preferat să se legitimeze cu o foaie de hârtie semnată de un preşedinte demis moral, România a fost din nou într-o situaţie jenantă. Faptul că discutăm serios despre acest pact înseamnă să-l substituim democraţiei, pentru că spiritul democraţiei nu e acesta: ne înţelegem doi oameni cum să împărţim Puterea, justiţia.

Despre viitorul USL:

Ne-am înţeles, în USL, să preluăm controlul asupra sistemului organizat de Băsescu în România, să schimbăm acest sistem pe care l-am criticat. Răspundem la întrebarea privind viitorul USL. Şi cred că şi discuţia aparent inexplicabilă, cu un an şi ceva înainte de alegerile prezidenţiale, despre cine va candida, tot asta ascunde. Tema prezidenţialelor nu ţine de persoane. Tema majoră a alegerilor prezidenţiale este următoarea: dacă România va avea un preşedinte care să conducă sistemul lui Băsescu în locul lui Băsescu sau dacă va avea un preşedinte care să facă din România o ţară cu adevărat democratică. La asta trebuie să ne gândim când folosim epitetul "băsist".

Planul meu de viitor nu este să nu se supere domnul Ponta sau domnul Voiculescu. Planul meu este ca împreună cu domnul Ponta, cu partidele angajate în această construcţie politică, să fie respectate. Nu îmi face plăcere să critic, nu pot însă să văd lucrurile dintr-o singură direcţie. Pentru mine nu este relevant ce face Traian Băsescu, dar nu pot să nu condamn atitudinea unui preşedinte care foloseşte această dispută politică pentru a o lega de intrarea României în Schengen. Franţa nu are niciun motiv să blocheze intrarea României în Schengen, dar nu cu Traian Băsescu am planuri de viitor.

Declaraţiile mele de astăzi doresc să apere independenţa justiţiei şi stabilitatea USL are sens dacă economia creşte, dacă justiţia este independentă. Stabilitate USL pe funcţionări strâmbe şi justiţie controlată nu mă interesează şi nu are niciun rost. 

Privitor la dosarul "Referendumul", am avut declaraţii, numai că ar fi bine ca, în momentul în care spunem că un procuror a făcut dosare politice, să ne adresăm CSM. Nu putem merge înainte cu ideea unor băsişti dezafectaţi. Criteriile pentru un magistrat sunt dacă el acţionează corect în baza legii, nu dacă e băsist sau nu. Nu am treabă, pentru viitor, cu Băsescu. Nu el e partenerul meu, nu el e viitorul în această ţară. 

Vreau să stăruiţi asupra următorului aspect: guvernarea României nu este un obiect pe care Ponta sau eu sau PSD să îl aibă în buzunar. Cu alte cuvinte, dacă ai ceva împotriva lui Ponta, trebuie să pleci de la guvernare. Mandatul la guvernare ne-a fost dat de Parlament, de cetăţeni, de asemenea împreună şi în sensul acesta, obligaţia noastră este ca, în baza proiectului USL, chiar dacă avem derapaje, să mergem pe acest drum. 

Nu am nicio calitate să fiu mediator, nicio dorinţă în acest sens. Consider că o dezbatere politică în plenul Senatului este o manifestare normală a Parlamentului în legătură cu o temă pe care Parlamentul este răspunzător. Nu revendic o calitate de mediator.

În primul rând, am auzi voci care se aud mai rar. Am vedea poziţii oficiale, fundamentale, argumente pe care şi noi, parlamentarii, partidele politice, ministrul Justiţiei, preşedintele CSM să le pună cap la cap. Nu doresc să avem un episod polemic, chiar dacă aspectele polemice nu vor lipsi. Am putut face un pact naţional pentru un obiectiv major, de ce nu am putea vedea şi această temă majoră la fel? Nu am în sensul acest niciun fel de intenţie de a oferi doar un spectacol de confruntare.

Conferinţa susţinută de Crin Antonescu a fost anunţată în contextul recentei dispute dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta pe tema acordului de colaborare instituţională, dispută generată de afirmaţiile celor doi referitoare la încetarea delegării procurorului Lucian Papici în funcţia de şef al Secţiei I a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Citeşte şi:

Ponta, discuţii cu oficialii americani după scandalul Papici

Premierul Victor Ponta a avut o discuţie de peste un sfert de oră cu Însărcinatul cu afaceri al misiunii diplomatice SUA la Bucureşti, Duane Butcher, legată inclusiv de situaţia creată de revocarea lui Lucian Papici de la Secţia I DNA.

Băsescu: „Ponta s-a băgat cu bocancii în Justiţie de dragul lui Dragnea. Mă gândesc să denunţ pactul de coabitare“

Invitat în cadrul emisiunii „Evenimentul zilei” de la B1TV, preşedintele Băsescu Traian a declarat, joi, că va face o analiză privind pactul de coabitare cu premierul Ponta şi se va pronunţa în cursul după-amiezii, menţionând că cel mai important punct, independenţa Justiţiei, „s-a prăbuşit ieri” şi acest lucru îl face să se îndrepte spre denunţarea acestui pact.

Ponta: „Eu nu denunţ pactul cu Băsescu“

Premierul Victor Ponta i-a replicat lui Traian Băsescu, spunând că el nu va denunţa parcul de coabitare cu preşedintele Traian Băsescu deşi acesta l-a încălcat de sute de ori până în prezent şi arată că gestul şefului statului de a discuta cu procurorul general reprezintă o brutală ingerinţă în justiţie.

Traian Băsescu, despre cazul Papici: „Niţu, Cazanciuc şi Ponta au compromis România“

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, referitor la recentele schimbări la nivelul DNA, că este o imixtiune a politicului, ca urmare a anunţului privind începerea urmăririi penale în cazul lui Dan Voiculescu şi finalizarea dosarului lui Liviu Dragnea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite