VIDEO Andronescu: Mă aştept să fiu exclusă din partid. Acesta e cel mai slab Guvern PSD. Şi mai în spate de Năstase dacă ne ducem, e aceeaşi concluzie
0Senatorul Ecaterina Andronescu, membru marcant al PSD, a declarat, la Adevărul Live, că se aşteaptă să fie exclusă din partid după ce i-a cerut cerut demisia lui Liviu Dragnea. Ecaterina Andronescu susţine că Guvernul Dăncilă este cel mai slab Executiv din istoria PSD. Cât despre modificarea Codurilor penale în favoarea lui Liviu Dragnea, Andronescu spune că nu poate fi schimbată o lege pentru un singur om.
Adevărul: Doamna Andronescu, faceţi disidenţă faţă de conducerea PSD.
Ecaterina Andronescu: Nu am vrut sa intru in disidenţă în partid, scrisoarea mea a fost un strigăt, pentru că direcţia în care mergem noi nu este cea mai fericită. România e din ce în ce mai dezbinată. Diaspora vina în ţară şi nu este tocmai bine primită. Statul are o responsabilitate în a le recunoaşte oamenilor din diaspora statutul şi a-i considera români, iar Guvernul trebuie să guverneze şi pentru ei. Nu au plecat de aici de bine. De aceea cred ca politica legată de diaspora trebuie să fie făcută altfel, să îi apropiem, să îi aducem înapoi.
Adevărul: Nu s-ar fi impus măcar nişte scuze imediate din partea colegei dumneavoastră, doamna Carmen Dan?
Eu, personal, fiind membru de partid şi senator PSD, îmi cer iertare pentru cei care au avut de suferit acolo. Aştept cu mare nerăbdare anchetele ca să vedem care este situaţia reală de acolo. PSD nu a câştigat niciodată în diaspora, este foarte adevărat. Cu atât mai mult cred că este obligaţia PSD-ului să recunoască faptul că acei oameni nu au plecat de bună voie din România. Eu am fost în nordul Italiei şi zona Madridului ca să înţeleg ce se întâmplă acolo. Unii sunt integraţi, nu au probleme, restul trăiesc acolo, nu merg să voteze acolo iar mintea şi sufeltul lor e acasă. De aceea, atitudinea lor e extrem de severă vizavi de ceea ce se întâmplă acasă. Cred că o măsură urgentă a PSD-ului ar fi să schimbe politica faţă de diaspora. A anulat taxele consulare, dar nu e suficient.
I-aţi cerut demisia lui Liviu Dragnea, iar unii colegi v-au criticat pentru că nu aţi cerut un dialog în interiorul partidului, ci aţi ales o scrisoare deschisă. De ce?
Nu m-am gândit să aleg, m-am decis după evenimentele de vineri şi după lipsa de dialog din interiorul partidului. Noi am mai discutat cu membrii din Biroul Permanent din luna martie. Înainte existau nişte foruri care ne permiteau şi nouă să vorbim, exista Consiliul Naţional, care acum nu mai este.
Nu atac PSD-ul şi vreau să precizez cât se poate de clar. Dacă România vrea să fie un stat de drept, nimeni nu are voie să înlocuiască acest Guevrn decât prin forţele constituţionale. PSD-ul a câştigat algerile. S-au mărit salariile, pensiile şi, totuşi, lumea e în stradă, ceva se întâmplă. Va trebui să stăm de vorbă ca aceste evenimente precum cel din 10 august să nu se mai repete.
Dvs. vă simţiţi reprezentată de Viorica Dăncilă?
Cred că PSD poate să dea guverne mult mai performante. Nu am criticat guvernul, cred că putem să facem un guvern mai performant.
Vi se pare acesta cel mai slab guvern al PSD?
Cred că acesta este cel mai slab guvern al PSD-ului. Şi mai în spate dacă ne ducem, e aceeaşi concluzie.
Circulă teoria că oricine e lăudat în PSD are parte de probleme apoi. Liviu Dragnea se teme să nu piardă partidul?
