Văcăroiu: În România se fură "prea mult"; urmează "cei mai grei ani"
0Preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, a declarat marţi, la Clubul de la Bucureşti, că pe domeniul achiziţiilor "se fură prea mult", punctând faptul că pentru România urmează anii cei mai grei şi trebuie luate decizii pentru creşterea economică.
"Ştiţi foarte bine că de patru ani mă ocup de Curtea de Conturi, încercăm şi, zic eu, că am reuşit, cu aparatul pe care îl avem restrâns, să aducem în fiecare an cam 700 milioane euro la buget - venituri în plus, dar suntem departe. Curtea de Conturi ca organ suprem de control poate face lucruri extraordinare, are nevoie de două lucruri: autonomie totală, independenţă totală şi ceva surse financiare, pentru că aparatul are o pregătire corespunzătoare şi avem o forţă umană cu pregătire serioasă şi pentru că e singurul organ care pătrunde sub aspectul controlului în primării, în mediul rural", a spus Văcăroiu la Clubul de la Bucureşti.
El a susţinut că "trebuie găsite mecanisme pentru ca cei care au furat şi au luat bani, şi şi-au făcut averi serioase să înceapă să dea înapoi societăţii", susţinând că "pe domeniul achiziţiilor, situaţia este grea, trebuie făcut front comun şi bineînţeles că şi Curtea de Conturi este extrem de exigentă şi dură, începând de acum, pentru că după toate calculele sale, se fură "prea mult".
"Avem una din problemele cele mai grele de rezolvat, o sumă imensă care înseamnă vreo 15 miliarde de euro de plătit în următorii 2-3 ani, hotărâri judecătoreşti irevocabile - despăgubiri în bani pentru foştii proprietari (...) ăsta e un cartof atât de fierbinte, problema este ce facem în anul 2013 - 2014, credite externe nu putem lua că nu ne putem împrumuta, deoarece depăşim deficitul, ce tăiem?", s-a mai întrebat preşedintele Curţii de Conturi.
De asemenea, el a exemplificat cele menţionate prin faptul că "din 100 lei bani publici, 40% dispar pe diferite căi, e o problemă" şi a precizat că "sunt lucruri incredibile, nu vă puteţi imagina şi nu am crezut în viaţa mea că ajung să vad astfel de fenomene în care un primar, spre exemplu, plăteşte patru centrale termice pentru patru şcoli, pentru că nu aveau căldură, asta în 2007, iar centralele nu au fost montate nici în 2012".
Parerea acestuia a fost că urmează "cei mai grei ani ai României din foarte multe considerente" iar "faptul că am intrat pe o guvernanţă fiscală pe care apreciez că nu avea ce căuta acolo până nu-şi rezolvă statele din zona Euro problema, cu o limitare a deficitului bugetar undeva la 1,98 deficit efectiv care înseamnă, fără datoria externă, venituri egal cheltuieli - deci suntem la nivelul anului 2012".
Cât despre creşterea economică, Văcăroiu a susţinut că aceasta "poate duce undeva la 1-1,5" dar "avem un mare handicap", făcând astfel referire la "agricultura distrusă în totalitate".
"Creşterea economică poate duce undeva la 1-1,5 (din PIB, n.red.), ţinând cont de baza redusă de la care plecăm, dar avem un mare handicap: o agricultură distrusă în totalitate, distrusă cu bună ştiinţă din afară, pe sfaturi primite, aplicate de noi milităreşte şi am ajuns unde am ajuns. Să ştiţi că o agricultură, chiar dacă sunt investiţii, nu se reface peste noapte. În primul rând, nu mai avem resursa umană, populaţia care se ocupă de agricultură în mediul rural este undeva la peste 70 de ani, deci am pierdut aceasta resursă, nu mai vorbesc de irigaţii", a mai precizat el.