Partidul nu este al domnului Dragnea. Partidul este cel mai mare şi cel mai bine organizat în teritoriu. Ne-au votat foarte mulţi, dacă cineva spune că „aici ceva nu merge”, nu trebuie aruncat la gunoi. Trebuie să găsim soluţii. Cred că e greşit înţeleasă puterea, puterea o ai nu ca să te simţi tu cel mai mare şi cel mai tare. Puterea o ai ca să faci lucruri pentru oameni. Poate prin nebăgare de seamă cineva a înţeles că altfel trebuie tratată puterea obţinută prin vot. Când ies oameni în stradă, trebuie să găseşti soluţii să îi mulţumeşti şi pe ei.
Cum aţi văzut încercarea PSD de a modifica legile penale, legile Justiţie, OUG 13?
Cred că cel mai rău e că ai putea să faci o lege care să-ţi aducă ţie foloase. Nu am avut aceste discuţii, nu aş putea să fac aceste precizări. Codul Penal se va întoarce înapoi la Parlament, poate sunt modificări care se mai pot face. Nu cred că poţi face o lege pentru un om. Nu trebuie nimeni să modifice o lege după interes personal, e un lucru cât se poate de limpede.
„Adevărul“ a scris despre atacul intern pe care l-aţi avut din partea doamnei Craioveanu, care v-a făcut omul lui Iohannis.
Nu m-a făcut susţinătoarea lui Iohannis doamna Craioveanu, dar i-am răspuns pe grup. I-am zis că muncesc de peste 20 de ani în PSD şi că mi-am luat toate zoaiele pământului. Domnia sa comenta că de când nu susţin partidul am poze în presă mai fotoshopate şi mai luminoase. I-am zis că nu mă interesează asta şi că demersul meu e mai profund. Eu toată viaţa mea am fost profesor şi am muncit pentru ţara asta. Să formezi atâţia oameni nu este uşor. Pleacă mulţi tineri, eu nu cred că trebuie să îi lăsăm să plece.Trebuie să stopăm hemoragia asta extraordinar de mare. Nu pot să accept că România este ţara care precede Siriei.
Credeţi în teoria statului paralel?
Ce este statul paralel? Dacă a fost vorba de acele protocoale, s-a deschis subiectul şi sper să se rezolve şi să se închidă odată pentru totdeanua. Abuzul nu trebuie să mai existe pentru niciun cetăţean. Când eşti la guvernare, ai pârghiile necesare pentru a-ţi duce programul la bun sfârşit.
Niculae Bădălău a trimis şi el o scrisoare de partid în ianuarie, dar scrisoarea nu a mai fost discutată. Aţi discutat cu domnul Bădălău?
Ştiu scrisoarea domnuluI Bădălău din ianuarie, era una cu foarte mult conţinut. Cred că dacă aveam înţelepciunea să o dezbatem, am fi ajuns la lucruri mai bune.
În spatele acestei scrisori era Adrian Năstase. În spatele scrisorii dvs tot domnul Năstase e?
Nu. M-am văzut cu domnul Năstase la o conferinţă, dar nu am stat de vorbă pe acest subiect. Nu are nicio legătură cu scrisoarea mea.
Ce avea domnul Năstase ca preşedinte al partidului şi nu are Liviu Dragnea?
Orice subiect se discuta şi apoi se lua decizia, poate chiar dacă de multe ori venea cu ea luată deja. O mai modificam, eram o echipă.
Putem vorbi de tabere în PSD?
Cred că domnul Dragnea are în jurul său o echipă aleasă de dânsul. Scrisoarea mea nu are rolul de a crea tabere în PSD sau de a diviza PSD-ul. Scrisoarea mea încearcă să deschidă comunicarea în partid. Aveam acel Consiliu Naţional unde de bine de rău mai erau nişte dezbaterie. Poate pe viitor, scrisoarea mea şi luările de poziţie vor schimba situaţia asta.
Aţi avut mesaje din teritoriu care să vă încurajeze?
Am primit mesaje din teritoriu, da. Au fost lideri din teritoriu, dar să nu-mi cereţi nume. Există multă aşteptare în PSD.
Ce ipoteză credeţi că are şanse mai mari de reuşită: să fiţi dată afară din partid sau să îşi dea demisia Liviu Dragnea?
Să fiu exclusă eu din partid. Mă aştept să fiu dată afară, deşi repet scrisoarea mea nu a atacat PSD-ul. Nu aş spune că PSD e Liviu Dragnea.
Cum vedeţi PSD fără Liviu Dragnea, dacă îşi demisia?
Nu putem să facem un scenariu cu Liviu Dragnea demisionând pentru că aşa ceva nu se va întâmpla. În orice partid trebuie să existe o conducere colectivă. Partidul este o asociaţie a oamenilor care împărtăşesc nişte valori. Întotdeauna PSD-ul a avut guverne performante care au lăsat în urma lor rezultate.
Tăcerea doamnei Firea vă surprinde? Doi primari de sector au trimis mesaje critice, însă organizaţia de Bucureşti nu.
Vreau să mai fac o apreciere, eu îi preţuiesc pe mulţi membrii de partid, nu vreau să îi vorbesc de rău nici la adresa unuia nici la adresa celuilalt. Nu vreau să le reproşez nimic. Cei care cred că sunt frustrată că nu am mai fost ministru greşesc. Eu am fost de trei ori ministru.
Vă simţiţi reprezentată de domnul Popa, ministrul Educaţiei?
Când eşti ministrul Educaţiei pretenţiile sunt extraordinar de mari. Te uiţi în primul rând la educaţia ministrului, ca urmare nu am cum să aplaud aceste lucruri.
În ultimele zile au fost atacuri ale eurodeputaţilor PSD la adresa lui Iohannis. Dumneavoastră cum vă poziţionaţi?
Eu cred că preşedintele, ca şi Guvernul, este preşedintele tuturor românilor. Şi al celor care l-au votat şi al celor ca nu l-au votat. Şi al celor din ţară şi al celor din afară, faţă de care are o responsabilitate şi mai mare. Acelaşi lucruri spun şi despre Guvern. Cred că rolul de mediator al preşedintelui trebuie să rămână o constantă.
Dacă sunteţi dată afară din PSD, vă retrageţi din politică?
După ce se va întâmpla acest eveniment pe care nu mi-l doresc, o să mă gândesc. 22 de ani nu se şterg aşa de repede.
Eraţi în PSD când a venit Liviu Dragnea. Ce părere v-a lăsat atunci, la început?
Eram ministru în guvernarea Năstase, domnia sa era prefect sau preşedinte de CJ. Şi cream proiecte de informatizare la Minister. Şi încercam să văd, într-un judeţ cu foarte multe probleme de sărăcie, cum merge acest proiect. Părea un om care vrea să facă lucruri pentru judeţ. A fost secretar general când preşedinte era domnul Geoană, apoi şeful campaniei şi la domnul Geoană şi la domnul Ponta. Şi-a pus ancorele în partid.
PSD va avea candidat unic la prezidenţiale sau îl va susţine pe Tăriceanu?
Eu aş vota cu acel candidat care are cele mai multe şanse să câştige alegerile prezidenţiale. Sunt sigură că avem şi noi un om în PSD care ar câştiga. Sondajele trebuie să stea la baza acestor analize.
Pe doamna Firea o vedeţi candidat la prezidenţiale sau pe Victor Ponta?
Pe Firea o văd. Domnul Ponta a susţinut că nu va candida acum. Pledez mai degrabă pentru o întoarcere a domnului Ponta în PSD.
Pledaţi mai degrabă pentru o reîntoarcerea lui Victor Ponta sau vă puteţi muta şi dumneavoastră în partidul său?
Mai degrabă da. Dar, sigur, nu pot să exclud nicio variantă, încă.